5 snabba från Ahlén

27 september, 2021 | Nyhet

Fjärde raka bortasegern – Göteborg (2-0, Halmstad (1-0), Östersund (1-0) och Norrköping (2-1). Det har inte hänt sedan 2007. 20 poäng på de senaste nio matcherna och med i toppen på formallsvenskan. Rydströms armé har börjat ta över fotbolls-Sverige.

Det behöver inte alltid vara vackert…
Matcher mot Göteborg brukar sällan bli det. Inte den här heller. Det blir extremt mycket duellspel, aggressivt, långa bollar, bollbyten och väldigt lite struktur och systematik.
Nu vet vi att Kalmar FF även behärskar den typen av fotboll, om det nu var någon som var orolig.
Det är bara att lägga till ytterligare ett verktyg i den där lådan som börjar bli rätt välfylld.
Kalmar hade svårt i sitt uppbyggnadsspel, och det berodde inte bara på Göteborgs aggressivitet; det brast en del passningsspelet, det blev rätt många bolltapp och det fick krigas för varje meter ute på Ullevi.
Men som man gjorde det.
Presspelet var inte helt synkroniserat. Det verkade inte spela någon roll. Viljan att löpa hem, förmågan att ta sig hem på rätt sida, var sett över 96 minuter (som det blev med tillägg) av väldigt hög klass.
Göteborg av tradition bra på fasta fick inget gratis. Kalmarspelarna slogs om varje syrestinn centimeter i det regnvåta luftrummet, trots ett avsevärt handikapp i antal centimeter.
Men det här laget har bestämt sig för att sälja sig dyrt istället för att klia sig på magen och bli bekväma trots att poängen rullat in fint och kontrollerat och utan risk att bli indraget i en bottenstrid.
Klass.

Självförtroende och effektivitet
Det som ofta skiljer lag på väg upp mot lag som är inne in en jobbig fas, som slåss för att återupprätta något som en gång funnits, men som inte längre finns, efter år av misär, på och utanför planen (jo, jag menar Göteborg) brukar det vara några detaljer som avgör.
Kalmar kom till Göteborg med gott självförtroende. Bara en förlust på de nio senaste matcherna, två raka segrar – och senast – ett kryss mot guldjagande AIK.
Har man det med sig går det också att gräva fram två klassmål, mål av spelare som vet vad som ska göras; som formats tillsammans av en mycket imponerande kontinuitet i startelvan.
Med det i ryggen kunde Jonathan Ring och Piotr Johansson, på liten yta, öppna upp för Romario till 1-0 efter bara 17 minuter, exakt det där som ett mentalt svagt Göteborg inte vill ha.
När vi ändå är inne på självförtroende och effektivitet är det lika bra att addera klass.
1-0 var klass.
Tvåan – exakt samma sak. Jonathan Ring lyfter en lång boll över hela Blåvitts backlinje till Nisse Fröling som ser en vilt viftande Ring inlöpande i boxen och sätter in bollen på pannan för ett kraftfullt avslut, helt utan chans för Giannis Anestis.

Hur sorterar vi in den här segern?
Upphämtningen i Borås, andra halvlek mot Hammarby, trepoängaren i Norrköping och helheten mot Degerfors är ur ett estetiskt perspektiv vassare, förstås.
Det här var något helt annat.
Göteborg hämtade sig från den initiala chocken och tog över matchen efter cirka 25 minuter, skapar två bra chanser: Kevin Yacobs frispark i överliggaren och 17-årige Oscar Vilhelmssons skott tätt utanför.
Det blev oroligt i andra halvlek (bolltapp, bollbyten) mot ett desperat hemmalag. Kalmar fick byta personal, strukturera om laget med nya spelare, positionsbyten, utan att tappa den där röda tråden som är så viktigt, när det som varit spetskompetensen (passningsspelet) inte sitter.
KFF har tagit plats, visat mod i just den delen.
Men det här laget är modigt på fler än ett sätt.

Tre matcher på åtta dagar har kostat
Calle Gustafsson fick kasta in handduken efter värmningen. Isak Jansson klev av efter 52 minuter (han tog sig åt höften). Noah Sahmoun byttes ut på grund av skada efter 66 minuter och Romario haltade av14 minuter senare.
Jonathan Ring avstod träningen i söndags. Rasmus Sjöstedt har spelat med ett dåligt knä och en fraktur på en lilltå.
Nu är visserligen Filip Sachpekidis, Erik Israelsson och Douglas Bergqvist tillbaka efter långa skadeuppehåll. Men ingen av dem är redo att starta eller spela mer än korta sekvenser.
Allt det där har begränsat möjligheterna till rotation utan att försämra kvaliteten.
I just den här matchen fick Oliver Berg och Noah Shamoun ta sig an nya roller och Henrik Rydström gick ner på trebackslinje elva minuter tidigare än brukligt.
Det är sex dagar till nästa match – Sirius hemma och för första gången utan publikrestriktioner. Det blir till att lappa och laga i veckan.

Målvaktsskiftet ett faktum
Lucas Hägg Johansson var avstängd mot AIK och Tobias Andersson fick chansen. Innan, ett stort frågetecken, med tanke på hur det såg ut när han stod två matcher under förra säsongen (sju insläppta).
Det där frågetecknet rätade han snabbt ut, gav ett bra intryck och skänkte lugn till försvarsspelet med sina fina fötter.
Han fick nytt förtroende mot Göteborg och höll nollan.
Hägg Johansson har inte varit sig själv sedan han blev skadad och borta i sju matcher 2020. I år har det blivit en del rätt tydliga misstag och det här är kanske en indikation på hur den sportsliga ledningen resonerar om framtiden med tanke på att Andersson och Hägg Johansson sitter på utgående kontrakt.
Utropstecken 1: Tobias Anderssons nolla.
Utropstecken 2: Nisse Frölings passning till 2-0-målet, men framför allt hans defensiva arbete.
Utropstecken 3: Jonathan Rings mjuka fötter, speluppfattning, främst på små ytor. Snacka om lösningsorienterad.
Utropstecken 4: ”Okej, jag får ta ytterligare ett steg ner i banan, från falsk nia, till en nummer tio-roll och nu ett mer uttalat defensivt ansvar. Jaha, men då skruvar jag väl upp antalet löpmeter istället.” (Oliver Berg).
Så här spelade KFF (4-3-3): Tobias Andersson – Piotr Johansson, Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, Sebastian Ring – Oliver Berg, Noah Shamoun (Filip Sachpekidis 66) Romario(Erik Israelsson 80) – Jonathan Ring, Isak Jansson (Victor Backman 52), Nils Fröling (Douglas Bergqvist 66).
Övriga: Lucas Hägg Johansson (mv), Johan Stenmark, Carl Gustafsson.

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons