”Det finns en tydlig idé om hur vi vill spela”

2 maj, 2018 |

I fjol var Mikael Dyrestam en av Kalmar FF:s absolut bästa spelare under hösten och var en starkt bidragande orsak till det nya kontraktet. Inför denna säsongen fick han försäsongen spolierad pga en knäskada. I söndags fick han äntligen göra comeback mot Malmö FF på Guldfågeln Arena .Vi träffade Mikael Dyrestam efter onsdagens träning för att prata om skadorna, trivseln i Kalmar och kärleken till familjen. 

Efter att ha varit borta sedan den 17 februari fick du äntligen göra comeback i söndags mot Malmö FF. Hur gick känslorna?

I fjol var Mikael Dyrestam en av Kalmar FF:s absolut bästa spelare under hösten och var en starkt bidragande orsak till det nya kontraktet. Inför denna säsongen fick han försäsongen spolierad pga en knäskada. I söndags fick han äntligen göra comeback mot Malmö FF på Guldfågeln Arena .Vi träffade Mikael Dyrestam efter onsdagens träning för att prata om skadorna, trivseln i Kalmar och kärleken till familjen. 

Efter att ha varit borta sedan den 17 februari fick du äntligen göra comeback i söndags mot Malmö FF. Hur gick känslorna?
– Det blir ett skönt tecken att man är tillbaka. Sen kan jag uppskatta såna bitar som att få vara med laget igen på matchdagar. Det är en speciell känsla som jag saknar från läktarplats under skadefrånvaron. Nu gäller det för mig att bygga upp rejäl grundkondition igen, komma ikapp och ta mig tillbaka i form. 

Det har varit lite ovisshet kring din skada. Påverkar det mycket mentalt att inte ha ett datum på när man är tillbaka i spel?
– Det är det som frustrationen grundar sig i. Om jag hade haft en tidsplan hade jag varit mer bekväm i att ha ett mål och jobbat utifrån det. Men när jag kom tillbaka innan Allsvenskan började gjorde det ont igen. Då är det helt plötsligt två steg tillbaka direkt när jag trodde att jag var redo.

Du blev ju pappa ganska nyligen också. Har det underlättat för dig under skadeperioden?
– Självklart har det gjort att man känt en extra glädje under det eländiga. Precis när han föddes blev jag skadad. Så det blev någonting positivt under det negativa. Det har hjälpt mig mycket. 

Du har haft problem med samma skada tidigare innan du kom till Kalmar. Är det något som gör att man känner en extra oro inför fortsättningen att slå upp det igen?
– Jag har lärt känna min kropp de senaste månaderna på ett bättre sätt. Jag vet vad som är smart att göra och inte göra. Samtidigt är jag en spelare som älskar att gå in i dueller. Det går inte hålla igen bara för att det finns en möjlighet att skada sig igen. Då begränsas du som fotbollsspelare. Hittils har det inte hämmat mig överhuvudtaget. Det blir nog lite extra speciellt i och med att jag är back med. Då måste du älska närkampsspelet och köra på. Jag är positiv nu och ser fram emot fortsättningen. 

Tittar vi på försvarsspelet hittills så har det varit en fin utveckling för laget. Hälften av matcherna har vi hållt nollan hittills. Vad känner du det är som gjort att vi flyttat fram positionerna där?
– Den största anledningen är nog att vi har fått en grupp som känner varandras styrkor väldigt väl. Vi spelar bra tillsammans och litar på varandra där ute. Det finns också en tydlighet från Nanne Bergstrand och Henrik Rydström där de gått igenom grunderna i hur vi ska positionera oss och skydda vårt mål. Alla vet vad de ska göra och jag känner att alla i truppen vet hur Kalmar FF ska spela och hur vi ska agera tillsammans. Det känns bra. 

Mittbackarna (Viktor Elm & Viktor Agardius) har fått mycket positiv uppmärksamhet hittills i inledningen av Allsvenskan. Hur ser du på konkurrenssituationen nu när du är tillbaka?
– Jag försöker bara vara frisk och finnas som ett alternativ. Sen får vi se vad som händer. Det är inte jag som tar ut laget. I slutändan är det upp till tränaren att avgöra om jag är tillräckligt bra för att vara med i startelvan. Tittar vi positionsmässigt ser jag mig själv som mittback, snarare än ytterback. Men jag har spelat mycket ytterback tidigare och vet att jag får fram mina kvalitéer bra där också. 

