Peter Ahlén intervjuar Jörgen Petersson och Peter Swärdh om scoutingen

16 februari, 2021 | Nyhet

Utmaningen är tydlig: att våga vara tålmodig, uthållig och långsiktig när Kalmar FF ska bygga lag i framtiden.
Skälet är enkelt. Det går inte längre att ta så stora risker med föreningens ekonomi som varit fallet under ett antal år.
Det är därför Peter Swärdh är tillbaka i föreningen. Den här gången som ansvarig för scoutingen, en nyinrättad roll som sportchefen Jörgen Petersson övertygat styrelsen om är nödvändig för att slippa vara styrd och utlämnad till vem som tränar laget.
– Jag är medveten om att det är svårt, men kortsiktiga resultat får inte påverka verksamheten. Risken är att vi blir för spretiga, känsliga och tappar fokus, säger Jörgen Petersson.
Det är onsdag eftermiddag. Några timmar senare ska Swärdh och Petersson klä sig för arktiskt klimat, kliva ut och ställa sig på Gasten för att se ett ungdomligt Kalmar FF möta Oskarshamns AIK. Swärdh som verkar immun mot kyla, det var i alla fall ett stående intryck från perioden han var tränare i föreningen; aldrig mössa, uppknäppt jacka en klädsel mer anpassad för gröna vintrar än södra Sveriges köldhål norr om Guldfågeln Arena. Paret kommer att vara på plats för att stämma av hur det ser ut i föreningens framgångsrika akademi.
Det är en viktig pusselbit i den nya tjänsten.
Kalmar FF ska fortsätta utbilda och satsa på sina egna ungdomar. Därför blir den interna scoutingen viktig när föreningen samtidigt scannar av den nationella och i viss mån den internationella fotbollsscenen för sin rekrytering.
På ungdomssidan har det under lång tid funnits en upparbetad och bra scoutingverksamhet. Något som Petersson noterade försommaren 2017 när Peter Swärdh fick lämna uppdraget som huvudtränare och han av kollegiala skäl valde att kliva ner till akademin.
Det såg inte lika bra ut i seniorverksamheten.
Han var inte ensam om att se hur enskilda tränare påverkade rekryteringen och hur snabbt pengarna rann i väg. När Petersson tog över sportchefstjänsten efter Jesper Norberg och blev delaktig i det städjobb som måste göras gick han till styrelsen och föreslog en förändring.
– Behovet hör ihop med omsättningen på tränare. Föreningen var inte riktigt med i processen när tränarna förde fram åsikter om spelare. Byter man sedan tränare efter sex, tolv eller 18 månader blir det ingen bra kontinuitet. Många av spelarna som hämtades in var dessutom för svagt scoutade.
När föreningen stod för alla neddragningar 2020 med minskad trupp, mindre marginaler i ekonomin blev det viktigare att titta på en mer hållbar lösning.
– För att göra det krävdes en investering och då fanns inte det utrymmet.
Historiskt har det har aldrig funnits någon person med uttalat ansvar för scoutingen i Kalmar FF.
– Generellt är Sverige sent på bollen. I storklubbarna finns det, men i jämförbara organisationer är det inte utbyggt. Östersund var tidiga och jobbade redan så i division ett med Kyle Macauley som fortfarande är med Graham Potter i Brighton, säger Peter Swärdh.
– Här har man fått jobba med det på sidan av andra arbetsuppgifter och då brister kontinuiteten, det blir ingen ordning och reda.
Efter stålbadet 2020 med en ekonomi i balans så fanns utrymmet.
Jörgen Petersson och Jens Nilsson identifierade Peter Swärdh.
Vad var det som lockade dig?
– Att få jobba i ett team och bygga något som förbättrar fotbollen på fältet, fast i en annan roll attraherade.
Enkelt uttryckt ska Swärdh filtrera spelare utifrån ett antal parametrar som går i takt med den fotboll som Kalmar FF bestämt sig för att bedriva.
Metodik och struktur är nyckelord.
Målsättningen är enkel: Större träffsäkerhet.
Det finns en tydlig arbetsbeskrivning för hur scoutingen ska gå till: Vem gör vad i vilket moment? Vilka ska vara involverade och när?
– Det är rätt meningslöst att ta in tränaren när vi får ett tips. Nu finns tydliga punkter fram till vi tar beslut. Hoppar man över en eller två punkter är risken stor att man gör fel. Initialt är det Peter som jobbar fram underlaget, säger Jörgen Petersson.
