Cup Byggnads: KFF-kvartett i finaltruppen

5 juli, 2011 |

Smålands FF:s spelarutbildare Peter Boström inför onsdagens final mot Västerbotten

I morgon kväll riktas blickarna mot Elitpojklägret i Halmstad. Med avspark klockan 19:30 spelas finalen i distriktpojkturneringen Cup Byggnad mellan Småland och Västerbotten.

– Vi har ett bra lag men samtidigt måste man erkänna att vi haft stolpe in fram till finalen, säger Peter Boström som jobbar som spelareutbildare i Smålands FF.

Smålands FF:s spelarutbildare Peter Boström inför onsdagens final mot Västerbotten

I morgon kväll riktas blickarna mot Elitpojklägret i Halmstad. Med avspark klockan 19:30 spelas finalen i distriktpojkturneringen Cup Byggnad mellan Småland och Västerbotten.

– Vi har ett bra lag men samtidigt måste man erkänna att vi haft stolpe in fram till finalen, säger Peter Boström som jobbar som spelareutbildare i Smålands FF.

Med i den starka småländska 18-mannatruppen återfinns fyra spelare från Kalmar FF i form av Anton Agebjörn, Oliver Bohman, Victor Nilsson och Viktor Olofsson – samtliga från tipselittruppen. De två förstnämnda har varit självskriva i laget under resan fram till finalen. Nu får de sällskap av ytterligare två lagkamrater när de 18 bästa spelarna födda 1994 ska försöka bärga hem titeln i Cup Byggnads.

– Kalmar FF-spelarna har varit nyttiga för det här laget under resans gång. Framförallt Anton Agebjörn har varit betydelsefull för oss och har en härlig attityd som vi gillar. Annars domineras finaltruppen av spelare från våra andra elitföreningar, Östers IF, IFK Värnamo och Jönköpings Södra IF, säger Peter Boström.

Smålands väg till morgondagens final mot Västerbotten har inte varit helt smärtfri. Efter ett snöpligt slut på gruppspelet tvingades laget till kvalspel för att nå slutspelsgruppspelet. Men väl där gick det bättre och efter 2-1 mot regerande mästarna Stockholm kunde laget kvittera ut en finalbiljett.

– Efter att ha kommit tvåa i gruppen fick vi kvala mot Bohuslän i mitten av januari. Men det löste vi bra och vann med klara 4-0. Väl i slutspelet förlorade vi första matchen mot Västergötland men lyckades knipa en semifinalplats efter klara 5-1 mot Halland. Sedan vann vi semifinalen mot Stockholm med 2-1 på hemmaplan och det känns häftigt att vi är final.

– Småland är det tredje största distriktet i Sverige och vi ska förhoppningvis alltid vara med där framme när det drar ihop sig. Småland har tidigare vunnit Cup Byggnads vid tre tillfällen med årgångarna 61, 88 och 92, säger Peter Boström.

Morgondagens finalmotståndare Västerbotten knep lite oväntat en finalplats efter en 3-1-seger mot Skåne. Vilket lag som får bära favoritskapet i finalen på Sannarps IP i Halmstad är skrivit i stjärnorna. Men Peter Boström har bra koll på Västerbotten som vunnit Cup Byggnads vid ett tillfälle tidigare med en inte helt okänd Jesper Blomqvist som profil i laget. Boström vet också hur hans lag ska spela mot årets upplaga av Västerbotten.

– Västerbotten är ett samspelt lag med bra forwards och en reslig backlinje. Man ligger oftast lågt i sina utgångspositioner i en 4-5-1-uppställning. Jag tror att vi kommer att bli bollförande och vi måste också se till att inte komma på linje utan komma igenom och hitta ytor bakom deras backlinje. Gör vi bara det så blir vi farliga.

– Jag har ett uppdrag att ställa dem 18 bästa spelare på benen i finalen. Vilken form spelarna har just nu och vad man har presterat i klubblaget. Det kommer att bli en tuff match och en seger i Cup Byggnads skulle betyda mycket för vår marknadsföring som distrikt. Även ett bevis på att våra klubbar runt om i Småland jobbar på väldigt bra och har en bra talangutbildning. Man ska ha klart för sig att vi bara lånar spelarna några korta dagar och veckor om året och det största arbetet sker ute i klubbarna.

Även Kalmar FF-spelarna Dennis Andersson och Oskar Söderberg och i viss mån Phlip Engelholm och Kristoffer Gustavsson har varit med i det småländska laget under året. Men när väl 18-mannatruppen presenterades för två veckor sedan drog Anton Agebjörn, Oliver Bohman, Victor Nilsson och Viktor Olofsson det längsta strået.

Peter Boström om KFF-spelarna

Anton Agebjörn
– Anton har en enorm vinnarskalle, duktig på huvudet och en bra närkampsspelare. Har en hjärnvilja som kan vara till hans fördel men även till hans nackdel. Det brinner till i skallen på honom ibland. Är långt framme i sin utveckling men behöver samtidigt bli lite kvickare för att ta ytterligare ett steg. Kan användas som central mittfältare eller vänsterforward – positioner som han spelar på både hos oss och i Kalmar FF.

Oliver Bohman
– Har gjort sina bästa prestationer när han spelat med oss i Smålandslaget. Jag skulle vilja att han kom upp i nivån även i Kalmar FF. Har ett bra spelsinne och bra passningsfot. Vad han ska jobba på framöver är att vara närvarande hela tiden i sitt spel. Att han ska vara en tvåvägsspelare och inte ska falla bort i det defensiva jobbet. 

Viktor Olofsson
– En oerhört lojal spelare som jag haft sedan han var elva år. Har tagit små kliv hela tiden i sin utveckling och har jobbat stenhårt för att vara där han är idag. Jag kan se lite Patrik ”Bagarn” Rosengren i honom och om man ger honom några år till så kan han bli en riktigt bra fotbollsspelare. Behöver dock bli snabbare med fötterna och inte minst med sin passningsfot.

Victor Nilsson
– Är en av de snabbaste spelarna vi haft i Småland och en mycket bra avslutare. Behöver jobba med hålla sig frisk och hel under en hel säsong och inte minst tuffa till sig i spelet så han kan stå emot ett tuffare försvarsspel.

Dennis Andersson
– Har använts som vänsterback och har ett bra tillslag med sin vänsterfot. Bra huvudspelare. Behöver bli snabbare, samtidigt värdera bättre när han ska gå till anfall eller när han ska ligga kvar. Precis som i Anton Agebjörns fall behöver han hitta sin naturliga position för i Kalmar FF är det mittback som gäller. Fick inte plats i finaltruppen den här gången.

Oskar Söderberg
– En linjemålvakt som blivit jämnare och jämnare. När det gäller just målvaktsbiten så överlämnar man det till sin målvaktstränare och lyssnar på vad de har att säga. Och i fallet Oskar Söderberg så tycker de att vi har tre mycket bra målvakter och att tiden talar för Oskar. Behöver dock ta för sig mer, höras och synas i straffområdet. Skulle inte tveka en sekund att kalla in honom om vi framöver skulle få skador på andra målvakter.

Annons