Historia

1910-06-15

IF Göta bildas men föreningen får inte komma in i RF på grund av att namnet redan var upptaget av Stockholms-Göta och Karlstads-Göta. I början av 1912 döper man om Göta till Gothia och tas då upp i RF.

851001 Fotboll, Billy Lansdowne och Peter Karlsson, Kalmar FF © Bildbyrån

1918

Fredriksskans idrottsplats invigs och i samband med det hålls en stor konferens mellan alla klubbar i Kalmar. Avsikten med konferensen var att minska ned antalet klubbar. Detta ledde till att Gothia och Kamraterna gick samman och bildade Kalmar Idrotts Sällskap – KIS. Samtidigt gick Kalmar IK ihop med Falken och bildade Kalmar AIK.

1927

KIS byter namn till Kalmar FF delvis beroende på övergångar från Kalmar AIK.

1927-28

Kvalificerades den lokala fotbollsserien för Svenska seriesystemet. Detta innebar att ettan flyttades upp i Sydsvenska serien, som omfattade Småland och Skåne. 
IFK Oskarshamn vann serien och KIS blev tvåa men IFK Oskarshamn avsade sig platsen och Kalmar FF flyttades upp. Denna uppflyttning orsakade bråk och försök till bojkott från Skånelagen främst på grund av dåliga tågförbindelser till Kalmar, detta åtgärdades dock av SJ. Första hemmamatchen i Sydsvenska serien mötte KIS Malmö FF och vann med 6-0.

1949

Den första allsvenska slantsinglingen för Kalmar FF ägde rum den 31 juli 1949 på Stora Valla i Degerfors. Norrköpingsdomaren Erik Fast har kastat upp myntet vars luftfärd spänt följs av hemmalagets Henry Nilsson, till vänster, och Kalmarkaptenen Gunnar Svensson, för dagen iförd gul reservtröja.

Detta år lyckades Kalmar FF för första gången nå allsvenskan. Eftersom man då spelade serierna som höst/vår spelades den avgörande matchen den 26 maj på Fredriksskans mot gästande Halmstads BK. Rolf Holmström, vänsterinner i KFF, gjorde matchens enda mål och seriesegern var klar.

31 juli 1949

Spelades den första historiska matchen i allsvenskan borta mot Degerfors IF. Det blev förlust med 2-0 och efter matchen kommenterade Gunnar Nordahl att han sett ”betydligt sämre nykomlingar”.

4 september 1949

Spelades den hittills största publikmatchen på Fredriksskans. Malmö FF svarade för motståndet och publiksiffran uppgick till 15 243.

1950-55

Kalmar FF åkte hiss mellan allsvenskan och div.2. När man åkte ner 1955 så var det början på en 20 årig visit i div.2.

1955-75

Är år där man framförallt kommer i håg spelare och ledare. T.ex. Ference Marko, ungraren som bodde på en flyktingförläggning i Borgholm och debuterade för KFF i augusti 1957. Med höstspelet 1957 började också den sk. ”Maratonserien” som slutade hösten 1958. Anledningen var omläggningen till spel vår/höst. 1959 fick KFF en OS-guldmedaljör från 1948 i London som tränare, Sune ”Mona-Lisa” Andersson. Under den här tiden spelade också Sten-Åke Johansson som skulle bli KFF:s meste målgörare genom tiderna. En annan profil som debuterade var Bosse Johansson och 1966 så gjorde den snabbe och målfarlige Roland Sandberg debut för KFF. Tre år senare under sin sista säsong för KFF gjorde han landslagsdebut. Lars ”Laban” Arnesson blev ny tränare 1970 och införde en modernare träning med mer kondition, styrka och teknikträning. Efter ”Laban” kom så Bosse Johansson som tränare.

19 oktober 1975

Besegrades Västra Frölunda med 3-2 på Fredriksskans och Kalmar FF var återigen klart för allsvenskan. Det var den sista och avgörande matchen i serien och Kjell Nyberg blev matchhjälte med sin underbara lobb som avgjorde matchen.

1976

Kalmar FF skulle göra sin 100:de allsvenska match, borta mot Sundsvall. Det blev ett jubileum som man snabbt ville glömma. Förlust med 9-2! Vid hemkomsten så avskedades tränaren Kay Wiestål. Laget slutade till sist på 6:e plats.

1977

Året då den spektakulära värvningen av Benno Magnusson genomfördes. Ett antal företagare gick ihop och satsade reklampengar till KFF för att göra värvningen möjlig. Det blev en säsong som av många beskrivs som den största i föreningens historia, en tredjeplats i allsvenskan och ”lilla silvret” till Kalmar FF.

