Peter Ahlén intervjuar Markus Rosenlund om ekonomin

22 januari, 2021 | Nyhet

Ett bedrövligt 2019, både sportsligt och ekonomiskt, och en pandemi 2020 utan publik på läktarna.
Rätt usla förutsättningar för en allsvensk klubb.
Trots det levererar Kalmar FF svarta siffror.
– Vi kommer att redovisa ett plus runt en miljon kronor. Exakt summa presenteras på årsmötet, säger klubbchefen Markus Rosenlund.
Att jämföra med 2019 då föreningen redovisade ett driftunderskott på 11,9 miljoner och likviditeten var nere på 4,3 miljoner kronor vid ingången till ett nytt decennium. Allt enligt årsbokslutet.
Föreningen har dessutom i dag 7,5 miljoner på banken.
En nästan obegriplig förvandling.
Men det har inte varit smärtfritt.
När förre klubbchefen Mattias Rosenlund slutade i november 2019 gick styrelsen in och tog ett kraftigt operativt ansvar som sedan Lucas Nilsson, tf klubbchef, förvaltade innan Markus Rosenlund anställdes i augusti 2020.
Handbroms i, nödläge och en rejäl städning efter haveriet året innan.
– Personalkostnaderna är 15 miljoner kronor lägre nu än 2019. Spelare fick lämna, kontoret gick ner i antal anställda. Det är rätt mycket pengar på en omsättning på 55-60 miljoner.
Är du förvånad att det gått så snabbt att få kontroll och ett helt annat utgångsläge?
Svaret kommer blixtsnabbt.
– Ja.
Enligt årsbokslutet lånade ni två miljoner. Varför?
– För att klara likviditeten i mars förra året. Det första kvartalet är det i princip bara utgifter. Men det är pengar som är återbetalade.
Markus Rosenlund har naturligtvis tittat i backspegeln för att kunna överblicka och förstå varför Kalmar FF hamnade i en så akut situation.
– Det är ganska enkelt. Kortsiktigheten. Att lösa kontraktet till varje pris fick negativa effekter på resultatet. Spelare till hög kostnad plockades in, före seriestart och under sommaren. Publikintäkterna på några sommarmatcher blev mindre än förväntat och till slut fanns inget manöverutrymme kvar.
Prognosen på minus fem miljoner landade istället på minus tolv.
Vad säger du om sättet att arbeta?
Markus Rosenlund, blir tyst, funderar, säger till slut:
– Ett talesätt jag fått till mig av en klok människa följer mig i arbetet – håll koll på detaljerna och var paranoid.
Kan en liknande situation uppstå igen?
– Målet är givetvis att det inte ska hända. Jag tycker vi visade det under fjolåret. Trots ett väldigt jobbigt sportsligt läge gjorde vi inga liknande investeringar. Att inte bli kortsiktig är jätteviktigt.
Trots att mycket var gjort när Markus Rosenlund stämplade in på Guldfågeln Arena fick han omedelbart en reality check vid sitt första möte med styrelsen.
Pengarna är slut i november var budskapet.
– Det fanns en stor osäkerhet runt bidragen från Riksidrottsförbundet, RF, och marknadsintäkter under resten av året. Det var svårt att lägga en prognos. Hur stora är bidragen? När kommer de? Blir det mer stöd från kommunen? Kan vi göra något själva?
Extraordinära insatser på marknad gav snabbt tre miljoner och till slut kom det pengar också: 2,6 miljoner från RF och 400 000 kronor från kommunen. När dessutom fansen blottade sina röda hjärtan under hela 2020 och efterskänkte kostnaden för sina årskort gav det ytterligare ett tillskott i kassan på 3,7 miljoner kronor.
– Stödet vi fått från våra fans och partners har varit helt avgörande. Alldeles oavsett om det handlat om intäkter från årskort, swishmål, soffbiljetter eller att partners valt att hålla kvar sin investering i dessa tider är det både rörande och fantastiskt.
Pengar har också kommit från oväntat håll.
Förra KFF-spelarna Sebastian Andersson och Etrit Berisha bytte båda klubb under 2020. 1,7 miljoner kronor in på kontot i solidaritetsersättning. Mindre summor har föreningen fått av samma skäl när Emil Hansson, Jael och amerikanen Zico Bailey bytt arbetsgivare.
Nu sitter KFF-ledningen och håller tummarna för att Taiwo Awoniyi, nigerianen som bara var dagar ifrån att skriva kontrakt med KFF 2015, när Liverpool dök upp.
– Liverpool och vi har ett avtal som ger oss en viss procent på försäljningen och det har pratats om summor i storleksordningen 50-100 miljoner efter succén i Union Berlin.
Samtidigt som det rasslade till på kontot har föreningen fått betala ut engångsposter på miljonbelopp som kan sorteras in under ”Operation städning”.
Kan det bli fler överraskningar?
– Haha, det kan det säkert. Erfarenheten under den korta tid jag varit här är att man aldrig ska säga aldrig.
Budgetförslaget för 2021 är klart. Markus Rosenlund har kunnat sjösätta plan a. Plan b åkte i papperskorgen efter kvalsegern mot Jönköping Södra.
Vad hade en degradering fått för konsekvenser?
– Stora. Finansiellt hade vi tappat cirka elva miljoner i centrala pengar och ungefär lika mycket på marknad och publikintäkter. Att drifta 20 miljoner mindre hade fått konsekvenser, framför allt sportsligt.
Hur ser då a-alternativet ut? Markus Rosenlund säger att han är nöjd med att presentera en budget som är i balans.
Det låter defensivt?
– Vi ska ha en operativ verksamhet som går runt. Samtidigt som vi ger sporten så bra möjligheter som möjligt.
Varför är du nöjd?
– Därför att vi lyckats budgetera på ett positivt sätt trots att vi har ett nytt extremt år framför oss. Vi är försiktiga med marknadsintäkter, har inte budgeterat för publikintäkter före EM-uppehållet, men vår förhoppning är att ta in publik innan. Eventuella stödpengar eller spelarförsäljningar finns inte heller i budget. Om vi kommer tillbaka i ett mer normalt läge under året kan utfallet bli något hela annat.
När jag frågar – gasa eller bromsa svarar Markus Rosenlund riskminimering.
– Vi har inte råd att slänga i väg en enda onödig krona. Vi behöver bygga kapital, skapa större trygghet.
Hur är mottagandet just nu?
– Vi har redan sålt in över 3,5 miljoner till partners. Årskorten går bättre än ett normalt år säger Nettan (Jeanette Fagerlund) som jobbat med det i hundra år, drygt 500 personer har betalat medlemsavgift, för att ta några exempel. Känslan är god. Vi jobbar på.

Annons