Förtydligande från Kalmar FF gällande söndagens incident på arenan!

1 november, 2016 |

Förtydligande från Kalmar FF i samband med söndagens hemmamatch mot GIF Sundsvall!

Förtydligande från Kalmar FF i samband med söndagens hemmamatch mot GIF Sundsvall!

I samband med säsongens sista hemmamatch mot GIF Sundsvall vecklades en stor banderoll ut över hemmastå. Banderollen täckte hela sektionen. Sektionen bestod av barn, ungdomar och vuxna supportrar. Under banderollen tändes 4 st bengaler av maskerade personer. Då banderollen användes för att täcka personerna som viftade med bengalerna fanns en mycket stor risk att banderollen skulle kunna ta eld. Från flera håll bevittnade medarbetare från Kalmar FF och arenan att gnistor studsade ut på banderollen. En bengal brinner med ca 2000 graders värme och går inte att släcka utan måste brinna ut. Att antända bengaler i folksamlingar och dessutom under en banderoll är förenat med livsfara på grund av rökutvecklingen, värmen och gnistspridningen som lätt tar eld i tex jackor och brännbart material. Tänk vad som kunde hänt…

Polis och utbildade ordningsvakter fanns på plats och kunde identifiera 3 st personer som togs på bar gärning. Personerna blev identifierade av Polis och blev efter detta avvisade från arenan.

Polisen är skyldiga att anmäla dessa händelser och personer och nu skall dessa anmälningar ha sin gång. I samband med omhändertagandet av de 3 personerna har det framförts uppgifter om att polis och ordningsvakter använt mer våld än som krävts. Vi uppmanar de personerna som anser att de blivit utsatta för övervåld att anmäla händelsen för att få detta utrett. Att använda mer våld än som krävs är aldrig acceptabelt.

Med bakgrund av detta förtydligar Kalmar FF följande:

I Sverige är det ett brott mot ordningslagen att olovligt antända pyroteknik (tex bengaler och sk bangers)under fotbollsevenemang.

På samtliga svenska fotbollsarenor i Allsvenskan och Superettan råder maskeringsförbud.

Vi i Kalmar FF agerar efter svensk lag och fotbollens egna regelverk.

Vi som arrangör måste kunna garantera ett tryggt och säkert evenemang för alla våra besökare och medarbetare.

För oss är det självklart att vi följer det regelverk som finns på planen på samma sätt som att vi följer det regelverk som finns vid sidan av planen!

Som besökare till vår arena och våra matcher skall alla bemötas på ett professionellt och respektfullt sätt av medarbetare, funktionärer, publikvärdar och ordningsvakter. Alla är välkomna till oss oavsett tillhörighet.

Som vår gäst önskar vi att du uppträder på ett respektfullt sätt, använder ett vårdat språk och följer de ordningsregler vi har på matcherna. Detta för att vi skall ha en trygg och säker miljö för dig som besökare och för oss som arbetsplats.

Vi vet alla att den 12:e spelaren är viktig på läktaren. Både för helhetsupplevelsen och det stöd som killarna känner nere på planen. Allt detta kan man ge som supporter utan att behöva bryta mot regler och säkerheten.

Vi förutsätter att ni som supportrar och gäster kan acceptera detta så att alla kan känna en trygghet och ha roligt på våra matcher.

Med vänlig hälsning
Mattias Rosenlund, ordförande Kalmar FF
Anders Klevsand, klubbchef Kalmar FF
Jonas Svendsén, säkerhetsansvarig Kalmar FF

 

Annons