Ahlén intervjuar Ricardo Friedrich: ”Det kändes rätt med Kalmar FF direkt”

24 november, 2021 | Nyhet

Han älskar den friska luften i Norden, har inga problem med mörkret och älskar hur tidigt solen går upp i det sydöstra hörnet av Sverige.
Ricardo Friedrich bestämde tidigt att karriären fanns i Europa.
Nu är han i Kalmar FF för att vara med på en ny resa.
– Från den dagen jag skrev på är föreningens mål mina.

Scouten Peter Swärdh anländer med den 28-åriga målvakten till Guldfågeln Arena direkt efter frukosten på ett hotell i centrala Kalmar. Han är här för att träffa sin nya arbetsgivare, nya lagkamrater, personal, träna, lära känna stan, fixa med lägenheten innan han flyger tillbaka till Brasilien för att fira jul och nyår med familjen, fru Fabiana och sonen Johan, innan Henrik Rydström kallar till tjänstgöring den 6 januari.
Han har varit i Sverige vid några tillfällen. Besökt goda vänner ”nånstans i norra Sverige” och spelat en träningsmatch mot Djurgården för några år sedan.
Men Sverige blir verkligen ingen kulturchock.
Ricardo Friedrich spelade sin första seriematch som professionell i RoPS från Rovaniemi i norra Finland, 22 år gammal, 2015. Han har tillbringat tre säsonger i Bodö/Glimt, där han var med att ta upp laget i Eliteserien och han var kapten när det nordnorska laget överraskade med att bli tvåa i den högsta serien 2019.
Efter ett drygt ett år i Turkiet, Ankarcügü, så blir Kalmar FF nästa destination.
För Ricardo Friedrich var valet enkelt.
– Redan under första videosamtalet med Henrik Rydström och Jörgen Petersson fick jag känslan att Kalmar var rätt. Vi förstod varandra direkt. Det fanns andra möjligheter att ta ställning till, framför allt finansiellt bättre alternativ. Men inget matchade den helhet jag och min familj var ute efter. Här kändes det rätt i hjärtat från start.
Kan du utveckla det?
– Föreningens riktning är tydlig, mycket tydligare än när jag kom till Bodö/Glimt. Här står föreningen bakom tränare och spelare, vilket är enormt viktigt för mig. Det finns inget bättre än att lyckas med en grupp av människor som jobbar mot samma mål, som kommer från olika bakgrunder.
Du har sett Kalmar spela. Intryck?
– Wow, jag är djupt imponerad. Jag älskar sättet Kalmar spelar på, offensiven, possession-fotbollen, hur man bygger spel. Dessutom är Henrik Rydström en ledare som jag vill spela för. Här vill man nånstans, man vill ha mer, man tror att det går att uppnå mer. Här finns tålamodet, möjligheten att bygga långsiktigt. Det tilltalar mig.
Efter drygt 150 matcher på hög nivå i Europa är Ricardo Friedrich etablerad och på en bra plats karriärmässigt. Drivet är påtagligt, ambitionen hög. Men hur ser han på sig själv som målvakt.
– Det som definierar mig är att jag är proaktiv som målvakt, offensiv. Jag är involverad, vill ha backlinjen högt. Har vi bollen är jag en extra spelare, om inte har bollen, fungerar jag som back upp. I dag är det helt nödvändigt att vara involverad, långt ut som målvakt.
Resan dit har varit lång.
Ricardo Friedrich växte upp i Candelaria i södra Brasilien. Namnet har, precis som det låter, en koppling till Europa.
– Mina förfäder lämnade Tyskland 1870 för att bygga sig en ny framtid på andra sidan jordklotet. Varför har jag inte lyckats ta reda på, men jag har alltid känt en stark koppling till Europa och alltid haft en längtan att få möjlighet att ta del och lära mig av nya kulturer, andra språk.
Lusten att bli målvakt har alltid funnits. Storebror Douglas, fem år äldre, har varit den stora förebilden. Douglas är kvar i Brasilien, spelar i Serie A, där han för tillfället är utlånad till Juventude från Bahia.
– Brorsan pushade mig. Han drömde att bli utespelare, men hade inte tillräckligt bra teknik. Därför tyckte han det var helt okej att ställa mig i mål när vi lirade hemma på fritiden.
Candelaria är inte känt för att fostra fotbollsspelare, så alternativet var att flytta. Storebror drog till Sao Paulo som 16-åring.
