Motståndarkollen – GAIS

16 oktober, 2009 |

GAIS är en sådan där nemesis som med jämna mellanrum dyker upp och gör livet surt för Kalmar FF.

GAIS är en sådan där nemesis som med jämna mellanrum dyker upp och gör livet surt för Kalmar FF.

Vem minns t.ex. inte tårarna efter kvalförlusten 1999? Detta plågsamma minne som fortfarande kan hemsöka den hängivne Kalmarsupportern i de mest oväntade stunder. 1995 inträffade en annan kännbar förlust mot de grönsvarta på Tallhöjdens IP (Fredriksskans byggdes om) som innebär att vi blev avhakade i toppen av Söderettan det året också.  I mina ögon är kvaldebaclet 1999 ett av de största bottennappen i modern tid och det gör att jag spontant associerar GAIS med ett allt annat än enkelt motstånd.

Nu är det i och för sig andra tider, KFF är ett väletablerat allsvenskt lag som krigar i toppen av tabellen sedan flera år medan ”makrillarna” simmar i det underliggande allsvenska segmentet.  Den senaste tiden har dock GAIS gjort det riktigt bra och det är med viss oro vi blickar fram mot lördagens möte, speciellt efter KFF:s fiasko (det går inte att kalla det för något annat) i Göteborg senast, mot Örgryte.

GAIS har under hela säsongen visat upp ett ganska stabilt spel men där det varit ordentligt mycket stolpe ut under den större delen. Laget har haft en hel del problem med fasta situationer och har kritiserats för sitt mittförsvar som enligt vissa inte riktigt håller måttet.  Det har sett förhållandevis ojämnt ut sett till prestationen – man har varvat en ordentligt hög högstanivå med ett svårt spel där motståndet bjudits in – och kanske speglar denna verklighet den elfteplats GAIS huserar på inför denna match.

GAIS har dock haft en bra period mot slutet och den största anledningen till det stavas Wanderson. De grönsvarta har inte haft en lika stor skyttekung sedan Karl-Alfred Jakobssons dagar på 1950-talet och att tala om fynd är ett understatement. Brassen beskrivs som en tränares dröm – ”glad, positiv och vill alltid lära sig mer” – och det känns otänkbart att han spelar kvar i Sverige efter säsongen. För att sätta in honom i ett sammanhang (GAIS är kanske relativt anonymt för de flesta av oss) har han redan gjort 16 mål vilket är 1 mer än vad vår kelgris Ari lyckades med innan han försvann till Holland. Wanderson är en solklar matchvinnare och ett gediget och otrevligt hot mot KFF:s mittförsvar, som sett mer än lovligt darrigt ut på sistone.

Mot Gefle för ett par omgångar sedan fortsatte GAIS den uppåtgående trend man varit inne i sedan erkänt duktige Benny Lennartsson kom in på tränarsidan. 4-0 blev resultatet mot ett blekt motståndarlag. Sedan blev det vinst borta mot krislaget Hammarby innan Örebro krossades med 3-0 hemma på Ullevi. Hade det inte varit för den försmädliga derbyförlusten mot IFK Göteborg i senaste omgången (1-2) hade formen hos atleterna känts riktigt obehaglig, men förhoppningsvis fick sig självförtroendet en rejäl törn senast.

Apropå Lennartsson, som en anekdot kan nämnas att han varit lite överallt i sin karriär. Danmark, Norge, Frankrike och England är alla länder som blivit annekterade av Örebrobördige Benny. I England tränade han Bristol City under ett par säsonger och blev i sin ungdom erbjuden ett amatörkontrakt som spelare av Fulham. Om sin roll i GAIS har han sagt till klubbens hemsida:

”- Det jag hoppas att GAIS ska kunna bli bättre på och det som jag har anställts för att göra är de fasta situationerna. Där jag hoppas kunna få igenom en del av det som jag hoppas kunna göra. Till och med för det svenska U21-landslaget stod det klart hur viktigt det var med de fasta situationerna vilket inte minst bevisades i Sveriges match mot England.”

Annons