Stefan Ålander

3 september, 2010 |

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Stefan Ålander

Namn: Stefan Ålander
Ålder: 27
Boende: Jag bor här i Kalmar med min sambo Linda och ett barn i en trea på Malmen.

Vi fortsätter presentationen av truppen under jubileumsåret och nu har turen kommit till Stefan Ålander

Namn: Stefan Ålander
Ålder: 27
Boende: Jag bor här i Kalmar med min sambo Linda och ett barn i en trea på Malmen.

Du kom precis som Tobias Eriksson från GIF Sundsvall i fjol fast under sommaruppehållet och det finns många anrika spelare i er förening. Jukka Ikkäläinen, Gunnar Samuelsson, Anders Grönhagen, Tomas Brolin bara för att nämna några. Vad är hemligheten med detta lag år efter år tar fram och fostrar duktiga fotbollspelare som sedan nått väldigt långt upp i karriärstegen?
– Gif Sundsvall är ett lag som kallar sig ”norrlandslaget” och ska vara det lag som fostrar talanger från den norra regionen. Detta har man lyckats bra med genom åren. Just nu spelar de i superettan men har naturligtvis ambitioner att gå upp igen. Detta är viktigt för att klubben ska kunna knyta till sig lovande talanger från norra delarna av Sverige, annars flyttar de hellre söderut till något allsvenskt lag. Så jag hoppas verkligen ”giffarna” tar sig upp både för Sundsvall som stads skull men även för att fotbollssverige behöver ett norrlänskt lag. Att ovan nämnda spelare har nått långt i deras karriärer kanske har med att Gif Sundsvall gav ett ”norrländsk” lugn i deras start i karriären. =)

Efter din debut mot BP var du i stort sett ordinarie under hösten med 11 matcher från start och gjorde det väldigt bra, men när jag tittat i arkiven var flera spelare i backlinjen skadade under den perioden. Mikael Eklund, Tobias Karlsson, Marcus Lindberg. Kändes det som att du mer ersatte än petade dina backkolleger och vad tror du om årets säsong.
– Det är klart man visste om att det var skador i backlinjen då man kom hit och att jag för tillfälligt ersatte skadade spelare. Men när Kalmar hörde av sig så fanns ingen tvekan. Jag hade spelade i Gif Sundsvall i 8-9 säsonger och kände att jag verkligen ville testa på något nytt och få nya utmaningar.
I år så har jag fått konkurrera på mittfältet och trivs väldigt bra på mittfältet. Det är många bra spelare i truppen så det gäller verkligen att jobba stenhårt och visa att man vill vara på banan.

Många motståndare blir arga på er lagkapten, men vem i laget har du blivit mest arg på och vad var anledningen.
– Det måste vara Tobbe Eriksson. Dock inte på planen utan utanför den. Han har ”jävlats” med mig många gånger genom åren och där har man blivit arg ett antal gångar. =)

 Största stunden i Kalmar FF:s historia är självklart SM guldet 2008. Vilket är ditt största fotbollsögonblick hittills i din karriär?
– Det var 2007 i GIF Sundsvall då vi vände och vann sista matchen i superettan mot Ljungskile borta. Det stod 2-0 till dem i halv tid och vi vände och vann med 4-2 där jag lyckades nicka in 3-2 målet i 86 minuten. Denna seger gjorde att vi tog oss upp till allsvenskan. Detta är mitt bästa fotbollsögonblick hittills.

Giles Blunt, Jeffery Deaver, Henning Mankell. Dessa är några författare som jag läser flitigt. Vilka namn fyller du bokhyllan med?
Det är mer på senare år jag intresserat mig för läsning men det är i princip bara facklitterära böcker jag ger mig på. ”Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak” är den senaste boken. Nästa bok blir ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson från rekommendation av Jocke Lantz. Dessa böcker intresserar mig mycket mer än skönlitterära böcker.

Om vi backar bandet till säsongen 1999 och tittar märker vi att det finns nio olika lag som vunnit SM guld fram till 2009. Endast ett lag Djurgården 2002 och 2003 lyckades försvar sitt guld. Vad tror du är anledningen att inget lag längre kan dominera som IFK Göteborg gjorde under 90 talet?
– Lag som tar SM-guld har generellt sett de bästa spelarna och dessa blir intressanta för utländska lag och kan försvinna till nästa säsong. Därav kan man förlora kraft och kvalitet. Jag kan inte säga att jag kan mycket om Göteborgs era på 90-talet om huruvida de lyckades behålla spelare eller ej, men en mental aspekt är i alla fall att det är viktigt att inte bli nöjd. Blir man för nöjd efter ett guld så kan det bli svårt att upprepa prestationen. Att hela tiden vilja bli bättre skapar goda förutsättningar för framtiden.

Du har kontrakt till 2012 vad är ditt mest kortsiktiga mål och nämn ett lite längre.
– Mina målsättningar vill jag behålla för mig själv, men något som jag alltid drömt om är att få dra på mig A-landslagströjan.

Vem rankar du som norrlands bäste fotbollspelare genom tiderna?
Tomas Brolin

Nu till fyra snabba.

Modo eller Leksand
Modo

Mittback eller släpande mittfältare
Släpande mittfältare

Postkodlotteriet eller miljonlotteriet
Postkodlotteriet

Papperstidning eller nätupplagan av motsvarande tidning
Nätupplagan 

Vi säger ett stort tack till Stefan Ålander och önskar honom ett varmt lycka till under säsongen.

Tidigare intervjuer av vår 100-års trupp:
Paulus Arajuuri
Tobias Eriksson
Emin Nouri
Mattias Johansson
Petter Wastå
Daryl Smylie
Abiola Dauda
Marcus Lindberg

Annons