Inför Örebro SK - Kalmar FF

Publicerades Wednesday, 22 April, 2009 08:20

Örebro SK på bortaplan är nästa anhalt för svenska mästarna Kalmar FF. De svartvita rekryterna från Närke har aldrig känts som en lätt match på bortaplan och på torsdag gäller det att prestationen höjs med flera snäpp jämfört med HBK-debaclet i söndags. Men Nannes manskap har vunnit förr på konstgräset på Berns Arena och med allenatore Bergstrand vid rodret kan segern alltid bli vår.

Ett Örebro som har inlett Allsvenskan spelmässigt okej men med ett par tunga inledande förluster innan segermatchen mot Helsingborg senast mot ett KFF som inte alls har fungerat inledningsvis men som rimligtvis måste vara rejält revanschsuget är inte alldeles lättippat. För Kalmars del gäller det att konsekvent tro på det man gör, trots att det hackat betänkligt såhär i upptakten av Allsvenskan. Nanne Bergstrand talar om att sätta prestationen i centrum och det tror jag är helt rätt väg att gå. Vi har till stora delar ett nytt lag jämfört med förra året och det nya bygget måste få ta tid.

Örebro är ett av många traditionstyngda lag i svensk fotboll. Orvar Bergmark, Thomas Nordahl och Miroslav Kubisztal är sådana där Örebronamn som ligger och lurar i medvetandet på de flesta fotbollsintresserade svenskar. Sin första allsvenska säsong gjorde ÖSK1946 och även om man är ett klassiskt allsvenskt lag var de svartvita nere i Superettan så sent säsongen 2006, då med gamle Kalmarbekantingen Patrick Walker som tränare.

Inledningen av Allsvenskan anno 2009 var fram till den senaste omgången relativt svårbedömd för Örebro. Med två förluster och en vinst (kom mot jumbon Örgryte i den tredje omgången) hade man blandat och gett under matcherna men mot Helsingborg i måndags kväll svarade man för en gedigen fotboll på Berns Arena. 2-0 slutade matchen och många menar att ett par mål till i svartvit favör inte hade varit orättvist. Med ett litet undantag för upptakten av matchen var Örebro det klart bättre laget och det är klart att det oroar lite med tanke på den kvalitet vi vet finns i Helsingborgs trupp. Porokara, Olsen och Bassombeng var alla ständiga hot offensivt och som om inte det räckte löpte nykomlingen Tommy Wirtanen som en oljad blixt på kanten när han blev inbytt. Att Emra Tahirovic kom in och stänkte in tvåan känns också oroande. Talangen som hoppas på en plats i truppen till U21 EM är en av flera mörka hot mot en Kalmardefensiv som hittills sett sårbar ut.

Hur spelar Örebro? På pappret ett offensivt 4-3-3 som under förra säsongen var vägvinnande spelmässigt men kanske inte mördande effektivt. Ska det pekas ut svagheter så är det i första hand hårdhet och fysik som till viss del har saknats, samt att man varit ytterst beskedligt utanför konstgräset på Berns Arena. Nu har man fått elake Kim Olsen som tuffat till laget och mot KFF närmast är det konstgräset som gäller. Där är man starka med ett utvecklat passningsspel som Kalmar måste stå upp mot.