Transformationen i Kalmar FF har gått i rasande fart.
Ekonomi, spelsätt, rekrytering, truppbygge är på en helt annan nivå än när föreningen avslutade säsongen 2019.
Det är ordning och reda på finanserna. Spelsättet har placerat KFF som sexa och fyra de två senaste säsongerna, dessutom med ett spel som charmat fotbolls-Sverige. Rekryteringen har varit osannolikt bra och truppen har verkligen förändrat utseende.
Bara två spelare finns kvar i dag, och med på lägret i San Pedro del Pinatar: Romario Calle Gustafsson. Tre om vi räknar in Elias Olsson som fick en bänkplats mot Elfsborg tidigt på säsongen som U19-spelare.
KFF har dessutom gått från ett globalt omklädningsrum till en mer nordisk prägel. Inte mindre än tolv individer, spelare eller tränare, har just den kopplingen.
2020 fanns tre: Geir Andre Herrem och Mayron George, korttidslån från Midtjylland, plus hemvändaren Erik Israelsson (Vålerenga).
Spelare från Costa Rica, Serbien, Uganda, Chile, Holland, Estland, Nigeria, Senegal, Zimbabwe, Palestina, Kosovo, Marocko, men framför allt Brasilien har passerat under åren, för att ta en del exempel.
Språkproblemet har varit konstant och i början av den brasilianska invasionen hade föreningen tolkhjälp för att klara, i första hand fotbollskommunikationen.
I dag pratar nye tränaren Henrik Jensen engelska, danska och svenska. Alla förstår.
Hur gick det där till? Har strategin varit medveten?
För att få svar placerades sportchefen Jörgen Petersson och scouten Peter Swärdh i ett par hyfsat sköna fåtöljer i lobbyn på spelarhotellet Thalasia.
Jörgen Petersson inleder:
– Det började redan innan du kom in säger han och pekar mot Swärdh. Vi hade ett tufft 2019 med högavlönade spelare utifrån och det är bara att säga som det är: vi hade misslyckats med scoutingen. Det var dyra spelare från alla möjliga hörn av världen.
Den ekonomiska aspekten är därför inte helt oviktig. Kalmar FF tvingades minska truppen och ta in spelare som fanns i nätverket.
– Sedan förstärkes allt när Henrik (Rydström) kom in. Han visste om förutsättningarna – snäv budget med begränsad möjlighet att ta in spelare. Vi behövde träffa rätt, och framför allt, få till en snabb anpassning. Prio var språket. Det är inte lätt om du kommer hit och bara kan portugisiska. Där började det. Sedan har vi hållit fast vid det.
Inför 2021 rekryterades Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, Oliver Berg, Jonathan Ring, Lukas Rhöse och Noah Shamoun.
– Där vi har bäst koll scoutar vi. Det är inte agenter som placerar spelare i föreningen, det jobbet gör vi själva i dag. Vi har bäst koll i våra nordiska grannländer, men det kan också vara spelare som spelat i någon av våra grannländers ligor, som vi hämtar i till exempel Zweite Bundesliga eller som i Ricardo Friedrichs fall, i Turkiet med hans bakgrund i Finland och Norge.
Så strategin har varit medveten?
– Även om inte allt var pinpointat när jag träffade Jörgen och Jens Nilsson för min tjänst sommaren 2020 så var erfarenheterna med dyra spelare som inte kom från Norden något vi tog med oss. En av kriterierna var ett antal filter vi skapade: lönestruktur, spelarprofil, trupplogistik, skadebakgrund – och nordisk koppling. Dessa kriterier var på plats tidigt, säga Peter Swärdh.
Fanns inte den här typen av kriterier innan?
– Nej, det är något vi tagit fram och det var också det vi presenterade för styrelsen när vi inledde riktningsförändringen, säger Jörgen Petersson.
Har även influenserna varit viktiga?
– Rätt egenskaper, personlighet, potential och förmåga är alltid med. Men vi kan vara snabba, effektiva och konkreta när det kommer till Norden. Plus att anpassningen går snabbt. Det är en styrka och något som förenklat jobbet, menar Swärdh.