– I Brasilien är det sent. Men den flytten blev min inspiration. Redan som 11-12-åring bestämde jag mig för att satsa och flyttade hemifrån när jag var 14 år.
Ricardo Friedrich hamnade i storklubben Internacional från Porto Alegro. Samma klubb som fostrat Claudio Taffarel och Alysson Becker.
– Jag hade faktiskt Little Taffa som smeknamn under en tid, haha.
Efter några år i Internacionals akademi flyttade Ricardo vidare till Ituano men lyckades aldrig övertyga om sin kapacitet och möjligheter till spel.
– Jag kände mig färdig, behövde speltid och var beredd att flytta.
Finland stod kanske inte högst upp listan över tänkbara fotbollsdestinationer. Men som mycket annat spelar slumpen in. I Ricardos fall, u-tränaren i Ituano, Luis Antonio, som gjort stor lycka i Finland som målskytt. Han kände i sin tur coachen i RoPS från Rovaniemi som plötsligt stod utan målvakt.
– Jag tvekade aldrig när jag fick frågan. Visst, det var kallt, jag kunde ingen engelska då, men det var bara att köra.
…och det gick bra?
– I den första matchen åkte vi till FC Jaro och vann mot dem för första gången på 15 år. Vi slutade helt ologiskt tvåa i serien, så starten blev rätt bra.
När arbetet med att hitta en ny målvakt i Kalmar FF inleddes fanns inte Ricardo Friedrich med på listan över tänkbara kandidater.
– Vi jagade inte Ricardo. Tipset fick vi av en tysk agent, men vi fastnade snabbt för honom. Ricard kändes direkt som en klar etta när Peter Swärdh började titta närmare på meriter och referenser, säger Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson.
Med sina omkring 150 matcher på hög nivå, erfarenheten från spel i Norge och Finland, hans status i klubbarna han spelat för och åldersprofilen, så är egentligen 28-åringen en målvakt på en lite för hög hylla för Kalmar FF.
– Han jublade väl inte direkt över löneläget här. Samtidigt märkte vi tidigt att det fanns andra detaljer som var viktiga för honom. Så helheten blev nog avgörande.
Henrik Rydström utvecklar resonemanget:
– I första hand vill vi ha en bra målvakt, men vi vill också, att alldeles oavsett vem vi tar in, så ska nya spelar säkerställa att nivån höjs. Det är viktigt att de förstår vad Kalmar är för stad, vad Kalmar FF är för förening, vad vi vill med vår verksamhet.
Kontakten mellan Rydström och Ricardo var intensiv innan allt blev klart.
– Jag har aldrig pratat så mycket med en spelare innan personen varit på plats. Vi har snackat i telefon, via zoom och Teams. Ricardo har varit vetgirig, intresserad av allt: hur vi tränar, föreningens ambitionsnivå, han har sett våra matcher, säkerställt att vi är på väg framåt med en god utvecklingskurva. Så bilden vi fått av honom är väldigt bra.
Självklart är det tiden i Bodö/Glimt som sticker ut.
Första säsongen i den nordnorska föreningen (Bodö ligger nio mil norr om polcirkeln) blev det uppflyttning till Eliteserien. Två år senare blev Bodö tvåa.
– Resan han gjorde med Bodö är intressant, eftersom vi sneglar lite åt det hållet, hur de arbetar. Där var han drivande, stod allt. Det ska bli väldigt intressant och se honom i vår miljö, säger Henrik Rydström.
Kalmar FF:s två nuvarande målvakter, Lucas Hägg Johansson och Tobias Andersson, har båda utgående kontrakt. Klart är att U19-målvakten Casper Andersson kommer att bli nummer tre nästa år.
Efter sex år i Europa pratar Ricardo Friedrich flytande engelska, han förstår norska, kan räkna på finska och kan säga några ord på svenska.
Som nummer 28 i raden av brasilianska spelare i Kalmar FF sedan Alysson dök upp på Fredriksskans 2002 så sticker han ut på det viset.
– Jag kanske inte ser ut som en brasse, men jag är en stolt brasilianare som bara valt att spendera karriären utomlands.

FAKTA
Ricardo Henrique Schuck Friedrich
Född: 18 februari 1993 Candelaria.
Familj: Fru Fabiana, sonen Johan, 1 år.
Position: Målvakt.
Längd/vikt: 188/83.
Klubbar i karriären: Ituano 2014, RoPS 2015-2017, Santa Claus 2015 (lån), Bodö/Glimt 2017-2019, Ankargücü 2020-2021.
Aktuell: Ny målvakt i Kalmar FF.

Annons