Intervju med Stefan Ålander

8 juli, 2009 |

Han kom till Kalmar under tisdagseftermiddagen för att genomföra den obligatoriska läkarundersökningen, skriva under kontraktatet med Kalmar FF och givetvis hälsa på sina nya lagkamrater.

Han kom till Kalmar under tisdagseftermiddagen för att genomföra den obligatoriska läkarundersökningen, skriva under kontraktatet med Kalmar FF och givetvis hälsa på sina nya lagkamrater.

Ett dygn senare klev 26-årige nyförvärvet Stefan Ålander ut på Fredriksskans b-plan för sitt första träningspass i den rödvita tröjan och innan Stefan gjorde det kom ett fax från Svenska FotbollFörbundet som bekräftade att alla papper är klara och att han redan är spelklar för Kalmar FF. Hemsidans Johan Akinder och Christer Kraft fanns på plats för att hälsa Stefan välkommen och passade även på att ställa några frågor.

Först och främst, välkommen till Kalmar och Kalmar FF!
– Tack så mycket!

 Hur kom du i kontakt med Kalmar FF?
– Min agent kontaktade mig ganska nyligen och bekräftade Kalmars intresse. Sedan gick det snabbt med övergången.  

 Hur kändes det i kroppen?
– Spännande och smickrande. Jag tvekade inte en sekund när intresset bekräftades. Dock tog jag tog inget för givet under förhandlingarna.

 Hur är känslorna nu när du lämnar GIF Sundsvall?
– Det är inga problem. Vi är helt överrens från båda håll.  

 Vad sysslar din flickvän med?
– Hon jobbar som sjuksköterska inom området för njurmedicin. Förhoppningsvis löser det sig med jobb här i Kalmar. Hon jobbar i Sundsvall fram till ca mitten av augusti.

 Vem bestämmer hemma?
– Flickvännen antar jag…  Är det inte så alltid? 

 Vad gör du vid ledighet från fotbollen?
– Framför allt hittar jag på något med sambon Linda. Nu på sommaren kan vi kanske ge oss ut och bada på något trevligt ställe. Annars är det ju alltid trevligt att träffa vänner och vara allmänt social i sitt umgänge.

 När går flyttlasset till Kalmar?
– Just nu bor jag i en mindre lägenhet som jag lånar av föreningen. Min sambo kommer på fredag och stannar i ca 10 dagar. Sen flyttar hon hit permanent under augusti och då ska vi förhoppningsvis ha en större lägenhet klar. Allt har gått så fort sista tiden så det kommer säkert at lösa sig smidigt.

 Vad vet du sen tidigare om vår stad? 
– Inte mycket, tyvärr. Ofta när vi var här med GIF Sundsvall chartrade vi flyg och var här kort tid före matcherna. Jag har i princip bara sett flygplatsen och Fredriksskans. Det jag kommer ihåg är bland annat att det blåser ofta under matcherna. Det kommer nog bli lätt att acklimatisera sig i staden då den i mycket är lik Sundsvall.   

 Är du en renodlad mittback eller kan du spela på fler positioner?
– Jag började i tidig ålder som anfallare och senare som mittfältare. Numera är min roll en mix av mittback och defensiv mittfält. Jag trivs bra i båda rollerna.

 I media har du beskrivits som en position och placeringssäker spelartyp. Är detta en korrekt beskrivning av dig som spelare?
– Spelförståelse stämmer enligt vad fått höra om mig själv. Det är ju svårt att sätta betyg på mig själv, men överlag är det en korrekt beskrivning.

 Vilka egenskaper ska en bra försvarspelare besitta?
– Framför allt skapa lugn och trygghet, dvs att stå rätt och försöka sätta bollen i spel så snart som möjligt. Det gäller att vara rejäl i sitt agerande i alla lägen och framför allt i början av matcherna.

