Lasse Johansson

20 november, 2010 |

Nyförvärv på ledarsidan

Kalmar FF utökar ledarstaben och plockar in en gammal trotjänare i organisationen.

Det är förre mittfältaren Lasse Johansson som nu skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2011. Lasse kommer att jobba med Spetsgruppen och coacha U21.

Svante Samuelsson
– Lasse är väldigt fotbollskunnig och känner föreningen väl. Han kommer att bli en tillgång som ledare i Kalmar FF.

Lasse Johansson får själv berätta mer om sin nya karriär.

Nyförvärv på ledarsidan

Kalmar FF utökar ledarstaben och plockar in en gammal trotjänare i organisationen.

Det är förre mittfältaren Lasse Johansson som nu skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2011. Lasse kommer att jobba med Spetsgruppen och coacha U21.

Svante Samuelsson
– Lasse är väldigt fotbollskunnig och känner föreningen väl. Han kommer att bli en tillgång som ledare i Kalmar FF.

Lasse Johansson får själv berätta mer om sin nya karriär.

Först ett stort grattis till ditt nya jobb.
– Tack det kommer bli väldigt inspirerande

Kort vad innebär din nya tjänst i Kalmar FF?
– Framförallt innebär det ansvar för ”spetsgruppen”. Hjälpa till att utveckla framtidens stjärnor och se till så att deras kurva går uppåt. Men även att assistera vid fotbollsträningar och coacha U-21 laget.

Vem i föreningen kom med detta erbjudande?
Det kom ett samtal från Svante, helt klart som en blixt från klar himmel. Men det var ett roligt och spännande erbjudande.

Vad har du för tränarerfarenheter sedan tidigare?
Ingen alls egentligen.

Måste man inte ha någon form av utbildning att luta sig tillbaka emot, det är ju trots allt i organisationen runt ett allsvenskt lag du ska ingå?
Detta är mer ett test på hur jag fungerar som ledare och hur föreningen fungerar med mig. De uppgifter som jag kommer att ha, där krävs det ingen utbildning. Däremot kommer jag naturligtvis gå dessa ledarkurser under året för att få de behörigheter som krävs. Ska jag utvecklas som ledare/tränare och ta större uppdrag måste jag gå kurserna.

Efter återkomsten 2004 har laget nosat där uppe i toppen varje år krönt med guldet 2008. Vad tycker du det var som fattades i år för att nå den stabilitet vi sett tidigare?
– Det handlar om en bredd i truppen som kanske inte fanns, tyvärr var ju flera värvningar misslyckade på många sätt. Sedan kändes det som om luften gick ur truppen lite när man åkte ur Europaspelet.

Tjänsten är på halvtid Vad gör du under på den övriga tiden för att försörja dig eller har dessa år som fotbollspelare ändå gett dig så pass mycket i inkomster att du inte behöver tänka på det rent kortsiktigt.
– Nä du, som fotbollspelare i Sverige gäller det att skaffa sig en annan inkomst annars får du gå hungrig.
Jag driver en kommunikationsbyrå, Creare Consulting, som går bättre och bättre. Jag hoppas och tror att det går att kombinera detta.

Nanne Bergstrand, Dennis Nilsson, Kjell Nyberg, Svante Samuelsson, Ola Ragnarsson är bara några tidigare spelare i föreningen som nu jobbar inom organisationen. Nu är du ytterligare en som knyts till klubben på detta sätt. Det finns ingen risk att ni tröttnar på varandra och dammen till sist brister. Något nytt ansikte och då tänker jag mest kring den fotbollsmässiga biten vore det inte roligt. Lite nytänkande.
Jag tror det är tvärtom, finns det starka och bra krafter inom organisationen ska dessa utnyttjas på bästa sätt. I en liten förening är det viktigt att ta vara på alla krafter som finns, samtidigt bevaras kulturen och traditionen som är stark i FF.

Har du några egna konkreta idéer och förslag som du tänker använda eller presentera för Nanne när januariträningen drar igång. Hur stort och eget spelutrymme kommer du få ha.
– Jag kommer ju att ingå i ledarstaben och jag har ju svårt att hålla käften om vad jag tycker och tänker. Sedan är det ju fortfarande Nanne som har huvudansvaret.

Hur långt är kontraktet skrivet?
– Elva månader från januari.

Är detta bara ett första steg mot en lång och förhoppningsvis fortsatt framgångsrik tränarkarriär?
Jag ser det som ett erbjudande som är omöjligt att tacka nej till, jag har själv inte sett mig som en tränare men andra har påpekat det för mig. Jag tror att föreningen också är nyfiken på hur jag fungerar som ledare, därför är det ett första steg på en outforskad stig.

Jag har kvar bilden hängande i väggen i vårt sovrum från ert guldfirande där du längs ut längst upp till höger något hängande över Bagarn Rosengren knyter din näve. Kan du även berätta om något annat stort ögonblick du vill lyfta fram och som du minns speciellt under dina år som fotbollspelare.
Det finns många fina ögonblick, första matchen i Allsvenskan, vinsterna i Superettan, Europaspel, sista matchen i karriären. Men det vi pratar om när vi har våra återträffar med gamla spelare är inte såna saker, det är det som händer på träningsläger, i omklädningsrummet och gamla spelare som man minns med glädje.

En fråga jag också måste ställa är om du tänker fortsätta spela fotboll. Även om elitsatsningen är över spelade du för Emmaboda IS under säsongen. Tänker du även fortsättningsvis spela för något mindre lag i en lägre serie?
Nej det blir inget mer spel, dels räcker inte tiden till plus att kroppen inte riktigt är överens med hur jag vill sparka boll.

Tilll sist hur gick det i valet i september. Kommer du sitta kvar som fullmäktigeledamot för socialdemokraterna?
– Det gick bra, sossarna knep några procent till i Kalmar så det blir politik i några år till.

Ett stort tack säger vi till Lasse Johansson och önskar honom varmt välkommen tillbaka till Kalmar FF och lycka till med den nya karriären.

Annons