Paulus Arajuuri

28 maj, 2010 |

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Paulus Arajuuri

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Paulus Arajuuri

Vilka förväntningar hade du och vad visset du om laget när du kom till Kalmar FF?
Jag visste att Kalmar FF är ett av de bästa lagen i Sverige och de vann SM- guld år 2008. Jag hade sett några av deras matcher på tv och även en på plats. Jag hade hört att det är en stabil förening med stora framtidsplaner. Jag förväntade mig att komma till ett lag som har bra människor att jobba med och duktiga fotbollspelare, som vill jobba att bli ännu bättre.

Du har spelat i Finska U 21 landslaget. Nämn andra meriter du har i bagaget.
-Jag fick göra debut i A-landslaget under vintern. Det blev inte så mycket speltid, men det var en härlig upplevelse att få vara med om. I fjol valdes jag till årets spelare i IFK Mariehamn och blev dessutom utvald till årets drömelva i tipsligan i Finland.

Nu har ju Sverige och Finland hamnat i samma EM kvalgrupp. Skulle de vara drömmen att få ta en plats i A-laget och tvåla dit Sverige och att ni till sist tar er till ett slutspel i VM eller EM. Ni har faktiskt varit nära vid några tillfällen nu under 2000-talet.
– Det är klart att det är en dröm att spela i Finska landslaget, men jag är fortfarande ganska ung och har inte bråttom. Jag känner att jag måste utvecklas mera och få mer rutin innan det är aktuellt för mig. Det finns fortfarande stora spelare som Sami Hyypiä som är med där och spelar på min position.

Din senaste klubb var IFK Mariehamn. Det måste ha varit häftigt att få åka båt när ni var iväg på era bortamatcher?
– Haha, det blev en hel del båtresor, men hur härligt det var, är säkert en smaksak.:) Under säsongen fick vi faktiskt flyga till de flesta bortamatcherna.

Jari Litmanen i fotboll, Matti Nykänen i backhoppning, det är det två stora stjärnor i Finland jag känner till. Nämn två till som ni är stolta över när det gäller idrott.
– Jag måste säga Sami Hyypiä, för att han har gjort en fantastisk karriär som mittback och har visat oss andra att allt är möjligt. Och sen Teemu Selänne förstås.. En magisk hockey spelare.

Svenska i er grundskola är den undervisningen fortfarande obligatorisk för alla finländare jag träffar kan svenska?
– Ja, vi måste studera svenska några år i skolan. Men jag måste säga att du har haft tur, om alla finnar du träffat har kunnat svenska. Finland är ju ett tvåspråkigt land, men det är inte så stor del som kan svenska. Själv lärde jag mig svenska under min tid på Åland.

Vilka andra bitar än fotboll ägnar du dig åt och som du tycker är intressanta?
– Familj och vänner betyder allt för mig. Jag gillar väldigt många sporter och har hållit på med en hel del andra idrotter innan jag bestämde mig att satsa på fotbollen. Sen gillar jag att lyssna på musik och kolla på filmer.

Många av Kalmars brassar har behövt tid att ”slå igenom” i ditt fall verkar det ha gått snabbare. Vad tror du är anledningen?
– Fotboll i Finland är mycket närmare den svenska fotbollen än vad fotboll i Brasilien är. Så kulturchocken är inte alls lika stor för mig. Det finns ändå många saker man måste lära sig när man byter lag och flyttar till ett annat land. Men själv tycker jag inte att jag har slagit igenom än. Jag kommer att jobba och träna hårt så att jag kan hjälpa mitt lag här på samma sätt som jag kunde i Finland. Speltempot är lite högre och man möter lite skickligare anfallare i Sverige. Det gäller att bli bättre själv och ta nästa steg i sin utveckling om man vill lyckas. En härlig utmaning.

Till sist fyra snabba.

U Kekkonen eller M Ahtisaari?
M.Ahtisaari

Finnair eller SAS?
Finnair (Sorry, men min Pappa jobbar på Finnair) 

Pippi Långstrump eller Emil i Lönneberga när du var barn?
Emil i Lönneberga

Henrik Rydström som bloggare eller skribent i Expressen?
 Bloggare, det är mera personligt och roligare att läsa

Stor tack och ett varmt lycka till säger vi till Paulus Arajuuuri.

Tidigare intervjuer av vår 100-års trupp:
Tobias Eriksson
Emin Nouri
Mattias Johansson
Petter Wastå
Daryl Smylie
Abiola Dauda
Marcus Lindberg

Annons