”Många glömmer bort hur svårt de själva har att förändra ett beteende”

31 augusti, 2018 |

Det är ett revanschsuget Kalmar FF som på söndag åker till Borås för att ta sig an IF Elfsborg. Vi träffade Henrik Rydström efter fredagens träningspass för att bland annat prata om inkastens betydelse, ungdomarnas framfart och hur han ser på söndagens match. 

– Jag tror vi kommer få se två spelförande lag på söndag. Historiskt sett har vi åkt till Borås och försökt kontra ut dem. Vi kontrar gärna men vi vill också vara bra på att styra spelet med bollen där vi har väldigt fina styrkor, säger Henrik Rydström. 

Det är ett revanschsuget Kalmar FF som på söndag åker till Borås för att ta sig an IF Elfsborg. Vi träffade Henrik Rydström efter fredagens träningspass för att bland annat prata om inkastens betydelse, ungdomarnas framfart och hur han ser på söndagens match. 

– Jag tror vi kommer få se två spelförande lag på söndag. Historiskt sett har vi åkt till Borås och försökt kontra ut dem. Vi kontrar gärna men vi vill också vara bra på att styra spelet med bollen där vi har väldigt fina styrkor, säger Henrik Rydström. 

Elfsborg har under sommaren förstärkt med en del spelare men även tappat några. Är det ett helt annat typ av lag vi möter nu på söndag än vad vi såg i våras?
– Det är ett namnkunnigt lag. Skillnaden är väl att Thelin kunnat jobba under lite längre tid med att sätta sin prägel på laget. Ju mer tid som går hinner han få fram sina idéer. I mina ögon är Elfsborg det svenska lag som har den tydligaste identiteten om vad de vill göra. Oavsett om du spelar mot deras U17, U19 eller U21 finns grunderna där. De gillar att vara spelförande och är väldigt tydliga i det. Kanske tydligare än nån annan allsvensk klubb.

Är det något specifikt som du känner att Thelin har förändrat i dagens Elfsborg?
– Thelin har sina idéer men de är inte så framträdande som man såg i Jönköpings Södra än. Men så är det med många saker. Folk, supportrar, styrelser och journalister vill se resultat av saker och ting omgående. Sedan glömmer de bort hur svårt de själva har att förändra ett beteende. Tex. Att sluta äta den där onyttiga såsen som gör dem feta. Den typen av vanor kan de själva inte förändra. Men de förväntar sig ändå att ett fotbollslag ska förändra sina vanor på några veckor. Det är en process. På sikt kommer det bli bra med Thelin. Det är en skicklig tränare. Men vi hoppas för vår egen del att de sakerna vi jobbar med kommer ge resultat. Det kanske inte syns varje match än. Men till slut kommer det göra det. 

Rent generellt har vi haft ganska tufft på Borås Arena genom åren. Hur mycket skulle du säga att inbördes möten spelar roll när det väl gäller?
– Vi har inte så bra statistik från när jag var central mittfältare (skratt). Vi har nog lite bättre siffror med Romario och Ismael de senaste åren. Men känslan är att de senaste matcherna på konstgräs har visat att vi kan vara det lag som vi gärna ser att vi är. Och då pratar jag om att vara ett lag som är modiga i både försvarsspel och anfallsspel. Det var vi både mot Östersund och Djurgården och är oerhört mycket viktigare än matcher som var i Borås för 10 år sedan… 

Det blev en del problem senast när Örebro kom hit och spelade med fem man i backlinjen. Känner du rent generellt att vi har det lite tuffare när lag kommer hit och spelar med lågt försvarsspel?
– Tittar du på VM så visade det sig vara väldigt framgångsrikt att lägga sig lägre och packa ihop spelare i eget straffområde. En av anledningarna till att det fungerade så bra där är att landslag sällan hinner träna in ett anfallsspel som kan dyrka upp den typen av försvar. Du har helt enkelt inte tillräckligt många träningar på dig att träna på de sakerna. Tittar du istället på ett ligaspel kan jag inte komma på att något lag varit med i toppen med den typen av fotboll. Möjligtvis Leicester kunde ligga lite lägre och kontra i Premier League när de vann. Det är en taktik som snarare handlar om kortsiktighet och för att få en defensiv stabilitet. 