Just hastigheten i rekryteringarna är viktig. Petersson förklarar.
– Med tanke på ekonomi måste vi vara snabba när vi går för en spelare. Kommer det in fler aktörer blir det tufft med våra resurser. Hoppar till exempel Norrköping eller Elfsborg in tål vi inte den konkurrensen.
Men ibland kan det också löna sig att avvakta, följa utvecklingen, ha koll på läget och agera när så krävs. Lars Saetra är ett exempel på det.
– Han kom in tidigt som en möjlig spelare. Vi hade koll, samtidigt fanns redan Sjöstedt, Douglas Berqvist och Elias Olsson i truppen. Från början fanns en tanke om att ta in en tydlig nia. När sedan Rydström flaggade för att han hellre spelar med en falsk nia och Dogge fick en smäll i sista träningsmatchen mot Halmstad gick vi för Lars. Det löste sig på några dagar och han kom precis innan seriestart, säger Swärdh.
Hur viktigt blir språket i framtiden? Helt avgörande?
– Står det och väger och alla andra boxar ticka in då kan det absolut väga över. Swärdh igen.
Inga tolkar i framtiden, alltså?
– Högst tveksamt. I våra avtal ska spelarna lära sig svenska eller engelska om modersmålet är något annat.
Två nya spelare har rekryterats inför säsongen: Mileta Rajovic och Saku Ylätupa. Både uppfyller ett viktigt kriterium. Ytterligare en eller två spelare ska in.
Fortsätter den nordiska kopplingen? Kan du ge en procentsats?
– Var det Ann Heberlein som på frågan: Vad är meningen med livet? svarade 27. Jag säger 27 eller 34.
Petersson garvar innan han fortsätter.
– Vi har även tittat och hittat intressanta spelare från annat håll inför det här fönstret men stött på patrull. Det blir för dyrt. Förhandla? Chansen är för liten, det ta tid och då säger vi nej och går vidare.
Huvudspåret är Norden. Det inkluderar Sverige.
Så mycket kan Swärdh avslöja.
FAKTA – Nordiska spåret
Ricardo Friedrich
Målvakt.
Nationalitet: Brasilien.
Nordisk koppling: Spelat för Bodø/Glimt och RoPS.
Gör andra säsongen i Kalmar FF.
Axel Lindahl
Ytterback.
Nationalitet: Sverige.
Nordisk koppling: Spelat för Bodø/Glimt.
Gör andra säsongen i Kalmar FF.
Lars Saetra
Mittback.
Nationalitet: Norge.
Gör andra säsongen i Kalmar FF. Har också spelat för Hammarby.
Rony Jansson
Mittback.
Nationalitet: Finland.
Startar sin andra säsong i Kalmar FF. Uppflyttad från U19.
Elias Olsson
Mittback.
Nationalitet: Sverige.
Nordisk koppling: Utlånad till Naestved (Danmark) under andra halvan av 2022.
Gör sin andra säsong i a-truppen. Skrev på för KFF i januari 2019.
David Olafsson
Ytterback.
Nationalitet: Island.
Nordisk koppling: Har även spelat för Ålesund (Norge).
Säsong nummer två i Kalmar FF.
Isak Vidjeskog
Mittfältare.
Nationalitet: Finland.
Kom till KFF sommaren 2019. Uppflyttad från U19 i år.
Simon Skrabb
Mittfältare/forward.
Nationalitet: Finland.
Gör sin andra säsong i Kalmar FF. Har också representerat Åtvidaberg, Gefle och Norrköping.
Saku Ylätupa
Forward.
Nationalitet: Finland.
Ny för säsongen. Har också spelat i AIK och Sundsvall.
Mileta Rajovic
Forward.
Nationalitet: Danmark.
Ny för säsongen från Naestved.
Henrik Jensen
Huvudtränare.
Nationalitet: Danmark.
Ny för säsongen. Har också varit verksam i Norrköping och Linköpings FF.
Jens Karlsson
Assisterande tränare.
Nationalitet: Sverige.
Nordisk koppling: Har tränat BodøGlimt U19.
Ny för säsongen.