5 snabba från Ahlén

18 augusti, 2021 | Nyhet

För tredje säsongen i rad är Kalmar FF kvalificerat för gruppspelet i svenska cupen: snabbaste vägen ut i Europa, dessutom en garant för tre hyfsat bra tävlingsmatcher i början på det nya året.
3-1 efter förlängning mot division 1-laget Lund kanske inte imponerar, men KFF lyckades till slut få till momentum i en match där skåningar skapade en hel del vass lägen innan ”framtiden” klev in och avgjorde.

En oväntat stor rotation
Fyra spelare var indisponibla på grund av skador: Filip Sachpekidis, Henrik Löfkvist, Johan Stenmark och Douglas Bergqvist. Trots det valde Henrik Rydström att vila inte mindre än fem startspelare från 1-1-matchen mot Halmstad: mittlåset Lars Saetra och Rasmus Sjöstedt och hela fronttrion med Jonathan Ring (trots att han är avstängd mot Östersund), Oliver Berg och Nils Fröling.
Nödvändigt? Förmodligen.
Samtliga, minus Fröling, har i stort sett spelat allt, många minuter med trötta kroppar som följd.
Bevekelsegrunden är inte svår att se. Fler spelare behöver minuter i tävlingsmiljö när det blir höst och skador och avstängningar brukar rubba en kontinuitet som byggts upp.
…och det höll på att spricka
Första tio, fin fotboll, dominans, rörelse, intiativ, framåtlutat och ett ledningsmål av den überpigga Noah Shamoun efter bara sju minuter. Exakt vad ett nykomponerat lag med många unga spelare behöver för att växa, våga fortsätta.
Istället var det sjuan i den södra division 1-serien, Lund, som växlade upp, tog över, och tråcklade in kvitteringen genom den Malmö FF-fostrade Filip Pivkoski med erfarenhet från Nordsjälland, Häcken, Novara och Landskrona.
Lund såg att det fanns enorma ytor bakom Kalmars trebackslinje, samtidigt som det allsvenska bolltempot sjönk till nästan stillastående och Tobias Andersson (äntligen) fick visa att han är en duglig målvakt.
Klart bättre i andra halvlek
Även om Andersson fick rädda ett friläge omedelbart såg det ut som ett helt annat Kalmar: rappare, tydligare, mer framåtlutat och aggressivare i presspelet. Noah Shamoun sköt utanför i hyggligt läge, Romario träffade ribban, Rhöse var framme, precis som Johan Arvidsson. Lundspelare räddade på mållinjen och styrde ett tungt skott ut till hörna.
Rydström skickade in Isak Vidjeskog och Isak Jansson, flyttade runt folk och avslutade halvleken med anfallstrio med Jansson (2002), Vidjeskog (04) och Moustafa Benshi (02).
…betalningen kom retroaktivt
Förlängning 2×15 och en match som fortsatte leva och ett Lund som bestämt sig för att driva sin egen fotboll: ligga lågt, inte kliva för högt och gå bort sig. Istället försöka vinna boll i attraktiva ytor och ställa om – något som man gjorde på ett intelligent och framgångsrikt sätt.
När matchen stod och vinglade mellan Skåne- eller Smålandsfavör var det två unga spelare som klev fram och avgjorde den här matchen.
Musse Benshi, han som var på väg till (han skrev till och med på) för portugisiska CS Maritimo, men blivit kvar på grund av pandemin. Sex minuter in på förlängningen hinner Isak Jansson upp en boll på kortlinjen, serverar Benshi i boxen, som vänder sig om och trycker in 2-1.
Två minuter senare svänger Victor Backman in tävlingssäsongens vackraste mål när han vrider, vinklar in trean från ett hyggligt avstånd.
Två akademispelare som nu har fått göra sina första mål i seniorsammanhang dessutom i tävlingssammanhang.
Vad det kommer att göra för självförtroendet återstår att se.
Utropstecken 1
Han har startat en match i allsvenskan (Örebro), hoppat in vid åtta tillfällen och har på kort tid visat att det där med allsvenskan inte är så avlägset trots den relativt korta tiden i ny miljö efter flytten från Assyriska IK inför den här säsongen.
Noah Shamoun byttes ut i den 73:e minuten, plågad av kramp, sliten, trött, efter att ha drivit Kalmars anfallsspel så länge han fanns kvar på Klosterängens konstgräs. Shamoun tog initiativ, han hämtade boll, byggde samarbeten, tog avslut, gjorde mål och är duktig på att ta sig in i ytan precis framför motståndarnas backlinje.
Tillsammans med Tobias Andersson bäst i Kalmar.
Utropstecken 2
Det är nåt med Johan Arvidsson som sticker ut, som är lite utöver det vanliga; det som får (i alla fall mig) att titta lite mer koncentrerat för att inte missa alla små detaljer i hans verktygslåda. Han fick som många andra speltid på försäsongen, men försvann till Oskarshamns AIK på lån, och det finns säkert orsaker till det. Men här finns, i mina ögon, en talang med ett väldigt fint spelsinne, goda idéer.
I grund och botten handlar det väl bara om honom själv, vilka inre drivkrafter han har.

Så här spelade KFF (3-4-3): Tobias Andersson – Piotr Johansson, Carl Gustafsson, Elias Olsson – Emin Nouri, (Erik Israelsson 106), Romario (Isak Vidjeskog 65), Victor Backman, Lukas Rhöse (Sebastian Ring 91) – Johan Arvidsson, Edvin Crona (Isak Jansson 65), Noah Shamoun (Moustafa Benshi 73).
Övriga: Lucas Hägg Johansson, Olle Lindh.

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons