”Att förstärka vinnarmentaliteten är centralt”

29 augusti, 2016 |

Mattias Rosenlund gör sin första allsvenska säsong som Kalmar FFs ordförande. Vi passade på att köra en avstämning med Mattias och höra hur han ser på framtiden för Kalmar FF. 

Mattias Rosenlund, hur har din första tid som ordförande varit i Kalmar FF? Och är jobbet vad du hade förväntat dig?

Mattias Rosenlund gör sin första allsvenska säsong som Kalmar FFs ordförande. Vi passade på att köra en avstämning med Mattias och höra hur han ser på framtiden för Kalmar FF. 

Mattias Rosenlund, hur har din första tid som ordförande varit i Kalmar FF? Och är jobbet vad du hade förväntat dig?
– Jag tycker att den har varit bra. Det blev ingen smekmånad, utan bara någon vecka efter att jag tillträde som ordförande så meddelade vi att Svante Samuelsson slutar som klubbchef och slutar sin anställning sista september. Det var i och för sig inga nyheter för mig, men då var det dags att sätta igång rekryteringsarbetet på allvar. Sedan har vi haft ett aktivt och spännande sommarfönster. Jag kommer aldrig att glömma midsommarafton 2016 då vi gjorde klart affären med Antonsson, samtidigt som Brexit segrade i Englad. En omtumlande och rolig dag och en av Kalmar FF:s största affärer blev ett faktum. Jag tycker att jag varit väl förberedd att ta över som ordförande och arbetet i sig är i princip det jag hade förväntat mig. Det som däremot har varit en stor överraskning är det stora mediala intresset kring föreningen och dess personer i ledande ställning och även det stora intresset från människor i vår region. Det är emellertid väldigt roligt och det är skönt att veta att det finns ett så stort och genuint engagemang i Kalmar FF.

Du jobbar idag både som mäklare och som ordförande. Hur pass mycket tid tar det att vara ordförande i en allsvensk förening? 
– Jag har en stor fördel av att jag under 20 år har jobbat som mäklare. Ska du bli framgångsrik i någonting så går det inte att mäta i tid, utan det är resultat som räknas och så är det i rollen att vara ordförande också. Jag kan därför inte i tid definiera hur mycket jag lägger på mitt arbete som mäklare och på uppdraget som ordförande. Jag har alltid sagt att mäkleriet är inget jobb, utan en livsstil, ett sätt att leva. Så är det för mig fortfarande och det gäller att få ihop livspusslet med familj, arbete och uppdraget som ordförande. Jag har tvingats prioritera min tid på ett annat sätt och bli mer effektiv i det jag gör och fått utöka min arbetsvecka från sex till sju dagar och då fungerar det.

Med 2008 i färskt minne så är det många supportrar som drömmer om ett liknande scenario i framtiden, och det har ställts högre och högre krav på föreningen efter guldåret. Vilka förväntningar tycker du att man som supporter kan ställa på Kalmar FF om vi blickar framåt?
– 2008 var ett fantastiskt år på många sätt och som för evigt har skrivit in sig i historieböckerna och vi gör allt vi kan för att vi skall få uppleva det igen. Jag tycker absolut att man som supporter skall ha höga förväntningar på Kalmar FF och vår ambition är att spela en attraktiv fotboll som är underhållande att titta på och att vi dessutom vinner våra matcher. Där är vi inte riktigt ännu, men vi tar kliv åt rätt håll. Vi har som mål i år att hamna på den övre halvan för att ta ett kliv till 2017 och förhoppningsvis nå hela vägen 2018.

Ni valde att hålla fast visionen om att vinna SM-guld 2018 inom föreningen. Hur gick diskussionerna när ni satte den och hur pass mycket talar man om det i det dagliga arbetet? 
– Vi har alltid en föreningskonferens i december månad där stora delar av föreningen är med och där vi i work-shopsformat kommer fram till gemensamma ställningstagande. I december hade vi uppe visionen om ett Allsvenskt guld uppe för diskussion och om det var realistiskt att vinna guldet senast 2018. Visionen fastställdes 2013 och i december 2015 var vi halvvägs tidsmässigt tills visionen skulle vara verklighet. Hela föreningen var överens om att visionen skall ligga kvar och att vi ska våga tänka stort i allt vi gör. Efter en 13:e plats i Allsvenskan 2015 så får vi ta det stegvis och i år skall vi börja med att hamna på den övre halvan och ta det därifrån. Sedan har vi ytterligare två säsonger att ta kliv och förhoppningsvis nå ända fram. I det dagliga arbetet så finns den med oss, men i huvudsak handlar det om att vinna nästa match i en elitförening. Däremot i styrelserummet så skall varje beslut som tas harmoniera med visionen.

Klevsand är klar som ny klubbchef och börjar sin anställning i oktober månad. Vilka kvalitéer ser du att han har som kan bli nyttiga för Kalmar FFs del framöver? 
– Anders Klevsand kommer att komma in med ytterligare en dimension som vi kan förbättra och det är framför allt på marknadssidan som hans styrkor ligger. Han har haft ledande befattningar i stora delar av sitt yrkesverksamma liv och har en fotbollsbakgrund. Hans senaste arbete var VD för Växjö Lakers så han har erfarenheter av att leda en elitförening. Anders är en oerhört duktig säljare och kan marknad och kommer bli en stor tillgång där. Jag är väldigt nöjd över hur fotbollsdelen är uppbyggd och jag ser fram emot hur vi kan förbättra marknadssidan och relationerna med våra samarbetspartners i framtiden.

Du känner till föreningen oerhört väl, med en farfar vars bror spelat för KFF och även din pappa, och svärfar med rödvit bakgrund. Hur viktigt tror du hjärtat för föreningen är i din roll som ordförande?
– Hjärtat är såklart viktigt och det är viktigt att ha hjärtat på rätt ställe. Jag har följt föreningen sedan barnsben och på nära håll de senaste 25 åren. Föreningen har utvecklats enormt under den här perioden och hjärtat är bra att ha med sig, men det är bara en ingrediens i pusslet. Även om det är en förening så drivs den idag mer eller mindre som ett företag med ca 50 anställda och en omsättning på 70 miljoner kronor. Då krävs mer än ett rött hjärtat.

Du har tidigare nämnt att du tycker att ”attityd” är något som saknas i föreningen och som behöver bli bättre. Kan du konkretisera det lite? Och hur hittar vi tillbaka till den attityd som fanns tidigare? 
– Jag har inte sagt att attityd saknas, men att den måste bli bättre. Det jag syftar på är att vi har varit lite för välkammade de senaste åren och att vi måste våga sätta krav på varandra och på vår omgivning. Vi är en elitförening och det är oftast en hård vardag och alla måste prestera på topp varje dag om vi skall nå vårt mål och att vi gemensamt pushar varandra framåt. Jag tror inte att allt är möjligt, men det mesta, och det kan ibland ta lite tid. Jag tycker dock att vi tar små steg i rätt riktning. När vi tog Allsvensk guld var det lite ”vi-mot-dem” känsla där grabbarna från landet utmanade etablissemanget. Vi skall inte tillbaka dit för vi skall tillhöra etablissemanget, men känslan och attityden kan vi ta med oss. Att förstärka vinnarmentaliteten är centralt. 

Annons