”Jag ser bara möjligheter, inga svårigheter”

19 september, 2016 |

Det är tätt mellan matcherna och redan nu på onsdag är det ny hemmamatch för Kalmar FFs del. Vi tog en pratstund med Kalmar FFs assisterande tränare, Henrik Rydström, om hur känslorna var efter matchen senast och hur han ser på kommande matchen mot Falkenberg. 

Seger mot Östersund i lördags där du efteråt uttryckte lite funderingar kring er insats. Hur skulle du vilja summera er insats i den matchen?

Det är tätt mellan matcherna och redan nu på onsdag är det ny hemmamatch för Kalmar FFs del. Vi tog en pratstund med Kalmar FFs assisterande tränare, Henrik Rydström, om hur känslorna var efter matchen senast och hur han ser på kommande matchen mot Falkenberg. 

Seger mot Östersund i lördags där du efteråt uttryckte lite funderingar kring er insats. Hur skulle du vilja summera er insats i den matchen?
– Som spelare kan man tillåta sig att njuta av en seger och det var ofta som jag som spelare överdrev vår egen insats efter en vinst, trots att spelet inte fungerat. Men som tränare är det en farlig väg att vandra. Vi måste nyktert analysera vår insats och det är bara att konstatera att vi den senaste tiden inte varit på den nivån vi borde vara. Trots det har vi vunnit mot HIF och ÖFK och tagit poäng av Elfsborg och det är en styrka. Kan man säga. Men jag avskyr att vara utlämnad till slumpen och till svaga prestationer av motståndarna. Jag vill vinna för att vi är bra. Inte för att motståndarna är svaga. Mot ÖFK räckte det att vi var tomtebloss som sprakade till ett par gånger. Vi får aldrig bli så naiva att vi analyserar vår verksamhet utifrån BARA segrar och förluster.

Henri Anier gör ett fantastiskt mål och är starkt bidragande till segern i lördags. Hur viktig skulle du säga att han blir för ert anfallsspel framöver?
– Vi diskuterade dagarna innan ÖFK-matchen hur vi skulle formera laget och känslan var att Aniers vassa armbågar kunde behövas. Att han skulle göra ett sådant vackert mål var en bonus. Han kommer bidra med att få fast bollen felvänd, det såg vi flera exempel på mot ÖFK. Det är en bit vi saknat en smula när David Elm inte spelat.

Många undrar vad statusen är på David Elm som inte har varit uttagen till senaste två matcherna?
– Han har tränat fotboll den senaste tiden, men inte riktigt fullt ut och vi prioriterar att få kontinuitet i träningsbiten. Att konstant spela matcher med skavanker och utan att vara 100 % tär på ens humör och fungerar kanske kortsiktigt. Men långsiktigt är det inte bra. Som spelare vill man kunna göra sig själv rättvisa.

Tittar vi försvarsmässigt har det varit mycket diskussioner och frågetecken under året. Men tittar vi i tabellen så är det endast 4 lag som släppt in mindre mål än er i Allsvenskan. Hur pass nöjd är du med ert försvarsspel som helhet hittills under säsongen?
– Vi tycker att vi har släppt in märkliga mål, men generellt har vi sällan släppt till många målchanser mot oss. Vilket beror på flera faktorer. Med vår bollhållande förmåga centralt på mittfältet avlastas försvarsspelet, det tar längre tid innan motståndarna kan attackera på oss och både Ismael och Romario har höjt sin taktiska förståelse när det gäller försvarsspelet. Arbetsinsatsen som båda lägger ner är formidabel och jag är ofta väldigt nöjd med den. Till det har Ole Söderberg blivit allt jämnare, samt att vi kunnat spela med nästan alltid samma mittbackspar. En centrallinje är viktig.

Falkenberg, med 9 ihopspelade poäng, kommer på besök till Guldfågeln Arena nu på onsdag. Vad tycker du är den största svårigheten med att ta sig an den här typen av motståndare?
– Rent krasst möter jag ju hellre ett lag som bara har 9 poäng än ett lag som har 29 poäng. För laget som har 9 poäng är stukat, tilltufsat och har bevisligen problem att vinna fotbollsmatcher. Vi är professionella yrkesmän och vet att varje motståndare har sina styrkor och svagheter. Så jag ser bara möjligheter, inte svårigheter.

Efter segern i lördags känns det som att det finns stora möjligheter att avancera uppåt i tabellen, där topp 5 inte alls är någon omöjlighet med en bra höstsäsong. Hur pass höga förväntningar tycker du att man kan ha på Kalmar FF inför de 8 avslutande matcherna?
– Så som Allsvenskan ser ut i år, där skiktet under topp 4 är ojämnt och darrigt, är det du beskriver rimligt. Men då är vi tillbaka till din första fråga, ska vi fokusera på resultat (och tabellplaceringar) eller ska vi fokusera på sättet vi uppträder på?

Annons