”Jag går hellre för seger om det står och väger”

17 augusti, 2018 |

En spelmässigt bra insats senast mot Östersund räckte inte hela vägen till poäng. Trots det ser tränaren Henrik Rydström tendenser som bådar gott inför fortsättningen. Vi träffade honom efter dagens träning för att diskutera tankarna inför matchen mot Djurgården. 

I mina ögon gör ni en väldigt fin match uppe i Östersund. Håller du med mig?

En spelmässigt bra insats senast mot Östersund räckte inte hela vägen till poäng. Trots det ser tränaren Henrik Rydström tendenser som bådar gott inför fortsättningen. Vi träffade honom efter dagens träning för att diskutera tankarna inför matchen mot Djurgården. 

I mina ögon gör ni en väldigt fin match uppe i Östersund. Håller du med mig?
– Man kan dels gå på den subjektiva känslan att vi gjorde det mycket bra. Men den är inte alltid sann. Man kan även titta på den objektiva delen där vi tittar på statistik från matchen. Vi tittar ofta på antalet  ”expected goals” där man pratar om målchanser som har en stor sannolikhet att resultera i mål. Tittar vi på det från i söndags är vi jämna med Östersund och har i stora delar av matchen ett övertag i bra målchanser. Vi stör verkligen deras speluppbyggnad och passningsspel. Det har vi inte varit i närheten av tidigare år på Jämtkraft Arena. Det är en indikation på att vi stod för någonting bra. Tyvärr räckte det inte hela vägen fram. 

Hur ser man på det som ledare efter en sån match? Finns det någon slags självkritik på att ni borde gjort någonting annorlunda taktiskt?
– Vi har givetvis vridit och vänt på det. När man tittar på det finns det alltid tankar om att vi kunde gjort si eller så för att undvika det första målet. Det är så det är. Vi har haft en period där vi inte skapat tillräckligt mycket målchanser framåt och någonting vi velat ändra på är att vi har fler spelare när vi attackerar. Nackdelen är att du kanske anfaller med för många spelare framåt vilket gör att du får mindre marginal i försvarsspelet. Det är en avvägning. Ska vi vara självkritiska är det sista fem minuterna där vi kunde säkrat en poäng om vi velat. Men det där med att säkra en poäng när man kan gå för seger… Nja jag vet inte. Då går jag hellre för seger.

Känslan var att Östersund var lite förvånade och chockade över att vi kom upp dit och mötte de så pass högt upp och hade ett så stort bollinnehav. Delar du den åsikten?
– Ja, jag tror de blev överraskade. Planen var ju att visa för vår egen skull att vi är ett lag som kan dominera matcherna. Inte bara med vårt presspel, som vi givetvis också vill fortsätta med. Men även i vårt bollinnehav. Det var otroligt kul att se Lucas Hägg-Johansson. Han har ett offensivt spel med fötterna som ingen av våra tidigare målvakter i FF haft mod eller förmåga att utföra. Det var även kul att samtliga spelare agerade i linje med det som vi pratat om inför matchen, även när vi gjort våra byten. 

Jag förstår att det finns en stor revanschlusta att slå tillbaka redan nu på söndag. På andra sidan står Djurgårdens IF som kommer från storförlust senast. Tror du det är ett bra läge att möta dem efter den typen av förluster?
– Det är både och. Jag förstår vad du menar. När jag själv spelade fanns en känsla av att vi kunde dra nytta av frustrationen som kunde skapas hos AIK eller Hammarby på bortaplan. Tog vi ledningen kunde vi dra nytta av matchbilden till vår fördel samtidigt som det blev allt mer frustrerat hos motståndarlaget. Samtidigt ska man vara medveten om att det är ett starkt lag vi möter som slog oss här hemma på Guldfågeln Arena. Är de förbannade kan det vara ett aggresivt Djurgården vi möter. Men givetvis ser vi det som något vi kan utnyttja. 

Det är många som pratar om konstgräset på Tele2 Arena och att det blir ett väldigt snabbt spel. Tränar ni något på konstgräs inför en sån här match för att få optimala förberedelser eller hur pass stor roll spelar såna detaljer?
– Vi tycker att mattan på Guldfågeln Arena är så pass snabb att det blir inte så stor skillnad hur bollen uppför sig. Därför har vi valt att lägga våra sista förberedande pass där. 

Om vi tittar på spelartruppen känns det som att de flesta börjar komma tillbaka. Var är din bild av situationen just nu?
– Vi har en god känsla av hur det ser ut i dagsläget. Herman Hallberg och Tobias Eriksson är borta och inte aktuella inför söndag. Emin Nouri har tränat för fullt några träningar men det dröjer några veckor innan vi kan slussa in honom i matchspel. 
 
Tack Henrik och stort lycka till på söndag!
– Tack!

Annons