Landslagsmeriterade nyförvärv ska lyfta KFF

19 november, 2011 |

2012 års spelartrupp börjar ta form

2012 år spelartrupp börjar ta form och arbetet med att få till ett slagkraftig lag inför nästa säsong har gått enligt planerna. I dagsläget är det klart att fyra spelare kommer att ansluta till truppen vid årsskiftet. Och det är inte vilka nyförvärv som helst som publiken på Guldfågeln Arena kommer att få bekanta sig med.

2012 års spelartrupp börjar ta form

2012 år spelartrupp börjar ta form och arbetet med att få till ett slagkraftig lag inför nästa säsong har gått enligt planerna. I dagsläget är det klart att fyra spelare kommer att ansluta till truppen vid årsskiftet. Och det är inte vilka nyförvärv som helst som publiken på Guldfågeln Arena kommer att få bekanta sig med.

18-årige talangen Archford Gutu hämtas in från Zimbabwe och från Senegal ansluter 22-årige Papa Diouf. Från den norska klubben Sogndal kommer Mats Solheim och senast i raden är 24-årige Jonathan McDonald som närmast kommer från spel med Alajuelense i den costaricanska högsta ligan.

– Det är fyra unga och  utvecklingsbara spelare som redan visat framfötterna och som vi tror passar in bra i föreningen och det sätter vi spelar, säger Svante Samuelsson som hoppas att truppen kan vara spikad när försäsongsträningen startar igång 2 januari.

– Det känns skönt att mycket redan är klart. Målsättningen är alltid inför varje ny säsong är att man har truppen på plats när man startar igång försäsongsträningen. Samtidigt har det blivit svårare för varje år med tanke på hur spelarmarknaden ser ut, men vår förhoppning är att vi ska ha en komplett trupp när vi börjar i januari. Det man inte heller får glömma är att vi har många egna spelare som är under utveckling och som tog stora kliv under hösten och kommer bli ännu bättre till nästa år.

Svante Samuelsson fortsätter.

– Vi vill komplettera med en vänsterback och en offensiv spelare och där ligger vår prioritet just nu. Lyckas vi med det så känner vi att vi har en väldigt slagkraftig trupp inför nästa år.

18-årige Archford Gutu anses vara Zimbabwes mest lovande spelare och var i somras på provspel under några veckor i Kalmar FF. Provspelet föll väl ut och bland annat gjorde den unge mittfältaren båda målen när U21-laget besegrade Mjällby AIF med 2-1 på bortaplan. Trots sin unga ålder har Gutu A-landslagserfarenhet och kommer närmast från den inhemska klubben Dynamos FC. Archford kommer på lån första halvåret 2012 med en option på förlängning av avtalet.

Senegalesen Papa Diouf, 22, har även han tidigare varit på provspel hos Kalmar FF. Diouf är en löpvillig och teknisk spelare som hann med att göra en U21-match (4-0 mot Trelleborg) under den korta vistelsen i Sverige. Han har landslagsmeriter från såväl A, U23 och U21 med Senegal. Precis som med Archford Gutu kommer Papa Diouf på lån första halvåret 2012 med en möjlighet till förlängning.

I mitten på september blev norrmannen Mats Solheim, 23, klar för Kalmar FF. Solheim ansluter från tippeligaklubben Sogndal och kontraktet löper över 3,5 år. Mats är en löpstark och spelskicklig högerback som även kan spela högre upp i banan. Solheim har tillhört Sogndal sedan 2006 dit han kom från moderklubben Stryn. 

Jonathan McDonald är senast i raden att skriva kontrakt med Kalmar FF. Den landslagsmeriterade anfallaren har under året spelat för den costaricanska toppklubben Alajuelense och kontraktet löper över 3 år. Jonathan har hunnit med en hel del framträdanden i det costaricanska landslaget där han spelat sju matcher för U20, sex för U23 samt en A-landskamp. Beskrivs som den mest spännande spelaren i den inhemska ligan och McDonald kan spela såväl central forward som ytterforward.

Tre av fyra nyförvärv har meriter från a-landslagspel. Det måste kännas extra spännande?
– Det är spelare som gjort det mycket bra i sina respektive länder, så visst känns det bra. Det ska också bli spännande att se hur vi kan utveckla dem här hos oss. Vår ambition är att ha samtliga på plats när vi startar igång första träningen den 2 januari, men det kan bli att någon kommer någon dag senare på grund av att det är så tätt inpå det nya året, avslutar Svante Samuelsson.

Spelarfakta

Namn: Jonathan McDonald
Ålder: 24 (28/10 1987)
Längd: 177 cm
Vikt: 74 kg
Nationalitet: Costa Rica
Position: Anfallare
Tidigare klubbar: AD Carmelita, Herediano, Vancouver Whitecaps, Alajuelense
Landskamper: 1 A, 6 U23, 7 U21
Kontraktslängd: 2014-12-31

Svante Samuelsson kommentar: Jonathan är en forward som kan användas i flera offensiva roller. En rörlig och fysisk spelare som alltid tar närmsta vägen till avslutsposition. Jonathan har gjort flera mål i de senaste omgångarna i den costaricanska ligan.

Namn: Archford Gutu
Ålder: 18 (5/8 1993)
Längd: 175 cm
Vikt: 71 kg
Nationalitet: Zimbabwe
Position: Mittfältare
Tidigare klubbar: Dynamo FC
Landskamper: 10 A, 4 U23, 15 U21
Kontraktslängd: Kommer på lån första halvåret 2012 med köpoption att förlänga avtalet ytterligare tre och halvt år.

Svante Samuelsson kommentar: Archford Gutu är en ung och spelskicklig innermittfältare som redan fått en hel del speltid i Zimbabwes A-landslag. Gutus lag Dynamo leder ligan i Zimbabwe med en omgång kvar, och de är dessutom klara för cupfinal.

Namn: Papa Diouf
Ålder: 22 (22/6 1989)
Längd: 181 cm
Vikt: 75 kg
Nationalitet: Senegal
Position: Mittfältare/anfallare
Tidigare klubbar: Toure Kunde FC, Dakar University Club, Litex Lovech
Landskamper: 7A, 15 OS
Kontraktslängd: Kommer på lån första halvåret 2012 med köpoption att förlänga avtalet ytterligare tre och halvt år.

Svante Samuelsson kommentar: Papa Diouf visade prov på stor energi och bra kombinationsspel under sitt provspel hos oss i somras. I slutet av november ska han spela kval till OS i London med Senegals U23-landslag.

Namn: Mats Solheim
Ålder: 23 (3/12 1987)
Längd: 178 cm
Vikt: 74 kg
Nationalitet: Norge
Position: Försvarare/mittfältare
Tidigare klubbar: Stryn, Sogndal Fotboll
Landskamper: –
Kontraktslängd: 2014-12-31

Svante Samuelsson kommentar: Mats Solheim är en i grunden offensiv spelare som i Sogndal skolats om till högerback. En löpstark spelare med bra passningsspel som har gjort en stark säsong i Tippeligan. .

Annons