Rydström: ”Det vittnar om vilken kvalité vår verksamhet har”

10 augusti, 2016 |

Igår blev det klart att Kalmar FFs U21 stod som seriesegrare i Allsvenskan U21 Södra. Vi tog ett kort snack med assisterande Henrik Rydström om vad segern betyder för Kalmar FF. 

Det blev 1-0 seger över BK Häcken igår vilket innebär serieseger i U21-serien och avancemang till slutspel. Hur mycket värdesätter ni den här segern?

Igår blev det klart att Kalmar FFs U21 stod som seriesegrare i Allsvenskan U21 Södra. Vi tog ett kort snack med assisterande Henrik Rydström om vad segern betyder för Kalmar FF. 

Det blev 1-0 seger över BK Häcken igår vilket innebär serieseger i U21-serien och avancemang till slutspel. Hur mycket värdesätter ni den här segern?
– Eftersom vi framför allt prioriterar utveckling finns det fler parametrar än segrar för att avgöra om det vi håller på med är bra eller dåligt. Dock – till syvende och sist handlar det om att vinna fotbollsmatcher och om vi vinner många fotbollsmatcher tyder ju det på att vi gör en hel del saker bra. Det vittnar om vilken kvalitet vår verksamhet har, vilket är ett litet erkännande till samtliga tränare i vår organisation. Förutom att seriesegern är en fin merit, inte minst för spelarna själva, betyder det också att vi går till slutspel, vilket borgar för att vi får spela bra matcher under hösten. Och man ska aldrig underskatta vanan att vinna.

Det hör ofta till vanligheten att U21-serien är liga där det blir rörelse på väldigt mycket spelare i de olika lagen. Hur skulle du säga att kvalitén har legat på U21-serien i år?
– Genomgående har många lag relativt unga lag. Det blir en upphottad version av U 19-serien. Åldersmässigt är många spelare i 20-årsåldern, men det är samtidigt de bästa spelarna i Sverige. Visserligen finns det några lag som är avsevärt svagare än övriga, men möter vi MFF, Elfsborg eller Häcken vet vi att det blir matcher som utvecklar våra spelare, som ger dem tuffa och bra utmaningar. 

Det är många unga spelare som har fått chansen i A-laget i år som vi sett gjort bra i från sig i U21-serien, bland annat Calle Johansson, Svante Ingelsson och Herman Hallberg. Är det någon annan ung spelare som du hade velat lyfta fram som gjorde viktiga insatser för U21 under året?
– Anton Maikkula, som var skadad under våren, har gjort det bra sedan han kom tillbaka. Annars har nämnda trio – Johansson, Hallberg, Ingelsson – varit något av motorerna i laget. Jag har ju haft dem som spelare under två, tre säsonger och vet vad jag kan kräva av dem. Sedan har Lucas Hägg Johansson var synnerligen stabil i målet.

Adel Ziarat är en spelare det talas mycket om som inte publiken fått bekanta sig ännu med i Allsvenskan. Hur pass nära ligger han en allsvensk debut i dagsläget?
– Han har en bit kvar. Men så konkurrerar han också i en lagdel där vi, förutom det centrala mittfältet, har som starkast konkurrens. Men hans tid kommer. Om han gör som jag säger, haha.

Nu väntar slutspel där ni i gruppspelet får möta Djurgården, Hammarby och Halmstad. Vad har du för förväntningar på er inför de matcherna?
– Att det blir matcher där man vågar spela utifrån sin egen idé och inte förlitar sig på motståndarnas misstag. Att våra spelare tvingas spela snabbare och hårdare än vad de är vana vid. Att det blir matcher som utvecklar dem, helt enkelt.

Annons