Abiola Dauda

2 mars, 2010 |

Intervju med ”Abi”

I vår intervjuserie där vi presenterar vår a-trupp under 100-årsjubileet har turen nu kommit till Abiola Dauda.

Namn: Abiola Dauda
Ålder: 21
Boende: Bor ensam i Kalmar, men har föräldrar och syskon hemma i Nigeria.

Hur hamnade du i Sverige?
– Det var min agent som sonderade terrängen och jag hamnade i Sölvesborg som 18-åring 2007. Där spelade jag division 2 fotboll och gjorde tillräckligt många mål så Kalmar FF fick upp ögonen för mig.

Intervju med ”Abi”

I vår intervjuserie där vi presenterar vår a-trupp under 100-årsjubileet har turen nu kommit till Abiola Dauda.

Namn: Abiola Dauda
Ålder: 21
Boende: Bor ensam i Kalmar, men har föräldrar och syskon hemma i Nigeria.

Hur hamnade du i Sverige?
– Det var min agent som sonderade terrängen och jag hamnade i Sölvesborg som 18-åring 2007. Där spelade jag division 2 fotboll och gjorde tillräckligt många mål så Kalmar FF fick upp ögonen för mig.

Hur nöjd är du med dina två år som allsvensk fotbollspelare?
Ganska nöjd, 2008 gick det ju bra både för mig och för hela laget. Jag fick inte speciellt mycket speltid i A-laget inledningsvis, men efter nio matcher tog det fart. Detta gjorde mig direkt till en ännu bättre fotbollspelare. Jag kände verkligen att jag bidrog till guldet fast jag bara fick starta fem matcher. 2009 började sämre och det påverkade mitt spel eftersom jag ställde högre krav på mig själv att prestera och det fungerade inte, samtidigt som jag visste om att min familj hemma hade problem. Detta vände dock efter sommaruppehållet och speciellt mot Hammarby kunde jag visa vilka kvalitéer jag har. Idag mår familjen bra och jag trivs bättre än någonsin.

Du är fortfarande väldigt ung bara 21 år känner du att Kalmar FF bara är en språngbräda mot större ligor?
Att man har drömmar det är ju självklart och visst vill jag nå så högt som möjligt men om jag når Champions League spel med andra mer berömda lag eller Kalmar FF det får framtiden utvisa. Fast nu är det bara Kalmar som gäller sedan jag precis skrivit på ett nytt tvåårskontrakt.

Du har en snabbhet som få och du kommer ofta rätt när det gäller målchanser själv känner jag att du borde ha gjort lite fler mål. Känner du så själv?
Ja lite grand jag borde satt fler av mina lägen men jag lovar att bättra mig. Mindre slarv och mer koncentration av den träning jag får kommer att höja min nivå ytterligare.

Vad i ditt spel vill du främst förbättra?
Jag måste bli mer löpstark med boll, jag är snabb fast jag måste hålla mina motståndare ifrån mig bättre. När jag utvecklar den biten då kan jag även dribbla och det kommer av ren automatik.

Du är Nigeriansk medborgare. Har du spelat i något av deras landslag?
Jag var uttagen till ett U17 läger året innan jag kom hit, men vi var nästan 50 stycken och det gick inget vidare så några landskamper blev det aldrig. Sedan ville de att jag skulle vara med i U20 laget, men jag hade då hunnit fylla 21 och därför blev det inget vid det tillfället. Drömmen är dock att få representera Nigerias fotbollslag vid OS i London 2012.

Vilka andra intressen har du vid sidan av fotbollen?
Olika sorters TV-spel, umgås med goda vänner, fika på stan, spela bowling.

Du verkar ha lärt dig det svenska språket väldigt snabbt?
Jag satte mig direkt i skolbänken och började plugga svenska så fort jag kom till Sölvesborg och fick också all hjälp jag behövde i undervisningen.

Nu kommer fyra snabba frågor:

Statsminister eller president?
Statsminister det känns på något sätt tryggare.

Kaffe eller te?
–  
Inget av dem när jag är ute och fikar dricker jag oftast en kopp cappuccino.

Morgontrött eller morgonpigg?
Det beror på, men jag är oftare pigg än trött på mornarna.

Kärnkraft eller vindkraft?
Vindkraft, men då tänker jag mer på längre sikt.

Till sist vem rankar du som Sveriges bästa anfallspelare?
Av de jag har sett eller stött på under mina snart tre år i Sverige så är det Henrik Larsson.

Ett stort tack säger vi till Abiola Dauda för svaren och önskar honom lycka till med sin fotboll under året.

Annons