5 snabba från Ahlén efter KFF-TFF

20 februari, 2022 | Nyhet

Säsongens första tävlingsmatch, en tydligare förstaelva och seger mot Trelleborg i svenska cupens första omgång. Sol och vindstilla på Gasten (bara en sån sak), nästan 900 personer i publiken och äntligen ett mål av Filip Sachpekidis.
En rätt bra eftermiddag.

Chockstarten i första halvlek.
En Isak Jansson-nick efter exakt 30 sekunder. Drygt två minuter senare är Nahom Netabay riktigt nära efter en Calle Gustafsson-pass. I den fjärde minuten rullar KFF bort Trelleborgs-försvaret och Oliver Berg skjuter över i ett väldigt bra avslutningsläge inne i boxen.
Pust.
I 15 minuter körde Kalmar FF över gästerna från Skåne. Axel Lindahl maxlöpte sönder deras vänsterkant, och det var kombinationer, samarbeten, idérikt, ett väldigt bra beslutsfattande – och i den 27 minuten tar naturligtvis Trelleborg ledningen efter hörna där deras väldige mittback Isak Jönsson (var och provspelade i KFF för några år sedan) fick löpa in (här brast det i arbetsfördelningen) och styra in ledningsmålet med pannan.
Här var det säkert rätt många som fick Umeå-vibbar från förra säsongens cuppremiär då KFF släppte in båda målen i 2-1-förlusten på just fasta situationer.
Så långt hade matchbilden ändrat karaktär. Gästerna fick bättre ordning på sin organisation och kunde få stopp på den spelmässiga blödningen.
1-1-målet, bara en minut senare kom därför lämpligt.
Axel Lindahl växlade bort en TFF-försvarare fullständigt och Oliver Berg kunde trycka in kvitteringen mellan stolpen och målvakten Andreas Beck Larsen.
Då hade tyvärr Nahom Netabay tvingats byta efter en vårdslös tackling i knähöjd från Isak Jönsson utan någon som helst åtgärd från den inkonsekvente domaren Per Melin.
Vad hände i andra?
Det tog inte många minuter innan Henrik Rydström började frustrationsvråla ut order till sina spelare: ”Spela enklare, ett-två tillslag”, han skickade näven i avbytarbåsets södra kortsida och han satte en klockren vrist i stället med vattenflaskor.
Det var inte längre samma lugn och tålamod i aktionerna. Det gick för snabbt, för planlöst och osynkat och det blev väldigt mycket omständigare att bygga spel.
Trelleborg stängde till bättre på sin vänsterkant, vilket begränsade Lindahl. Romario använde för många tillslag och Isak Jansson, som inte fick mycket kvalitet att jobba med i sin nummer nio-roll, byttes ut mot nyförvärvet Simon Skrabb.
Sachpekidis fick ta nio-rollen med Skrabb till höger som hann visa upp sin känsliga vänsterfot med ett par väldigt fina crossbollar ut på David Olafsson.
Kalmar kunde återerövra matchen och kunde, helt rättvist och dessutom snyggt, avgöra i minut 78 när Sachpekidis rusade in i boxen och hanterade Bergs inspel på ett tillslag.
Tendenser
Det här var utan tvekan, sett över 90 minuter, bästa insatsen i år.
Osynkat i Danmark mot Naestved, lite experimentverkstad första 45 mot Öster förra helgen. Båda matcherna naturligtvis klart påverkade av alla byten.
Här, med en tydligare förstaelva, inte mindre än åtta spelare fick 90 minuter för första gången i år.
Det gav en helt annan och bättre helhet, även om jag är osäker om Rydström håller med i sin strävan efter – inte fulländning – men definitivt bättre detaljkvalitet i det som ska utföras.
Så jag förstår frustrationen.
Presspelet fungerade ibland, ibland inte, det var en hel del slarv i passningsspelet, aggressiviteten från första halvlekens första kvart blev aldrig lika påtaglig.
Det finns med andra ord en del att skruva på.
Samtidigt.
Den här gruppen ligger väldigt långt framme jämfört med samma tid förra året. Allt annat skulle vara märkligt.
Men, vi får inte glömma bort, att det är sex nya spelare som ska anpassas till en ny miljö där utbildningsnivån är hög och kravbilden omfattande.
Bergs chanskavalkad
Han gjorde ett fantastiskt fint frisparksmål mot Naestved och brände tre finfina lägen i 0-0-mötet med Öster.
Den här gången lämnade norrmannen Gasten med ett plus ett.
”Tittar man isolerat på siffrorna är ju ett plus ett godkänt. Samtidigt så hade det naturligtvis varit roligare med tre plus tre”, sa han efter matchen.
Berg var som vanligt delaktig i det mesta som KFF gjorde under 90 minuter, exakt det han skämde bort oss med under hela förra säsongen. Ett mänskligt nav som har en sån extrem förståelse för spelet fotboll, som kan omsätta teori i praktik – och jag tror han är nöjd (så här långt) med att komma till avslut, att han fortfarande har förmågan att navigera sig fram till så många lägen. Nu saknas bara en finjustering.
Utropstecken
Han har spelat wingback, mittfältare och anfallare till höger, aldrig högerback. Axel Lindahl är i Kalmar för att utvecklas i en ny position.
Defensivt finns naturligtvis en hel del att göra.
Men jag tror publiken på Gasten fick en ny favorit i det Lidköping-fostrade yrvädret som fullständigt dominerade sin högerkant, framför allt i första halvlek.
Det går fort när Lindahl sätter fart. Han har en extrem utväxling och förmåga att växla upp tempot med boll som man sällan ser. Modet i det offensiva spelet imponerar.

Svenska cupen
Kalmar FF-Trelleborg 2-1 (1-1)
0-1 (27) Isak Jönsson, 1-1 (28) Oliver Berg, 2-1 (78) Filip Sachpekidis.
Så här spelade KFF (4-3-3): Ricardo Friedrich – Axel Lindahl, Rasmus Sjöstedt, Elias Olsson, David Ólafsson – Calle Gustafsson, Oliver Berg, Romario – Nahom Netabay (Kevin Jensen 24), Isak Jansson (Simon Skrabb 68), Filip Sachpekidis (Erik Israelsson 81).
Övriga: Jakob Kindberg (mv), Johan Stenmark, Victor Backman, Noah Shamoun.

Annons