Henrik Rydström

11 oktober, 2010 |

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Henrik Rydström

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Henrik Rydström

Du kom ju som väldigt ung och gått den långa vägen via ungdomslag och b-lag och nått dit du är idag som lagkapten. Jag kan inte på rak arm komma på att någon har gjort det i Kalmar FF vet du eventuellt vem som var den senaste innan dig?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag vet inte om legendaren Johny Erlandsson var kapten under sin tid. Bosse Nilmert gjorde både många matcher och var kapten.

Navet på mittfältet har du kallats och är du bara i speldugligt skick utan avstängning är du given i laget. När var du senast petad på grund av att du inte platsade, det känns att det var någon gång på juratiden.
– Jag ser mig verkligen inte som given, jag blir alltid lika nöjd varje gång jag tar en plats i startelvan. Men jag har, mer eller mindre, alltid fått spela och det är jag stolt över. På våren 1995, när Patrick Walker var tränare, ville han emellertid att jag skulle nöta på vissa detaljer i mitt ytterbacksspel (jag var ytterback då) och det dröjde en bit in på säsongen innan jag var tillbaka i startelvan igen.

Du är ju känd för mycket annat också. Bloggare, skribent i Expressen, gäst i Canal plus studio med jämna mellanrum. Är det inte ibland svårt att håla isär alla sina ”uppdrag” man åtagit sig att hinna med?
– Nej, inte alls. Jag har ju i princip under hela min fotbollskarriär i Kalmar FF skrivit i Barometern och att sedan ta klivit till Expressen betydde inte att någonting förändrades. Men jag tackar nej till fler saker än vad folk tror. Det får aldrig inkräkta på fotbollen och eftersom många TV-framträdande kräver att jag åker till Stockholm avböjer jag.
Jag tycker om att ha olika verkligheter, då står man inte och faller med hur det går på ett håll. Och så får jag energi av att tänka olika tankar.

Själv bor jag i Jämjö och som Blekingebo undrar jag hur mycket du följer vårt lilla län både massmedialt och idrottsmässigt här nere i det sydöstra hörnet eftersom du både är född här och har bott här?
– Mina föräldrar bodde kvar i Listerby till 2008, men bor numera i Kalmar. Men så länge de bodde i Listerby tog jag varje chans att åka ”hem”, det var min semester, mitt andningshål. Och då följde jag Blekingefyran i fotboll tämligen noga och försökte kika på Maxicup i Ronneby sporthall under julhelgen. Och kollade givetvis när Listerby spelade matcher. Nu är det sämre. Men jag har kvar en av mina närmaste vänner, Ola Weidenberg, i Listerby och letar faktiskt en sommarstuga där nere.

I februari skrev du på för två nya år och ska spela till 2012. Ditt förra kontrakt kärvade en hel del läste jag. Varför gick detta så mycket enklare?
– Tidigare har det kärvat eftersom jag har tyckt att Kalmar FF utnyttjat min lojalitet. Om en spelare är tydlig med att han trivs och inte vill flytta behöver föreningen inte anstränga sig i förhandlingen. Istället har föreningen chashat in på min lojalitet och till slut tröttnade jag. Föreningen klagar på spelare som flyttar, på agenter, på bosman, men var sedan inte själva villiga att motverka allt det där genom att visa att man värderade trofasthet.
Idag är det bättre. Och idag inser att det är en trygghet och en komplimang när Kalmar FF vill förlänga mitt kontrakt med två år, trots att det fortfarande återstår ett år på mitt nuvarande.

En sur gnällspik som bara klagar på domare, en spelare som ständigt käftar med motståndare och som väldigt ofta hamnar i konflikter på planen. Det epitetet har säkert många om dig, men för mig Henrik är du istället en duktig fotbollspelare som lojalt har följt laget både upp och ner i divisionerna. En spelare som hela tiden tänker på lagets bästa och som alltid visar samma proffsiga inställning inför varje match. Tycker du inte att du borde fått lite mer gehör och beröm för det? Själv är jag av den åsikten.
– Tack! Det var fina ord. Jag är medveten om att många har en rätt snäv bild av mig som fotbollsspelare. Och till viss del får jag skylla mig själv, allt det här käftande och positionerande i media och på planen gör att de rent fotbollsmässiga egenskaper kommer i skymundan. Sedan gör jag väldigt lite poäng i matcherna och ofta är det sådana saker som folk som är lite slappt intresserade räknar. Det är inte lika enkelt att se och uppskatta någon som täcker ytor, som länkar ihop spelet, som driver på och som försöker spela snabbt och effektivt.
Fast jag tycker att många, nästan förvånansvärt många, trots allt uppskattar mig.

Nämn någon viktig detalj som vi inte vet om att du har och som du gärna vill berätta om.
Gäller det fotboll har jag fler finter än vad i princip hela världen tror. Och jag kan göra tricks. Gäller det livet i stort är jag en blyg och tvivlande jäkel.

Till sist flera duktiga lagkaptener i sina lag har även blivit tränare efter karriären. Är det något som du siktar på?
– För tio år sedan hade jag skrikit ”Nej!”. Men idag tycker jag annorlunda. Jag tycker om fotbollslivet och att få verka i en sådan miljö vore stimulerande. Jag har dock ingen aning om jag har rätt egenskaper. Jag får väl vara på prao hos Nanne.

Nu mina fyra snabba
Blekinge Läns Tidning eller Sydöstran?

Sydöstran är ju rätt rent politiskt, men BLT är ju rätt rent koncernmässigt…

Lasse Granqvist eller Arne Hegerfors?
En kombination av de två.

Vanlig mobiltelefon eller en Iphone?
Jag har en gammal mobil som håller på att gå sönder. Får kanske bli en Iphone då. Jag har allt annat i Mac.

Martin Hansson eller Stefan Johannesson?
Martin Hansson!

Tidigare intervjuer av vår 100-års trupp:
Stefan Ålander
Paulus Arajuuri
Tobias Eriksson
Emin Nouri
Mattias Johansson
Petter Wastå
Daryl Smylie
Abiola Dauda
Marcus Lindberg

Annons