”Ismael är enligt mig Allsvenskans bästa mittfältare”

15 oktober, 2016 |

Idag sätter sig Kalmar FF på bussen upp till Örebro för att ladda upp inför söndagens Allsvenska match mot Örebro SK. Vi tog en pratstund med Kalmar FFs assisterande tränare, Henrik Rydström, för att höra hans tankar inför drabbningen. 

Idag sätter sig Kalmar FF på bussen upp till Örebro för att ladda upp inför söndagens Allsvenska match mot Örebro SK. Vi tog en pratstund med Kalmar FFs assisterande tränare, Henrik Rydström, för att höra hans tankar inför drabbningen. 

Henrik Rydström, Örebro SK på Behrn Arena imorgon(söndag). Med Ismael avstängd så pekar allt mot att Herman Hallberg tar platsen på mittfältet. En spelare som överraskat många den här säsongen med sitt fina spel. Hur mycket har han överraskat dig under året med sin utveckling? Trodde du att han skulle ligga så pass långt fram redan den här säsongen med tanke på hans höftoperation i fjol?
– Jag hade Herman i U19 ifjol och såg redan då att han hade en suverän attityd. Han viker aldrig ner sig. Och han hade en mängd fina verktyg, inte minst bolltryggheten och modet. Det vi har jobbat väldigt mycket med är att skapa en förståelse hos honom vad som krävs för att ta steget från juniorfotboll till seniorfotboll. Minimera antalet tillslag, värdera när han ska hålla i bollen och när han ska spela snabbare, förflyttningar utan boll, försvarsspelet och där har han gjort stora framsteg. Han är en härlig spelare att jobba med.

Ismael, som kanske varit ett av säsongens stora utropstecken, är avstängd. Innebär det någon stor förändring i ert spel eller hur mycket skulle du säga att det påverkar er till matchen?
– Ismael är i mitt tycke Allsvenskans bästa mittfältare och kanske hela seriens bästa spelare. En sådan spelare kommer du alltid sakna.

Det blev en otrolig tillställning på Guldfågeln Arena i hemmamötet mot Örebro där dubbla underlägen till slut blev seger med 3-2 i slutskedet. Vad ser du för skillnader från den matchen mot den matchbild vi kommer få se på söndag?
– Då blev Peter uppvisad på läktaren och jag fick coacha. Det kommer väl vara den stora skillnaden, haha. Allvarligt talat, ÖSK är i sämre form än vad de var i våras, medan vi är i bättre.

Fyra raka segrar i bagaget har ni och vi har pratat mycket den senaste tiden om fördelarna med er formkurva och hur mycket det påverkar spelarna i rätt riktning. Ser du några risker som tränare när allting bara flyter?
– Klyschorna säger ju att man hela tiden kommer närmre en förlust och att man i framgång lätt glömmer bort detaljerna som gjort att man fått framgång. Men herregud, det är klart att jag hellre går in till en match med segrar i ryggen än förluster. Det vi ska ha i åtanke är att folk i allmänhet snabbt glömmer och blir hänförda av det ytliga. Stora delar av säsongen har vi varit ojämnt som lag och sedan mötte vi tre tämligen formsvaga lag – ÖFK, FFF, Jönköping Södra – och hade flyt mot två av dem. Mot Blåvitt var första halvlek bitvis riktigt mysig med smånätt och hissnande skickligt passningsspel, inte minst från vårt centrala mittfält. Då agerade vi också på ett härligt uppoffrande sätt. Vi satte emellertid fyra mål från distans, men utöver det skapade vi inte så många målchanser. Det är saker vi måste förbättra och det vet spelarna. Jag tror att få av dem skulle säga att vi fullt ut presterat på den nivån vi tycker att vi är kapabla till. Det borgar för att spelarna inte är nöjda.

Avslutningsvis, det har pratats väldigt mycket om Kalmar FFs kontinuitet den senaste tiden, något som förstärkts ännu mer efter att Stefan Larsson, Lucas Hägg och Ole Söderberg förlängt sina avtal i veckan. Hur viktig skulle du vilja säga att den är för laget och det som ni håller på att bygga upp?
– Kontinuitet är ju inget självändamål. Kontinuitet för kontinuitetens skull är ju egentligen bara ett annat ord för stagnation. Det centrala är att vi bibehåller skicklighet och kvalitet och det gör vi genom nämnda förlängningar. Det ska alltid vara barometern när vi tar beslut – skicklighet och kvalitet.

Annons