1979

Spelades en minnesvärd match på Fredriksskans en ljuvlig sommarkväll. Kalmar FF krossade Öster och vann med 6-0 efter mål av Benno Magnusson och Thomas Sunesson två vardera, samt Ronny Sörman och Johny Erlandsson. Tidningarna skrev att Johny hade trollskorna på sig och att han slog guldpassningar. Trogne hejarklacksledaren Göte Petersson håller denna match som lagets bästa någonsin.

800501 Fotboll, IFK Göteborg – Kalmar, 2-2: Johnny Erlandsson, Kalmar och Torbjörn Nilsson, Göteborg i kamp om bollen. © Bildbyrån – 4505

1981

Kalmar FF vinner svenska cupen efter finalseger mot Elfsborg med 4-0. I serien gick det sämre och laget lyckades kvala sig kvar men året därpå åkte man ner i div.2 efter kvalförlust mot Gefle IF.

810401 Fotboll: Benno Magnusson, Kalmar. © Bildbyrån – Dia

1983

Vistelsen i tvåan blev bara ettårig. Värvningen av Billy Landsdowne var en bidragande orsak till att KFF vann serien med fyra poäng. Billy vann skytteligan med 16 mål.

1985

Kalmar FF firar 75 år. Jubileumsåret var framgångsrikt och man slutade på en andraplats i allsvenskans grundserie men fick se sig besegrade i slutspelet av Örgryte. Billy Lansdowne och Peter Karlsson delade skytteligasegern med Örgrytes Sören Börjesson på 10 gjorda mål.

850517 Fotboll, Allsvenskan, Kalmar FF, förhands: Peter Karlsson. Foto: BILDBYRÅN / 9030

1986

Rasade KFF ner i Söderettan.

1987

Kalmar FF blev åter cupvinnare efter 2-0 mot GAIS i finalen. I serien fortsatte raset ner till div.2.

1988-1997

Tunga år för föreningen inte minst ekonomiskt. Men 1997 vann man div.2 utan en enda förlust och det var rekord i svensk fotboll räknat från div.2 och uppåt.

1998

Vann man ettan och var åter i fotbollens finrum.

1999

Femtio år efter den första allsvenska matchen var KFF åter där! Efter en bra vårsäsong där de allra flesta trodde att allsvenska kontraktet redan var säkrat så kom då höstsäsongen. En katastrofhöst gjorde att KFF åkte ner i ettan igen. Flera chanser att säkra kontraktet missades och kvalet mot GAIS förlorade man. Det fanns dock en ljusglimt i eländet. Ekonomin hade stabiliserats och förbättrats.

990524 Djurgården – Kalmar: Jens Nilsson © Bildbyrån – 40133

22/10 2000

Återigen ett datum att minnas. Matchen vi aldrig glömmer var borta mot Sylvia. I stället för att slåss i toppen av tabellen hade KFF hamnat i ett läge där nedflyttning i stället väntade runt hörnet. I den 88:e minuten så gör Jocke Lantz vinstmålet som i praktiken betydde att att Kalmar FF klarade sig kvar i ettan. Det trodde få i pausen eftersom Sylvia då ledde med 2-0.

2001

Målsättningen var klar Allsvenskan!
 Värvningarna av bland andra Lasse Johansson, tillbaka från GAIS, Fredrik Gärdeman, Åtvidaberg, Lucas Nilsson, Djurgården var en lyckad satsning för triumfen under året. En mycket bra insats av Petter Wastå i målet under hösten så var den allsvenska platsen klar igen.

2002

Efter sex vunna, sex oavgjorda och 14 förluster så åkte KFF ner i Superettan igen. Kalmar FF:s första brasse blev också ett faktum när Alysson anslöt till truppen under pågående säsong.

2003

Efter en offensiv satsning med bland annat värvningarna av brasilianarna Daniel Mendes och Dudu säkrades seriesegern i stor stil och Kalmar FF tog åter klivet upp i allsvenskan.

2004

Det ”brasilianska spåret” fortsatte och inför den allsvenska comebacken värvades tre ”brassar” Dedé Anderson från Hammarby, Fabio Augusto från ryska Chernomorets och yrvädret Cesar Santin från São José. 
Kalmar FF svarade för en kanonsäsong och slutade femma i allsvenskan och missade den åtråvärda Royal-League platsen i sista omgången trots en 3-0 seger mot Hammarby på Söder Stadion.

2004 var också året som Kalmar FF bytte styrelseordförande för första gången på 12 år. Ronny Nilsson avgick med flaggan i topp och lämnade över till Tommy Strandman som tog över ordförandeposten på årsmötet.

040404 Fotboll, Allsvenskan, Kalmar – Göteborg: Fabio Augusto och Dede Andersson, Kalmar © Bildbyrån – 61520 D

2008

SM-Guld!

081109 Fotboll, allsvenskan, Kalmar: Kalmar FF svenska mästare 2008, SM-Guld, guld, jubel, glädje, pokal. © Bildbyrån – 55857