”Känslan i söndags var obeskrivlig”

3 maj, 2018 |

I januari tog Nils Fröling steget och lämnade Åtvidabergs FF för Kalmar FF för att fortsätta sin utveckling som fotbollsspelare. Hans personliga målsättning efter flytten var att under säsongen 2018 visa framfötterna i U19 och komma upp och träna med A-laget några gånger under året. Men debuten skulle komma snabbare än vad han kunde ana. I söndags mot Malmö FF kom inhoppet i Allsvenskan som han längtat efter…

I januari tog Nils Fröling steget och lämnade Åtvidabergs FF för Kalmar FF för att fortsätta sin utveckling som fotbollsspelare. Hans personliga målsättning efter flytten var att under säsongen 2018 visa framfötterna i U19 och komma upp och träna med A-laget några gånger under året. Men debuten skulle komma snabbare än vad han kunde ana. I söndags mot Malmö FF kom inhoppet i Allsvenskan som han längtat efter…

Nils Fröling, du var med i truppen mot både Östersund och Trelleborg. Nu senast mot Malmö FF kom äntligen den allsvenska debuten. Kan du berätta om hur känslorna gick?
–  När vi gjorde 2-0 tänkte jag att det kanske skulle bli ett inhopp. När sedan Hiago gjorde 3-0 så förstärktes den känslan ytterligare. Då började jag göra mig redo mentalt. När Nanne sen sa med kvarten kvar: ”Nils, gör dig redo!”. Då fanns det ingen tid att tänka eller bli nervös. Helt plötsligt var jag bara inne på planen. Känslan är obeskrivlig  och ger verkligen en hel del mersmak för mig personligen inför fortsättningen.

Var planen när du kom hit från Åtvidaberg att du skulle slussas upp så snabbt?
– Jag trodde inte det skulle gå så snabbt som det har gått. Det har funnits en personlig långsiktig plan att jag skulle träna 6-7 månader innan jag skulle kunna komma upp och träna några pass med A -laget. Sen kanske i slutändan att det skulle leda till att vara med någon match. Det blev verkligen en bonus.

För de som inte har jättebra koll på dig. Hur skulle du beskriva dig själv som fotbollsspelare?
– Jag ger alltid 100% i alla lägen oavsett om det är träning eller match. Kvalitétsmässigt är jag en löpstark spelare som har bra skott med bra snabbhet. Får jag välja ser jag mig främst som anfallare eller vänsterytter.

Hälften av spelarna som startade mot Malmö FF är fostrade i ungdomsverksamheten. Samtidigt som du och Adam Hellborg fick göra debut. Vad tror du det är som gör att Kalmar FF lyckas så bra med ungdomsspelarna just nu?
– Jag tror det är tack vare att det finns så många bra ledare i föreningen. Det gör att man utvecklas bättre här än vad man gör på andra ställen tycker jag. Det är en bra verksamhet att komma till som ungdomsspelare. För min egen del har det varit oerhört utvecklande att spela både med U21, U19 och U17. Det är olika typer av fotboll som tar en till nästa nivå på ett bra sätt. Får jag lyfta fram någon enskild tränare som betytt mycket för mig sedan jag kom hit så är det Jens Nilsson. Jag har haft honom på morgonträningarna och han finns alltid där för individiden. Han kan ta mig åt sidan efter en övning och säga vad jag ska tänka på. Likadant när han är på matcherna.  Jag har tänkt mycket på det han har sagt och försökt att ha det i åtanke. Och jag har känt i efterhand att det har utvecklat mig vidare. För mig har det varit viktigt med den feedbacken.

Nu när du fått göra debuten. Förändras det någonting mentalt då? Flyttar man fram positionerna lite kring sin målsättning?
– Det är klart att självförtroendet ökar eftersom man känner att föreningen tror på en. Men det förändrar ingenting för mig som spelare. Oavsett om jag spelar med U19, U21 eller A-laget på söndag så kommer jag alltid ge 100%.  Det förändrar inget. Jag spelar där föreningen vill att jag spelar för att kunna utvecklas ytterligare. 

Du fick spela en del i Superettan med Åtvidaberg innan du kom hit. Hur mycket betydde det för dig att komma hit med den erfarenheten?
– Det betydde otroligt mycket att man fick känna på det där innan jag flyttade till Kalmar. Hade jag inte fått de chanserna där tror jag inte jag hade klarat A-lagsträningarna här lika bra som det har gått. Det är jag tacksam för idag.

Dalkurd väntar på söndag, hur känns det inför matchen?
– Det hade varit roligt att vara med i truppen. Jag hade inte tagit åt mig om jag inte får vara med. Det finns många bra spelare här. Jag har inte sett Dalkurd så mycket. Men när jag spelade i Åtvidaberg mötte vi de nån gång. Det var ett lag som gillade att komma runt på kanterna och var oerhört spelskickliga i mitten. 

Tack för att du tog dig tid Nils och lycka till framöver!
– Tack själv!

Annons