 Har det funnits fler idrotter för dig förutom fotboll?
– Jag sysslade en del med ishockey i unga dagar men fotbollen har alltid känts som mitt naturliga förstaval. Jag är uppväxt i en stad med hockeykultur (Timrå), men för mig har fotbollen alltid haft högst prioritet.

 Vad har du för relation med Tobias Eriksson som kom till Kalmar FF i vintras?
– Den är bra på många sätt. Det är skönt att ha honom här nu i början då det givetvis blir lättare att acklimatisera sig. Vi är ju bra kompisar och han kommer att hjälpa till med de praktiska bestyren.

 Hur går det nu för GIF Sundsvall framöver?
– Det kommer att gå bra tror jag. Fram tills nu har prestationen varit sämre. Dock har resultatet och placeringen varit OK. Det finns nog en bra potential att klättra uppåt i tabellen.

 Vad kännetecknar Kalmar FF för dig?
– Kalmar FF var alltid svåra att möta oavsett hemma eller bortaplan. De spelar alltid taktiskt och organisatoriskt. En bra spetskompetens kombinerat med stark disciplin. Jag kommer till exempel ihåg en av matcherna hemma mot Kalmar. Kalmar vann disciplinerat med ett par mål. Det kändes som ett rent beställningsjobb och de utförde det med stor precision. Lite av känslan – vad hände och hur gick det till?

 Är du förvånad över Kalmar FF:s SM-guld 2008?
– Nej, det är jag inte. Det finns en genomtänkt kombination av karaktärsspelare och spetsspelare. Det är mycket bra gjort av föreningen att hitta rätt mix och att dessutom få det till att stämma på planen.

 Hur ser du på den naturliga hierarkin som oftast finns i elitfotbollen? Gamla rutinerade spelare gentemot nya spelare som är på väg uppåt i karriären?
– Spelarkultur är viktigt, likaså balansen i laget. Det var precis samma känsla i Sundsvall, där jag kände en speciell trygghet när jag var etablerad. Nu blir det lite av att börja om, vilket jag ser fram emot. 

 Du har ju allsvensk erfarenhet genom 110 allsvenska matcher. Hur kommer du att använda den nu igen?  
– Det gäller ju att höja sig ett snäpp till nu. Att kunna träna varje gång med ännu högre kvalité kommer att göra mig till en bättre spelare. Det gäller ju att vara på tårna och spela snabbt och effektivt.

 Hur ser du nu på konkurrensen inom Kalmar FF. Har du tålamodet att vänta på din chans?
– Jag vill ju ta en starttröja och kommer att som alla andra att kämpa för det. 

 Vad har du för känslor nu när Kalmar FF ska påbörja sin kvalresa mot förhoppningsvis Champions League-äventyr?
– I början var känslorna inför detta äventyr lite svårt att sätta sig in i, men det är ju en enorm möjlighet för alla inblandade. Detta hade jag inte en tanke på för några veckor sedan. Trevligt, helt enkelt.

 Har du någon förebild inom fotbollen?
– Inte någon direkt. Men jag uppskattade Zidane väldigt mycket.

 Ska dina nya lagkamrater se upp för några speciella tricks från din sida? Jag tänker på lite hyss i och omkring omklädningsrummet och på resorna?
– Nej. De kan vara lugna. Däremot så vet jag att Tobias Eriksson är en filur på flera sätt.

 Tack för pratstunden och lycka till framöver i Kalmar FF!
– Tack själva. 

Stefan Ålander om…

…tiden i GIF Sundsvall
– Jag har haft många bra år i Sundsvall och inte minst växt som människa Jag känner också att jag har utvecklats som fotbollsspelare och lärt mig att hantera med- och motgångar. När Kalmar FF hörde av sig och jag fick chansen att ta mig vidare i karriären så det var inget svårt beslut att fatta. Jag ser verkligen fram emot nu att få spela i ett topplag i Allsvenskan.

