Copa del Sol

23 september, 2009 |

TV4 och IEC lanserar en ny internationell klubblagsturnering i fotboll.

Åtta lag från fem länder deltar i Copa del Sol i Marbella 3-12 februari 2010. Kalmar FF och Elfsborg ställs bland annat mot Rosenborg och FC Köpenhamn. TV4 Sport planerar att sända samtliga 16 matcher från Copa del Sol.

TV4 och IEC lanserar en ny internationell klubblagsturnering i fotboll.

Åtta lag från fem länder deltar i Copa del Sol i Marbella 3-12 februari 2010. Kalmar FF och Elfsborg ställs bland annat mot Rosenborg och FC Köpenhamn. TV4 Sport planerar att sända samtliga 16 matcher från Copa del Sol.

Åtta lag är inbjudna att spela den första upplagan av den nya turneringen. Ifrån Sverige kommer ettan och tvåan i 2008 års allsvenska – Kalmar FF och Elfsborg. Mästarklubben FC Köpenhamn och fjolårstvåan Odense representerar Danmark. Från Norge kommer ettan och tvåan i Tippeligan – Rosenborg och Molde.

Därtill kommer ett lag ifrån Ukraina och ett lag ifrån Ryssland.

– Vi har förstått att den här produkten efterfrågas av både mediebolag och av klubbarna. Nordeuropeiska klubbar tillbringar allt längre tid söderut under de långa serieuppehållen och letar efter renodlade matchläger, säger Jonas Persson, vd på IEC in Sports, som satt av en prissumma på 2 MSEK.

TV4-Gruppen stärker i och med satsningen på Copa del Sol ytterligare sitt grepp om svensk fotboll och planerar att sända samtliga 16 matcher från turneringen. Gruppspelet inleds den 3 februari och finalen spelas den 12 februari, en dryg månad före den allsvenska premiären.

– Vi ser fram emot att tillsammans med IEC skapa en turnering som vi är övertygade om ligger helt rätt i tiden såväl för vår fotbollsintresserade publik som för deltagande klubbar, säger Hans Pekkari, sportchef TV4-Gruppen och vd TV4 Sport.

Copa del Sol spelas på Marbella Stadium (med publik kapacitet på 9 000 åskådare) och normalt hemmaarena för Marbellas division 2 klubb, UD Marbella. Lagen bor och finslipar sin form på träningsanläggningar längs den soliga kusten i nära anslutning till Marbella.

 Svante Samuelsson, klubbchef i Kalmar FF:
–  Copa del Sol ger oss en bra möjlighet att få spela kvalificerade och intressanta matcher i den viktiga uppbyggnadsperioden inför den allsvenska säsongen.

Nanne Bergstrand chefstränare i Kalmar FF:
–  Att få bra tävlingsmatcher så tidigt på säsongen är utvecklande för spelarna och definitivt när vi får göra det i en sådan gynnsam miljö.

De åtta deltagande lagen delas upp i två grupper och därefter spelar gruppvinnarna final medan resten av lagen får placeringsmatcher. Totalt blir det 16 matcher i Copa del Sol, med fyra matcher för varje lag. Vinnarna får 600 000 kronor och turneringens totala prissumma uppgår till 2 000 000 kronor.

– Intresset för turneringen bland media är redan stort och vi räknar med sändande TV-kanaler i samtliga deltagande länder, avslutar Jonas Persson på IEC, som samarbetar med det norska event bolaget Phoenix för klubbkontakter och de praktiska arrangemangen i Marbella.

Annons