Vad händer när ett fönster stänger?

15 april, 2022 | Nyhet

TEXT: PETER AHLÉN

Fönstret är stängt. Truppen spikad.
Klubbchefen Markus Rosenlund passar på att ta välförtjänt semester och åker med familjen till Spanien för lite avkoppling.
För sportchefen Jörgen Petersson och scouten Peter Swärdh är det business as usual.
I måndags satt Petersson på Örjans vall för att se mötet Halmstad-Norrby i Superettan.
Swärdh som är med på telefon från trakterna av Åhus (han är ute och ”kör en runda” för att komplettera inför påsken) tar sig förmodligen över Sundet för att se en eller två matcher i Danmark under helgen.
Att bygga trupp eller ett lag är ett ständigt pågående arbete.
För att travestera Nanne Bergstrand – ”Det finns inget slut, bara en början.”
22 spelare är registrerade i a-truppen sedan Douglas Bergqvist anslutit, Johan Arvidsson skrivit på för Brage och Edvin Crona lånats ut till Åtvidaberg.
– Numerären känns helt okej. Nu finns en öppning för U19-spelare. Den ska alltid finnas. Vi har under 2021 och i år haft en väldigt bra kontinuitet med U19-spelare i a-träning. Det är viktigt för individen och ligger i linje med ambitionen att utbilda och satsa på egna ungdomar. Vi måste lita på vår egen verksamhet, att vi kan utveckla spelare, ge dem tid, rätt miljö och support så att de kan ta steget, säger Jörgen Petersson.
Båda menar att det är en idé som måste leva kvar även om det finns röster (utanför föreningen) som anser att truppen behöver större bredd. Internt finns en samsyn om strategin även om det finns utmaningar.
Jörgen Petersson:
– Vi har av olika skäl haft för stor omsättning på tränare i akademin de senaste åren. Där måste vi hitta en bättre kontinuitet.
Peter Swärdh fyller i:
– Pandemin har stökat till det. Tillgängligheten till träning, matcher och internationella turneringar har varit begränsad för de som är födda 2004 och 2005. Hur mycket har man tappat på grund av det? Steget blir svårare. Det kanske vi måste ha med i vår utvärdering om det behövs mer tid dessa spelare.
Förra årets lyckade rekryteringsarbete skänker trygghet och ger en tydlig indikation på att Kalmar FF har hittat rätt på flera plan. Jonathan Ring, Lars Saetra, Oliver Berg och Rasmus Sjöstedt levererade från dag ett och, även om det är tidigt, så ser det ut som om föreningen varit både noggrann och lyckosam med att fylla hålen efter Lucas Hägg Johansson, Piotr Johansson, Sebastian Ring, Jonathan Ring och Nils Fröling med Ricardo Friedrich, Axel Lindahl, David Olafsson, Simon Skrabb, Nahom Netabay och Kevin Jensen.
– Det vi lyckats med, som är en förändring jämfört med 2021, är att vi har fler spelare med allsvensk erfarenhet, fler spelare som konkurrerar om kontinuitet, menar Peter Swärdh.
Efter två år med Jörgen Petersson som sportchef och ett år med Peter Swärdh som heltidsanställd scout samt en tydlig riktningsförändring i sättet att spela med Henrik Rydström som arkitekt så finns en helt annan beredskap och planering inför varje fönster.
– Vi var rätt tidigt väl förberedda på vilka spelare som skulle försvinna. Det finns en tydlig identifiering vilka egenskaper vi letar efter i de olika positionerna.
Jörgen Petersson tar Axel Lindahl som ett exempel.
– Vi var överens om att ta in en offensiv högerback som Piotr Johanssons ersättare.
Lindahl satt på ett längre kontrakt med Bodö/Glimt, men när det blev klart att han var på väg att bryta med norska mästarna agerade Kalmar FF snabbt.
Men högerback, det hade ingen annan sett i honom tidigare?
Båda skrockar lite förläget.
– Att Bodö/Glimt plockat in honom som offensiv kantspelare var en tydlig signal för att han skulle kunna spela ytterback i allsvenskan. Han har snabbheten, intensiteten, han är aktiv, tar många höghastighetslöpningar. Vi var självklart införstådda med att defensiven måste förbättras, säger Petersson.
