Isak Jansson inför premiären: ”Alla lag blir stressade i eget straffområde”

2 april, 2022 | Nyhet

Text: PETER AHLÉN

Attackera boxen.
Fler löpningar och hot bakom backlinjen.
Större tålamod.
Några detaljer som måste sitta när mästarna Malmö FF kommer till Guldfågeln Arena för allsvensk premiär.
Då heter en av nyckelspelarna Isak Jansson.
Västgöten från Kinna fyllde 20 år i januari och går nu in i sin tredje raka säsong som ordinarie i ett allsvenskt lag.
Han fick sitt stora genombrott förra säsongen med att göra tio poäng (sex mål, fyra assist) och bli uttagen till a-landslagets januariturné (som senare ställdes in) trots ett mycket jobbigt år på det personliga planet.
Mer om det senare.
Jansson kommer träningsklädd till intervjun. Pulsbandet sitter kvar på bröstet och han är på strålande humör.
– Vi har väntat länge på det här nu. Premiär mot svenska mästarna. Det ska bli jäkligt kul.
Henrik Rydström har precis avslutat heldagen med ett fotbollspass på cirka två timmar.
Hur känns kroppen?
– Den känns bra. Jag är i form. Det känns mycket bättre än vid samma tid förra året även om jag, precis som många andra åkte på covid, och missade två matcher. Jag var borta från träning i en dryg vecka och rätt dålig de två-tre första dygnen med hög feber.
Mot den bakgrunden hur vill du summera försäsongen?
– Jag hade självklart velat vara med i alla matcher. Det märktes i mötet med Djurgården. Då var jag inte riktigt återställd, helt hundra. Då fattades en del. En vecka senare mot Mjällby fick jag 90 minuter, den första 90-minutaren sedan mötet med Halmstad i augusti förra året. Jag fick jobba hårt i den matchen och det var bra för min kropp.
Men du kom ändå in i säsongen på ett bra sätt?
– Ja, jag körde på hårt under ledigheten. Först med januariturnén som mål, för att vara redo för den, när den sen blev inställd fortsatte jag att köra på tillsammans med Noah (Shamoun). Vi hade ett individuellt schema som gav resultat och en bra känsla.
Fanns behovet?
– Med tanke på att jag missade en del under förra året var det viktigt. Jag behövde bygga både fysik och kondition.
Vad säger du om matcherna på försäsongen?
– Vi har ändrat lite från förra året och fått in nya spelare med lite andra egenskaper. Inga stora grejer och i det stora hela har det fungerat bra. Vi har varit som bäst när vi tröttat ut motståndarna, som i andra halvlek mot Sirius. Men det har också varit lite frustrerat, som mot Mjällby när vi inte fick till det i första halvlek. Vårt spel bygger på att trötta ut motståndarna och då måste vi ha tålamod.
Skillnader jämfört med förra året?
– Vi har jobbat med att få till ännu fler löpningar, hur vi ska attackera boxen oftare. Det har vi jobbat mycket med. Testat idéer för att hitta in bakom backlinjen. Förra året hamnade vi ibland i ett läge där vi bara rullade utanför motståndarnas straffområde. Ambitionen är att bli mer hotande när vi kommer dit.
Du har spelat ute till vänster, som nia och en period (Mjällby) som mittfältare. Vilken är egentligen din rätta position?
– Under mitt sista år i Skene spelade jag som ”sexa” i ett 4-2-3-1-system. Första året i Kalmar, i U19, spelade jag i samma position i samma system.
Vem var det som gjorde om dig?
– Det var Jörgen Petersson när han tränade U19. Vi bytte till trebackslinje och då blev jag tia. Första året i a-laget med Nanne (Bergstrand) var jag både mittfältare och anfallare till vänster. Med Henke har jag blivit nia.
Var trivs du bäst?
Isak ler.
– Jag får den frågan ibland och den är svår att svara på, så det får bli en klyscha: jag spelar där tränaren sätter mig.
