5 frågor till Ulf Gunnarsson

15 mars, 2012 |

5 frågor till Ulf Gunnarsson, 65, som suttit i Kalmar FF:s styrelse sedan 2005 och som vid gårdagens årsmöte tackade för sig

5 frågor till Ulf Gunnarsson, 65, som suttit i Kalmar FF:s styrelse sedan 2005 och som vid gårdagens årsmöte tackade för sig

1. Du har suttit i styrelsen sedan 2005 och varit ledamot, sekreterare och nu senast vice ordförande. Hur vill du sammanfatta din tid i Kalmar FF?

– För den som älskar Kalmar och fotboll är det en stor förmån att få vara med i Kalmar FF:s styrelse. För mig har det varit roligt, givande men oerhört nervöst vid varje avspark. Tittar vi bakåt på de senaste åren – och det oavsett vem som suttit i styrelsen – så har det utan tvekan varit föreningens absolut bästa år någonsin med SM Guld -08 som topp. Lägg därtill Guldfågeln Arena tre år senare. Svårt att slå. Men det som man kanske inte talar om så ofta är att Kalmar FF sedan 2005 gått från att vara en ideell organisation till att bli en stark professionell organisation som omsätter mer än 70 miljoner med 50-60 anställda. Alltså ett medelstort företag. Idag jobbar KFF med en klubbchef, marknadschef, en stark fotbollsorganisation och många många fler som gör fantastiska insatser. Förändringen betyder också att styrelsens roll blir annorlunda, mindre operativ och mer strategisk. Jag tror att denna utveckling är både nödvändig och riktig.

2. Den ekonomiska topp som Kalmar FF befinner sig möjliggjorde bland annat bygget av Sverige finaste fotbollsarena Guldfågeln Arena. Vad det ett svårt beslut att ta?

– Nej egentligen inte, även om det är ett mycket stort åtagandesom ger Kalmar FF fantastiska möjligheter i många år framöver. Men arenan ställer också stora krav på sportsliga framgångar för att vi ska klara ekonomin. Vi som jobbade med projektet och såg det successivt växa fram pendlade mellan hopp och förtvivlan. Men en inneboende insikt om att en ny arena var nödvändig för Kalmar FF:s framtid som elitklubb och faktiskt för fotbollen i hela regionen drev oss att alltid försöka hitta nya lösningar. Så när väl alla papper var klara en sen augustikväll 2008 var beslutet ganska enkelt. Sedan kom alla och nu glömda överklaganden vilka på något sätt var jobbigare. Då kunde vi bara sitta på läktaren, bita på naglarna och hoppas att det skulle gå vår väg.

3. Vilket/vilka beslut har du varit mest nöjd med att genomföra?

– Det framgår egentligen av tidigare svar, men bland enskilda beslut vill jag gärna nämna anställningarna av både Svante Samuelsson och Per Rosenqvist. Det är alltid människor som bygger en bra verksamhet. Ett annat beslut som gav oss råg i ryggen var faktiskt försäljningen av Ari. Den första stora transfern. Vi fick mycket pengar men också självförtroende och en känsla av att vi kan lyckas. Att spelare lämnar KFF är ju alltid trist men med svensk fotbolls roll i ”näringskedjan” så gäller det bara att sälja så dyrt som möjligt.

4. Hur ser du på framtidens Kalmar FF?

– Kalmar FF ska vara en svensk elitklubb för övre halvan av allsvenskan och alltid nosa på Europa och Europaspel. Sportsliga framgångar ger den stabila ekonomin som behövs för sportsliga framgångar och så vidare. Det ena ger det andra. Ekonomin kräver också att vi säljer spelare typ Mattias Johansson vart eller vartannat år och för att lyckas med det måste föreningen vara attraktiv för unga spelare. De ska vilja komma till KFF för att utvecklas. Vi ska ge dem chansen så att de sedan kan ta steget ut i Europa. En annan viktig sak är att Kalmar FF, trots att vi byggt en stark organisation, inte tappar den ideella organisationen på vägen. Smålands stolthet ska vara allas angelägenhet.

5. Till sist, vilka är dina tre bästa KFF-minnen?

– Verkligen inte lätt med så många godbitar som det ändå varit. Men det går inte att gå förbi guldmatchen mot Halmstads BK den 9 november 2008 på Örjans Vall och mottagandet på Stortorget senare på kvällen. Viktor Elms 1–0 mot Feyenoord borta är inte fy skam och glöm heller inte Cesar Santins avskedsmatch mot Malmö sommaren 2008. En annan höjdpunkt är Kristoffer Fagercrantz första mål på Guldfågeln Arena. En härlig salut för en ny epok i Kalmar FF:s historia.

Annons