Inför Kalmar FF – Hammarby

30 augusti, 2009 |

Det är ett hårt prövat Hammarby som möter upp FF på Fredriksskans gröna matta på söndag. Trots en stark forcering i andra halvlek mot Gefle senast lyckades inte söderbröderna få hål på sina motståndare; ytterligare en förlust kunde inkasseras och nu börjar läget bli kritiskt för Tony Gustavssons manskap.

Det är ett hårt prövat Hammarby som möter upp FF på Fredriksskans gröna matta på söndag. Trots en stark forcering i andra halvlek mot Gefle senast lyckades inte söderbröderna få hål på sina motståndare; ytterligare en förlust kunde inkasseras och nu börjar läget bli kritiskt för Tony Gustavssons manskap. Inför mötet mot de regerande svenska mästarna parkerar Hammarby på kvalplats och det är inte finsnickeri och klacksparkslir bajarna pratar om i förhandssnacket, det är hård kamp.

Hammarby har väl egentligen alltid försökt hålla på bollen längs marken och varit det man kallar ett ”spelande lag” men att möta dem på Söderstadion respektive på egen hemmaplan har ofta inneburit två olika saker. Bortser vi från defileringen i våras (4-1 till Kalmar) och kanske ytterligare ett par matcher de senaste åren är Söderstadion en plats där Hammarby spelar frejdigt och med fart. På bortaplan ser det inte alltid likadant ut och jag tror speciellt den här gången att Hammarby vill vara lite cyniska. Rami Shaaban säger på Hammarby Fotbolls hemsida att Bajen i mötet med Kalmar vill ”växla från kampspel till snabba kontringar och ett effektivt passningsspel”. Hur ser förutsättningarna ut?

I samband med derbyvinsten mot DIF för ett par omgångar sedan kunde en svag uppgång skönjas för Bajen, även om många bajare man pratar med inte var särskilt nöjda med den spelmässiga insatsen i den matchen. I fajten efter på Söderstadion var Elfsborg numret för stort och nu senast blev det alltså ett resultatmässigt debacle mot Gefle på Strömvallen. Säsongen i stort har varit en stor besvikelse för Hammarby där en uttalad ambition om att sluta topp fyra ganska sent in på säsongen gavs upp av VD Michael Andersson och de andra i styrelsen.

Hammarby må gå knackigt nu men det finns ambitioner: Målsättningarna nu och tre år framåt är att Bajen varje år ska spela internationellt, att det ska finnas fem landslagsspelare i truppen och att två av dem ska spela i A-landslaget senast 2011. På längre sikt vill Hammarby bli svenska mästare igen och till dessa sportsliga målsättningar finns naturligtvis ekonomiska dito som kortfattat går ut på att kraftigt öka omsättningen under de närmsta fem åren samt att varje år generera vinst som ska återinvesteras i verksamheten.

Dessa planer offentliggjordes innan säsongen men sedan dess har Charlie Davies sålts (till FC Sochaux) och även om det säkert var nödvändigt för att stabilisera upp det tunga ekonomiska läget i klubben (övergångssumman sägs ha landat runt 22 miljoner kronor) så får man nog säga att Hammarby i och med försäljningen blev av med sin riktiga spets framåt. Davies kom ju aldrig riktigt loss under sitt debutår 2007 men blev under 2008 och 2009 en tillgång i Bajens offensiva spel med sin snabbhet och målfarlighet.

Mot bakgrund av det som hänt Bajen i år tror jag som sagt vi kommer att få se ett kompakt och kämpande Hammarby på söndag som låter Kalmar hålla i taktpinnen. Man har nött avslut och kommer säkert att vara oerhört koncentrerade när lägen väl dyker upp. Det är också troligt att man kommer att stå upp fysiskt och vara just cyniska i den bemärkelsen att man kommer vara lite försiktigare med att gå framåt än vanligt. Hela truppen är tillgänglig vilket innebär att Bajens tränarstab kan modellera med uppställningen bäst de vill. Tony Gustavsson är duktig på att ingjuta energi och mod i sina spelare så det gäller för Kalmar FF att beredda sig på en tuff uppgift där fokus måste ligga på en gedigen prestation över nittio minuter plus tillägg. Det är nästan nödvändigt med en seger i den här matchen för att hänga med i den absoluta toppen och med tanke på att även motståndet har mycket att spela för kan det här bli en tuff uppgift.

Annons