Ramverket är på plats och Swärdh har skalat ner till ett tal punkter som blir vägledande i arbetet.
1) I första hand ska han titta på spelare i södra Småland, södra Skåne, södra Halland, Blekinge och Själland.
– Det blir ett stöd i arbetet. Nu ska jag åka ut och titta på ett antal spelare i träningsmatcherna. Det är viktigt att vi har ett starkt öga i dessa områden då det kommer fram väldigt mycket duktiga spelare.
Geografiskt är sökområdet naturligtvis större och bygger på de nätverk som finns samlat i personerna som arbetar runt fotbollen i KFF plus kontakter som finns runt om i landet.
– Upp till 15 år handlar det väldigt mycket om regionala spelare. Det ska mycket till om vi plockar in en 13-åring utifrån. Den signalen skickar vi till tränarna på ungdomssidan, menar Jörgen Petersson.
Danmark, Finland, västra Afrika och storstadsområdena i Sverige finns med på rekryteringskartan. Sportchefen förklarar varför:
– Danmark har en väldigt bra utbildning och spelar på ett sätt som attraherar oss. Finland för att de helt enkelt är bättre än Sverige på ungdomsnivån. Västra Afrika är var Brasilien var för 15 år sedan. Duktiga spelare, prisvärt och många är engelsktalande.
2) Filtreringen (utan inbördes ordning) är koncentrerad till lönenivå, åldersstruktur i truppen, kontraktslängd, spelarprofiler med tanke på den fotboll som bedrivs.
– När det blir skarpt läge är det stora jobbet gjort och det blir lättare och går snabbare att konkretisera behovet, typ vänsterfot eller hastighet.
3) Scouting- och statistikplattformar får allt större betydelse, framför allt i pandemitider då möjligheten att se fotboll live är starkt begränsad.
– Vi jobbar med verktyget Instat och det är väldigt snabba med att dokumentera matcher och spelare. Midtjylland rekryterar nästan uteslutande ifrån statistikverktyg och ser eventuella nyförvärv live i begränsad omfattning.
Allt sammantaget så är det alltid spelprofil, ekonomisk verklighet, nuläget i truppen, positionsbeskrivning – om det är en ”etta” eller ”tvåa” som ska in – som ligger som en botten i rekryteringsarbetet.
Att jobba systematiskt och strukturerat ska landa i en större träffsäkerhet och därmed öka möjligheten till högre verkningsgrad på varje investerad krona.
Petersson och Swärdh har varit med förr och vet att det finns en verklighet som kommer att påverka arbetet och det är här som den stora utmaningen ligger.
Pedagogiken – både internt och externt – kommer att vara viktig.
– Vi har en ekonomisk verklighet att förhålla oss till. Vi kan inte ha två konkurrerande vänsterbackar som är på samma nivå och på långa kontrakt samtidigt. Föreningen måste vara stark i det här, hålla fast vid linjen vi valt, tåla trycket och vara tålmodiga, utan att vara dumma. Det kommer att vara helt avgörande.
Rent praktiskt arbetar Peter Swärdh just nu med att sammanställa en manual, bygga upp en bank av intressanta spelare med sikte på kommande fönster och se dem live så mycket som möjligt. Men också följa utvecklingen på akademin, det kanske viktigaste benet och en given referens mot det material som finns externt.
– Vi måste lita på vår egen verksamhet, att vi kan utveckla spelare, ge dem tid, rätt miljö och support så att de kan ta steget.
Jörgen Petersson säger att det börjar bli balans i många delar av föreningens arbete och att harmonin är bra, vilket ökar möjligheten till ett bra jobb. Samtidigt skickar han med en påminnelse, som kanske också kan ses om en liten varning.
– Vi ska inte gapa över för mycket för snabbt utan jobba utifrån realistiska förutsättningar.
Har ni samsyn i det här?
– I organisationen tänker vi väldigt lika, men jag välkomnar dynamik, lite friktion. Motstånd föder andra tankar, tankar som gör att man tar det en vända till. Det går inte att säga ja till allt, säger Jörgen Petersson.

Annons