Isak Jansson kom till Kalmar FF sommaren 2018. Han fick sitta på bänken vid ett tillfälle på hösten och blev då den första spelaren född 2002 som ingått i en allsvensk matchtrupp. Debuten klarades av året efter när han hoppade in i 0-5-förlusten mot Malmö FF hemma Guldfågeln Arena. 2020 med Bergstrand som tränare blev Jansson en konstant i laget och spelade 29 matcher, 23 från start.
2021 började inte bra. Försäsongen blev stökig.
– Calle (Gustafsson) och jag kolliderade på en träning och jag fick en skada på ligamentet på insidan av knät och var borta i fem veckor.
Han missade de två första matcherna i allsvenskan (Östersund och Degerfors), fick hoppa in i omgång tre och sprang in med segermålet (1-0) efter en briljant Oliver Berg-passning.
– Det blev en bra säsong. Jag tog steg, utvecklades både offensivt och defensivt i en spelidé som passade mig bra.
Samtidigt som han tog steg på fotbollsplanen i Kalmar så fick Isak Jansson parera ett trauma vid sidan av med en svårt sjuk pappa hemma i Västergötland. Säsongen hackade förstås. Det var svårt att behålla fokus och han fick ta ledigt när det behövdes för att åka hem till familjen.
Den 22 september avled pappa Anders, bara 52 år gammal.
– Självklart var det tungt. En lång process. Sen gick det snabbt från dåligt till riktigt dåligt.
Var det skönt att ha fotbollen under den tiden?
– Alla i föreningen visste om det, så på sätt var det lugnt. Jag kunde tänka på annat, men det var samtidigt svårt att koncentrera sig på fotbollen.
Du lyckades ändå hålla ihop det och göra din bästa säsong. Förvånad?
– Ja, kanske, lite. Jag har normalt ganska lätt att vara avslappnad när jag spelar, kanske ännu mer under den perioden för det fanns något annat som var viktigare. Jag behövde inte fundera över konsekvenserna på planen…
Förvånad över din och lagets utveckling under Henrik Rydström?
– Mycket handlade om spelidén. Den passade oss. Personligen hade jag många duktiga spelare runt mig: Jonte (Ring), Oliver (Berg) och Nisse (Fröling). En bra blandning av spelartyper och vi kompletterade varandra på ett bra sätt.
Men i år då med så många nya spelare?
– Vi har fortfarande många olika offensiva hot. Simon Skrabb, Kevin Jensen och Nahom Netabay kommer in. Filip Sachpekidis och Noah Shamoun är kvar. Hittar vi bra samarbeten kommer det att bli lika bra, om inte bättre.
Vad behöver ni göra för att utveckla sättet att spela i år?
– Fortsätta på det vi börjat och förbättra delarna vi gjorde mindre bra och samtidigt hantera förväntningarna på ett bra sätt.
Har ni pratat om just det?
– Förväntningarna kommer för att vi gjort något bra. Det ska vi njuta av. Inte fundera på konsekvenser utan fokusera på prestationen.
Känslan är att ni skruvat upp intensiteten i träning ytterligare. Stämmer det?
– Om du slappnar av i träning kommer du att göra det i match också. Vi har pratat om det där och tagit fram några citat att följa, typ: du spelar som du tränar. Ambitionen är att hålla träningarna på en jämn och hög nivå hela tiden.
Det ser ofta ut som komplicerade övningar?
– Inte för oss offensiva spelare. Det är försvararna och mittfältarna som har mer att tänka på. De måste lösa speluppbyggnaden, sen gör vi resten, haha.
Nu väntar Malmö FF i premiären. Vad ser du framför dig?
– Tufft motstånd som kommer att pressa högt, få oss att göra misstag och utnyttja det för att hota oss. Det gäller, eller som Henke brukar säga: Vi ska inte vara rädda för hunden som skäller…istället försöka flytta på dem, göra dem trötta och tro på det vi gör.
Hur ska ni göra för att hota mästarna?
– Våga trycka ner dem så deras press inte biter lika bra. Försöka komma in bakom deras lagdelar, tvinga dem att backa och våga skicka in bollen i boxen. Där blir alla lag stressade.
Vilken blir din roll?
– Hota i djupled, länka spel när det behövs, göra mig spelbar i attraktiva ytor.

Annons