Du gjorde stor succé i Kalmar FF i fjol och var enligt många en av våra absolut bästa spelare. Nu går ditt kontrakt ut efter säsongen 2018. Har du hunnit fundera någonting på framtiden i föreningen?
– Vi har inte diskuterat någonting än om en eventuell fortsättning. Men det är inte så konstigt eftersom jag har varit skadad. Mitt och föreningens fokus har legat på att jag skulle bli frisk och komma tillbaka i spel. Men jag och min familj trivs väldigt bra i Kalmar där vi har fått många nya vänner. Vi får se hur framtiden utvecklar sig. 

När du skrev på för Kalmar FF  kommer jag ihåg att du berättade att din gamla tränare  hade mycket gott att säga om Kalmar. Och att han var en stor faktor till att du hamnade här. Har tiden i Kalmar motsvarat dina förväntningar hittills?
– Jag kände mig faktiskt väldigt bekväm i att flytta till Kalmar. Vi hade lite som en bas här med U21-landslaget, vilket gjorde att jag spenderat en hel del tid där. Jag hade en bra bild av anläggningen och allt runt föreningen samtidigt som jag kände igen mycket saker vid sidan av. Thomas Andersson-Borstam har även haft bra kontakt med min agent de senaste åren. Varje gång jag var på väg att lämna någon klubb så har han hört av sig. Både efter IFK Göteborg och efter Ålesund. Man kan säga att det blev tredje gången gillt till slut. Det betyder mycket när någon klubb följer dig så pass hårt och verkligen vill ha dig. Därför kändes det som ett bra val för mig när NEC åkte ner och blev degraderade. 

Du är 26 år nu där du både hunnit med spel i Sverige, Norge och Holland. Samtidigt som du fått representera U19, U21 och A-landslaget. Känner du fortfarande att landslaget och spel utomlands är en stor drivkraft för dig?
– Hade det varit riktigt bra erbjudande är det givetvis svårt att tacka nej. Men jag är i ett annat läge i min karriär nu där jag värdesätter mer saker än bara mig själv. Jag vill att min familj ska ha det bra och det är prio ett för mig när jag väljer ny klubb. Det ska vara en stad där vi mår bra tillsammans. När det gäller landslaget så tänker jag ingenting alls på det i dagsläget. Under tiden i Holland och NEC spelade jag inte i en topp-3 klubb. Det måste du nästan göra för att vara aktuell i landslaget. Min motivation just nu ligger i att spela så bra som möjligt och att göra så mycket som möjligt av min karriär. Sen får vi se vad det innebär framöver. 

Kan man sakna någonting från tiden som utlandsproffs och vad är den största skillnaden mot att spela i Allsvenskan?
– Jag skulle säga att farten i spelet är den stora skillnaden gentemot Allsvenskan. Fysiken upplever jag som ungefär likvärdig mellan länderna. Tittar vi på det som var runt fotbollen tror jag nog Kalmar har bättre faciliteter än vad NEC hade. Det var en rätt liten klubb i Holland. Men du får bra matcher som spelare för att kunna utvecklas vidare och möter väldigt bra lag och enskilt bra spelare. Givetvis var det en mäktig känsla att få möta Ajax på Amsterdam Arena, Feyenoord på De Kuip och PSV på Philips Stadion. 

Jag har förstått att en stor anledning till att du flyttade hem till Sverige var kärleken till familjen. Där vet jag bland annat att din bror skrev på för Norrby innan säsongen. Hur mycket koll har ni på varandra karriärer?
– Vi har tränat tillsammans i IFK Göteborg och spelat mittbackar ihop på träning. Självklart hade det varit roligt att spela med honom någon gång i framtiden. Vi följer varandras karriärer noggrant och håller koll. Han och farsan följer alla mina matcher och de matcherna jag kan se med Norrby tittar jag på.

Om vi avslutar lite med att blicka framåt. Jag vet att ni ogärna pratar om tabellplaceringar inom truppen. Men hur bra anser du att det här laget står sig i Allsvenskan sett över en hel säsong?
– Jag tycker vi hade ett starkt lag under hösten. Därifrån har vi växlat upp och ser ännu starkare ut i år. Vi har tagit med oss den positiva delen och utvecklat det vidare. Nu tar vi en match i taget. Vi säger aldrig varken internt eller utåt att vi ska hamna på någon speciell plats. Vi har kortsiktiga mål tillsammans där vi fokuserar på nästa match. Sen är det så klart alltid kul att vara i toppen av tabellen. Det är därför vi spelar fotboll. För att vinna. 

Tack Mikael för att du tog dig tid och lycka till mot Dalkurd på söndag!
– Tack själv!

Annons