…bästa fotbollsminne
– När vi gick upp i Allsvenskan 2007 efter en makalös vändning mot Ljungskile SK. Det krävdes seger på bortaplan och vi låg under med 2-0 i paus. Vi vinner till slut matchen med 4-2 och jag fick göra 3-2 målet i den 89:e minuten. Det var verkligen häftigt och ett av mina bästa fotbollsminnen. 

…sämsta fotbollsminne
– Alla gånger som vi åkt ur Allsvenskan med GIF Sundsvall. Tänker närmast på fjolåret när vi förlorade sista matchen mot Malmö FF med 6-0. Även 6-0 i baken borta mot Halmstads BK 2005 var mindre roligt. Det var långa och tunga resor hem till Sundsvall.   

…förväntningar
– Självklart kommer jag göra mitt bästa på varje träning. Sedan får man se hur långt det räcker. Det är där jag får börja nu och lägga allt fokus på. Jag är fullt medveten om att konkurrensen i Kalmar FF är stenhård, men samtidigt något som känns väldigt inspirerande. Dom senaste säsongerna var jag i stort sett given i startelvan i Sundsvall så det blir lite som att starta om igen. Men det är något ser jag fram emot. 

Röster om Stefan Ålander
– Stefan är väldigt sympatiskt och ödmjuk som människa. Helt enkelt en bra kille som är mycket lätt att ha att göra med. Jag tycker också han är sig ganska så lik ute på fotbollsplanen. Alltid lojal mot medspelare och en riktig lagspelare som alltid ger allt oavsett om det är träning eller match. Stefans främsta egenskaper är att han är allround och att han har mycket bra spelförståelse. Kort och gott – en mycket klok fotbollsspelare.
(Tobias Eriksson, mittfältare Kalmar FF) 

– Han verkar sansad och lugn som person. Han verkar komma in i gruppen bra. Han tyckte att första träningen kändes bra och det var en trevlig första dag för honom. Han verkar vara en kompetent spelare med bra egenskaper.
(Giles Stille, ass tränare Kalmar FF)

Fakta – Stefan Ålander
Född: 1983-04-25
Födeleseort: Sundsvall
Vikt: 86 kg
Längd: 186 cm
Position: Försvarsspelare
Spelarnummer: 14
Bor: Mindre lägenhet på Kvarnholmen. Söker efter en trerumslägenhet.  
Familj: Sambo med Linda.
Kontrakt med KFF: 2012-12-31
Moderklubb: IFK Timrå
Tidigare klubbar: IFK Timrå, GIF Sundsvall
Matcher/mål: 17/0 (AS 2002), 24/1 (AS 2003), 18/0 (AS 2004), 25/1 (AS 2005)
30/2 (SE 2006), 30/1 (SE 20007), 26/1 (AS 2008), 8/0 (SE 2009) 
Landskamper: 15 U21, 5 J
Aktuell: Blev idag onsdag helt spelklar för Kalmar FF.

Vinn en KFF-keps signerad av Stefan Ålander

Hemsidan ger vi dig chansen att vinna en Kalmar FF keps, signerad av det senaste nyförvärvet Stefan Ålander. Det enda du behöver göra är att skicka ett mail och besvara tre frågor om Stefan Ålander. Skicka sedan rätt svarsalternativ till anders@kalmarff.se senast söndagen den 12 juli. Glöm inte att skriva namn, adress, postnummer och ort. Av alla rätta svar kommer vi sedan att dra fram en lycklig vinnare. Vinnaren kommer att presenteras måndagen den 13 juli och den signerade kepsen kommer att skickas hem på posten, alternativt uthämtas på Kalmar FF:s kansli.

1. Vilken är Stefan Ålanders moderklubb?

1. IFK Timrå     X. IK Brage     2. GIF Sundsvall

2. Hur många seriematcher gjorde Stefan Ålander för GIF Sundsvall?

1. 178     X. 177     2. 175

3. Hur många allsvenska mål gjorde Stefan Ålander för GIF Sundsvall?

1. 5     X. 4     2. 3

Annons