Motståndarkollen – BP

17 juli, 2009 |

Brommapojkarna är nästa namn på den ganska hektiska KFF-kalendern. För Kalmars del gäller det att försöka ladda om efter den snöpliga bortaförlusten i Ungern och vara beredd på en helt ny typ av match.

Brommapojkarna är nästa namn på den ganska hektiska KFF-kalendern. För Kalmars del gäller det att försöka ladda om efter den snöpliga bortaförlusten i Ungern och vara beredd på en helt ny typ av match.

Debreceni hade ett passningsspel som gick lite fortare än vad vi är vana vid från Allsvenskan men lika härligt som det var att höra en engelsk kommentator referera KFF – lika tydligt är det att Kalmar numera har fått rutin på Europaspelet. Men nu gäller det att ”Rydstroem” och de övriga att släppa Champions League för ett par dagar och istället förbereda sig på en tuff match mot Västra Stockholms stolthet BP.

Brommapojkarna är väl mer eller mindre synonymt med ungdomsfotboll och det är först på senare år som man har varit uppe och nosat på allsvenskt spel. Med spelare som Gabriel Petrovic och Dalil Benyahia upprätthåller man ungdomsprofilen samtidigt som man har mixat upp andelen ungtuppar med ett par gamla rävar som Jon Persson och Markus Karlsson (bägge ex DIF).

I mål har BP ett riktigt superlöfte i form av nittonårige Kristoffer Nordfeldt som häpnadsväckande nog inte spelat målvakt i mer än fem år. Som yngre spelade han hockey i AIK innan han lade skridskorna på hyllan och började med fotboll i plantskolan Brommapojkarna. Väl där var han aldrig riktigt förstavalet som anfallare och flyttades ner som målvakt som fjortonåring. Inför fjolårssäsongen var det tänkt att gamle Bajen-keepern Benny Lekström skulle vakta BP: s mål men när denne gick sönder på försäsongen blev det dags för den då artonårige Kristoffer Nordfeldt att kliva fram. Det blev en mycket lyckad debutsäsong i Superettan och hans räddningsprocent (högst av alla målvakter i serien) var säkerligen en bidragande faktor till att BP gick upp i Allsvenskan. Nordfeldt beskrivs som en snabb målvakt trots sin storlek (190 cm, 85 kg) med bra spelförståelse.

Den stora speluppläggaren hos BP torde vara gamle AIK-spelaren Gabriel Petrovic. Särskilt gammal är han förvisso inte, endast 24 år, men under karriären har han redan hunnit med en mindre sejour i AIK för att sedan hamna i Väsby där han dominerade. Inför den här säsongen var det många gnagare som trodde att han skulle återvända till AIK (Väsby är ju något av AIK: s farmarlag) men istället valde mittfältaren BP. Andra spelare att hålla koll på i motståndarlaget på lördag är Olof Guterstam och Pablo Pinones-Arce, båda tidigare i Hammarby.

Brommapojkarna vet att deras chanser till nytt kontrakt ligger i en stabil defensiv och det är således inget naivt bortalag vi kommer att få se på den gröna mattan på lördag kväll. Man har sagt att man kommer pendla mellan 4-2-3-1 och 4-1-4-1 under säsongen. Ambitionen är att hänga kvar och på sikt etablera sig i allsvenskan och insikten att man kommer ha betydligt mindre boll i år jämfört med förra säsongen (i superettan) verkar ha skapat ett visst fundament för framgång: BP parkerar på en tolfte plats i tabellen och har klart häng på platserna ovan. Sett till lagdelarna är försvaret det stora frågetecknet. Förra gången de rödsvarta var uppe i Allsvenskan släppte de in 47 mål och defensiven ser knappast bättre ut nu. Markus Karlsson är den som ska hålla ihop försvaret men har hunnit bli 36 år vilket väl får anses vara en viss ålder i fotbollssammanhang. Till höger om honom kamperar något yngre Jon Persson och i övrigt ser det ganska anonymt ut i BP: s backlinje. Gamle Djurgårdaren Rickard Henriksson är dessutom skadad och hade nog behövts för att stabiliteten. På mitten gäller det för våra krigare att hålla koll på duktige Petrovic och framåt har Guterstam gjort ett och annat mål under karriären.

Väl mött i vimlet på Fredriksskans!

Annons