Sven Allan Lernå har gått ur tiden

1 november, 2014 |

En av Kalmar FF:s största eldsjälar har lämnat föreningen för alltid

Det var som ungdomsledare, domare och funktionär i olika positioner han gjorde sin insats för idrotten. Oändligt många oavlönade timmar har han ägnat Kalmarfotbollen. Han var oavbrutet verksam för föreningens bästa in i det sista.

En av Kalmar FF:s största eldsjälar har lämnat föreningen för alltid

Det var som ungdomsledare, domare och funktionär i olika positioner han gjorde sin insats för idrotten. Oändligt många oavlönade timmar har han ägnat Kalmarfotbollen. Han var oavbrutet verksam för föreningens bästa in i det sista.

Sven Allan Lernå föddes i Kalmar 1926, men växte upp i Kristvalla. Den egna fotbollskarriären tog slut redan innan han gjorde värnplikten och var inte mycket att orda om, tyckte han:
Jag stod i mål i Trekantens IF men man kan inte säga att jag var bra mellan stolparna. Så jag la av och började döma i stället, berättade han i Östra Småland inför sin 75-årsdag 2001.

Domarkarriären blev mer än 50 år lång. Han dömde även handboll och var med om att starta Smålands Fotbolldomarförbund, vars ordförande han var i många år.

Skolan slutade Sven Allan som 14-åring och prövade sedan på en mängd olika arbeten – bland annat var han två år på varvet i Kalmar – innan han blev anställd på Kalmar Verkstad 1952. Där blev han kvar i nio år, innan han öppnade egen sportaffär i höghuset vid Skvallertorget. Den drev han 15 år, ända tills han fick jobb som kanslist hos Kalmar FF. Fram till pensioneringen arbetade han med fotboll på heltid. Och det blev minst lika mycket fotboll efter uppnådd pensionsålder när han valdes in i KFF:s styrelse.

På senare år var han fortfarande drivande i många olika KFF-sammanhang, inte minst när det gällde föreningens veteraner. När Kalmar FF:s Historiska Akademi bildades, var det självklart att Sven Allan skulle vara en av ledamöterna.
Men framför allt var det alltså som ungdomsledare Sven Allan Lernå var känd för generationer av fotbollsintresserade kalmariter. Redan från 1948 var han med och planerade seriespelet för ungdomsfotbollen i Kalmar, något han höll på med ända in på 1990-talet. Han började sin ledargärning i Kalmar AIK, men i slutet av 1960-talet gick han över till Kalmar FF. En övergång som på sin tid väckte minst lika stor uppmärksamhet i Fotbollskalmar, som när spelare bytte klubb.

Alla hans åtaganden medförde naturligtvis att han fick en massa förtjänsttecken av högsta valör från bland annat Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet, Smålands Fotbollförbund, Smålands Idrottsförbund samt givetvis Kalmar FF och Kalmar AIK. Han var också hedersmedlem i Kalmar Fotbolldomareklubb och i Trekantens IF. För att nu bara nämna något.
Sven Allan karakteriserade sig själv som sommarmänniska. Han kopplade gärna av med bastu och bad ute på Långviken – som den föreningsmänniska han var blev han givetvis kassör även i bastubadarföreningen.

Han reste gärna till soligare nejder under vinterhalvåret och vinteridrott var definitivt inget för honom. På något vis var det logiskt att hans röda hjärta upphörde att slå just i samband med att den allsvenska säsongen tog slut.
Sven Allan Lernå blev 88 år gammal. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Klas Palmqvist
Kalmar FF:s Historiska Akademi

Annons