– Det viktiga var att han själv ville spela högerback. Det ska inte underskattas. Han är medveten om vad han behöver jobba med. Då finns ambitionen, säger Swärdh.
Båda pratar också om vikten av att det finns ömsesidiga förväntningar när nya spelare rekryteras. Vad förväntas individen klara av, vad behövs i fortbildning. Omvänt, vad kan spelare förvänta sig av Kalmar FF.
– Avtalslängd och ekonomi är en annan del att hantera. Men det dagliga är minst lika viktigt. När vi tar Ricardo Friedrich gör vi det för vi det för att han är en duktig målvakt. Samtidigt ville vi ha hit honom för sina ledaregenskaper. Vi har tappat Viktor Elm, Rasmus Elm, Emin Nouri, Fidan Aliti under några år. Där behöver vi hjälp. Det ville vi ha från Ricardo och då måste vi stötta honom i processen att bli en ledare i gruppen, säger Jörgen Petersson.
Föreningen, framför allt Petersson, har jobbat hårt med att få bättre ordning och tydligare struktur på avtalsbiten. Nya kontrakt ska så långt det är möjligt vara rena, raka, helst utan klausuler och optioner. Allt är inte på plats, men det är väldigt mycket bättre än för två år sedan.
Fyra avtal går ut i år, tolv 2023 och åtta 2024.
– Förhoppningen är att vi snart har några avtal som tickar in och glider över i 2025 (Petersson).
Kalmar FF kommer att ha en snittålder på truppen likvärdig med fjolåret, drygt 24 år. Spelarna boxas in olika åldersgrupper för bättre överblick när det kommer till balans när det handlar om ålder och kontraktslängd.
– Går vi tillbaka tre år så fanns det nästan bara spelare som inte spelade i den näst äldsta gruppen. En del satt faktiskt på läktaren. Justeringen i den gruppen har blivit extremt lyckad, säger Petersson.
Han fortsätter:
– Vi är ute ur ett akut jobbigt ekonomiskt läge. Det betyder inte att vi har en massa pengar om, säg två år. För att vi ska bli ännu bättre strukturerade, kunna lyfta blicken tidigare och erbjuda längre avtal krävs spelarförsäljningar.
För att lyckas med det krävs en tidscykel som måste fungera: ta in rätt spelare i rätt tid till rätt pris som sen måste spela för att bli attraktiva och säljbara.
Alltså, våga spela potential.
Är inte det en svår balansgång?
– Det är oerhört viktigt att det är förankrat från styrelsen hela vägen ner till tränaren innan man tar det steget. Det kan kosta att spela potential på kort sikt, men det kan ge mycket tillbaka i slutändan, säger Swärdh.
Därför jobbar föreningen hårt med att bli ännu bättre i rekryteringen till akademin. I första hand är det Swärdh, Jens Nilsson, Lucas Nilsson och Armin Kujundzic som har den utblicken. Rekryteringen till höstens intagning (spelare födda 2006) är klar och processen med att hitta talanger till 2023 är i full gång.
Rent konkret, och det som löper parallellt, är att fortsätta identifiera spelare till ett ”skugglag” till nuvarande trupp om det skulle hända något till sommaren – skador eller försäljningar.
Peter Swärdh har ett stort ansvar med att arbeta systematiskt och strukturerat. Det som ska landa i en större träffsäkerhet och därmed öka möjligheten till högre verkningsgrad på varje investerad krona.
Prioriterade marknader är Sverige, Norge och Danmark (egna ögon), Island som öppnat upp sig efter rekryteringen av David Olafsson, Finland och västra Afrika.
– Vi behöver gå åt det afrikanska hållet. Men inte för snabbt. Vi har sagt att vi måste vara mogna internt innan vi tar in spelare.
Vad prioriterar ni just nu?
Peter Swärdh svarar.
– Har vi de bästa spelarna i vårt ”skugglag?” Finns det andra som tar steg under våren? Vad händer i sommarfönstret? Vi vet att Douglas Bergqvists kontrakt går ut. Det ska hanteras och vi måste ha en klar idé över vad som behöver göras om någon av våra spelare blir föremål för försäljning. Det är det mest konkreta.

Annons