Var ni förberedda på att Örebro skulle komma hit och spela så pass defensivt som man gjorde?
– Vi hade förberett oss väl och tränat på den typen av motståndare. Det var ingen chock att de skulle komma hit och spela på det sättet. Om vi mött de igen skulle vi utfört det bättre. Det är så man får använda matcherna. Vi tar med oss lärdomar och tränar på det i vardagen. Men jag vill poängtera att problemet är inte att Örebro kom hit och spelade som de gjorde. Problemet var att vi frångick det vi hade pratat om och följde inte den metoden vi satt upp. Det är upp till oss själva och denna gången misslyckades vi. 

Kan det vara så att det kräver andra spelartyper i såna matcher där lagen sjunker lägre ner? 
– Man måste skapa en flexibilitet i det taktiska och spelarnas syn på det. Vi tyckte ändå att de som startade hade bäst förutsättningar att möta den typen av spel. Det finns mycket psykologiska faktorer i det också. Du spelar på hemmaplan och publiken får en besvikelse. Där gäller det att kunna stå emot och lära sig att hantera det. Det är så lätt att du överger det du ska göra där ute och tappar uthålligheten i det som är bestämt på förhand. Det är också något som definierar ett bra lag. De vet vad de ska göra och gör det hela tiden tills de bestämmer sig för något annat. Vi har varit igång en månad på de här premisserna och det måste man ha med det i beaktningen. Men spelarna har gjort det väldigt bra och vi kommer bli bättre med tiden. 

Under året har vi sett Kalmar FF nyttja både Nils Fröling, Chima Akas och Rasmus Elm till att få långa inkast in mot boxen. I veckan kunde vi även läsa att Liverpool anställt en inkasttränare på heltid från Midtjylland. Hur viktiga är de här varianterna för Kalmar FF och är det något vi tränar extra på? 
– Midjylland har varit extrema i det de senaste åren. De vann ligan för något år sen med en sanslös kvot på fasta situationer. Där är även jag präglad av Nannes syn. Fasta situationer är viktigt för oss. Inte minst är det viktigt som en psykologisk faktor för att trycka ner motståndaren nära deras mål. Det är ju det vi vill göra i spelet.

Är det något ni tränar på i vardagen?
– Generellt kan jag säga att vi tränar alldeles för lite på det. Jag har inte haft en tränare någon gång som har lagt mer än tio minuter på det i föreberedelserna inför en match. Det anses nog inte vara lika fint som att jobba med speluppbyggnad. Dock är det så med fasta situationer att det krävs en väldigt massa hörnor innan det blir mål. Jag såg någon statistik från spanska ligan där det var 3% av alla hörnor som resulterade i mål. Tittar man på inkast känner jag inte att vi behöver kasta i alla lägen. Ibland känner även spelarna att inkasten blir ett avbrott och att det slår sönder rytmen i vårt spel. Man ska också komma ihåg att en fast situation innebär en möjlighet där motståndarna får samla ihop sig. Jag tror det handlar mycket om att ha en variation i det där och göra det som vi känner är bäst för stunden. 

Avslutningsvis hade jag velat prata lite om alla ungdomar som släppts fram under året där vi fått se en hel del debutanter. Igår kunde vi även se på träningen att unga spelare som Victor Backman, Hampus Svensson, Edvin Swalling och Alexander Ahl-Holmström var med. Vad kan du säga om det arbetet som görs just nu med ungdomarna i Kalmar FF?
– Vi har i flera år velat ha en tydlighet i det faktum att de unga spelarna får träna med A-laget. Det ska ges utrymme för dessa spelarna. Samtidigt är det viktigt att vi vågar spela dem. Det är lätt att man bara fokuserar på de unga spelarnas brister och anser att de inte är redo. Istället för att titta på vad de kan och hur vi kan lära spelarna att utvecklas ännu mer. 

Känner du att vi tagit kliv framåt där om vi jämför med i fjol?
– Absolut. Vi är glada att vi kan jobba på det här sättet. Där tycker jag att Kalmar FF har gjort ett väldigt bra jobb med att hitta utlåningar och skapat möjligheter för våra unga spelare att träna och visa upp sig. I somras var det ganska stängt när vår trupp var alldeles för stor. Vi har många talangfulla spelare som knackar på dörren och det ser ljust ut inför framtiden. Samtidigt tror jag det är viktigt för människor utifrån att ha tålamod med det arbetet som görs från föreningen. Alla älskar att se våra unga spelare och vill att de ska få chansen. Men sen om det börjar slå mot resultaten börjar man gnälla och överger sin åsikt när det går tyngre. Man måste se det som en långsiktig process. 

 

Annons