”Den spanska fotbollen har format mig”

27 januari, 2018 |

Adrian Edqvist kom till Kalmar FF inför säsongen 2017 från Malmö FF. En av huvudanledningarna till flytten var att öka möjligheterna till spel i A-laget. Flytten blev precis vad han förväntade sig och i september förlängde han sitt kontrakt i Kalmar FF med ytterligare 3 år. Vi tog en prastund med Adrian efter lördagsträningen för att se hur han upplevt flytten till Kalmar FF, pressen utifrån och hur han formats av en uppväxt med spansk fotboll. 

Adrian Edqvist kom till Kalmar FF inför säsongen 2017 från Malmö FF. En av huvudanledningarna till flytten var att öka möjligheterna till spel i A-laget. Flytten blev precis vad han förväntade sig och i september förlängde han sitt kontrakt i Kalmar FF med ytterligare 3 år. Vi tog en prastund med Adrian efter lördagsträningen för att se hur han upplevt flytten till Kalmar FF, pressen utifrån och hur han formats av en uppväxt med spansk fotboll. 

Du har varit i Kalmar FF nästan exakt 1 år.  Har flytten till föreningen varit vad du har förväntat dig hittills?
– Den har motsvarat mer än de förväntningarna jag hade när jag kom hit. Mitt mål var att försöka ta en plats i A-laget. När jag summerade säsongen hade jag fått en start och tre inhopp i Allsvenskan. Dessutom fick jag starta en match i Svenska Cupen. Det blev även väldigt många träningar med A-laget och ett nytt treåkorskontrakt. Det var väldigt skönt och som helhet var jag väldigt nöjd efter förra säsongen. Målsättningen har hela tiden varit att få mycket träningstid i A-laget och fortsätta utvecklas som fotbollsspelare. Jag känner verkligen att Kalmar FF är helt rätt för mig på den resan. 

Två månader efter du skrev på för Kalmar FF i fjol presenterade du dig på allvar mot Östers IF på Fredriksskans i genrepet. Hur skönt var det att visa dina kvalitéer så pass tidigt i A-laget?
– Jag hade tur som fick hoppa in så tidigt. Även om det var tråkigt för Mahmoud som fick utgå skadad. Jag fick chansen att visa upp mig och det kändes riktigt bra. Känslan innan jag hoppade in var: ”Nu jäklar ska jag visa vad jag går för och ta vara på den här möjligheten”. Jag kom först till U19-laget när jag hade skrivit på och planen var att jag skulle försöka ta mig upp i A-laget. När då chansen kommer så pass tidigt känns det väldigt bra för ens själförtroende. Jag har givetvis en lång väg kvar och väldigt mycket kvar och lära. Men det var en skön känsla.  

Man såg direkt när du kom till föreningen att din snabbhet är en av dina bästa egenskaper på fotbollsplanen. Vilka delar känner du att du behöver förbättra för att ta nästa steg?
– Försvarsspelet hade jag behövt att höja ytterligare en nivå. Annars handlar det mycket om att vara mer beslutsam i det jag gör. Att veta direkt när jag ska dribbla, passa eller avsluta. Det finns ingen tid att fundera i de situationerna. Då ger du försvaren en fördel direkt. Där vill jag bli ännu starkare. Utöver det jobbar jag mycket med att veta när jag ska gå in i press och vinna boll. 

Tittar vi på dina insatser i ungdomslandslagen så var 2017 ett väldigt lyckat år för dig. Du gjorde mål både mot Estland och Italien i P19-kvalet till EM. Hur nöjd var du med säsongen som helhet?
– Jag var väldigt nöjd med året. Jag gick från att sitta bänken i landslaget till att starta de flesta matcherna. Det var väldigt bra för mitt självförtroende. Att det går bra där speglar också av sig på mina prestationer i klubblaget. Jag vill även passa på att lyfta fram Rydström, Steglander och Jörgen Petersson som tagit väldigt bra hand om mig i U19. De har hela tiden gett mig utmaningar att jobba med som jag lärt mig väldigt mycket av. 

Det är många som hoppas att 2018 ska bli ditt rejäla genombrottsår. Vad har du för personlig målsättning när du går in till denna säsongen?
– Nu gäller det för mig att hitta min plats i A-laget och försöka få så mycket speltid som möjligt. Det är upp till mig att ta chansen när jag får den. Sen handlar det om att göra det som är bäst för laget och bidra så mycket som möjligt till att vinna matcher. Jag är fortfarande ung och vill lära mig så mycket som möjligt på vägen. 

Du har använts både på yttermittfältet och i anfallet. Vilken position är det tänkt att du ska konkurrera om?
– Det beror på hur vi ställer upp laget. Skulle vi spela 4-3-3 ser jag mig som en ytteranfallare. Spelar vi med två forwards längst fram ser jag mig som en central forward. Jag vill hela tiden hota i djupled och hjälpa laget på det sättet. Det är där jag gör mest nytta när jag får hota försvararna med min fart.

Du har en spännande bakgrund där du flyttade till Spanien som 7-åring och spelade för Las Lagunas. Hur mycket tror du att din uppväxt där har format dig som fotbollsspelare? 
– Jag tror att den spanska fotbollen har format mig ganska mycket då jag var väldigt ung när vi flyttade dit. Tekniken och det snabba spelet därifrån lärde jag mig tidigt. Nu har jag spelat i Sverige sedan jag var 13 år vilket gör att jag har lärt mig mycket här med. Jag tror att det är positivt att jag har fått spela i båda miljöerna. 

Under din tid i Spanien var du även nära att hamna i Malaga?

– Innan vi flyttade hem var jag och tränade lite med dem och spelade någon match. Hade vi inte flyttat hem så hade det nog blivit det.

Nu på måndag återvänder du till spansk mark när det är dags för träningsläger i Estepona. Det innebär också att ni kommer spela era första träningsmatcher för året mot Lokomotiv Moskva och Sarpsborg. Känner du en större press nu än tidigare?
– Jag märker av lite press. Men det är absolut inget som stör mig. Det är precis så det ska vara. Det gör att jag vill leva upp till förväntningarna och träna ännu hårdare för att nå dit. Det är bara bra. 

Om vi tittar på förväntningarna på Kalmar FF som helhet inför året. Vad tycker du att supportrarna kan ställa för krav utifrån?
– Jag tycker de kan ha förväntningar att vi kommer vara ett väldigt tufft lag att möta. Vi ska jobba hårt för varandra och vara ett fysiskt lag som spelar med mycket fart och variation i spelet. Det tycker jag man kan ha som krav. 

Annons