5 snabba med Ahlén

21 februari, 2021 | Matchrapport

Sämsta möjliga start (resultatmässigt) på svenska cupen och den tredje raka förlusten på försäsongen. Kalmar FF slarvade bort minst en poäng mot division 1-laget Umeå FC. Förlust till slut sedan Umeå avgjort i den 92:a minuten med en man mindre.

Systemet såg ändå intressant ut
2-1-förlusten kommer naturligtvis att färga spelarna och fansen som såg matchen, så är det alltid. Men bryter vi ner den i detaljer så fanns det ändå något positivt att plocka ut.
Henrik Rydström har redan testat 4-3-3 och 3-4-3 (en halvlek mot Landskrona). Den här gången valde han att skicka ut ett 4-3-2-1-lag som fick ut väldigt mycket mer än det vi sett innan. Första 20-25 är riktigt bra och skickade ner Umeå i brygga när de tre centrala mittfältarna Isak Jansson, Romario och Filip Sachpekidis kunde komma ner och starta speluppbyggnad rättvända och kombinera med Oliver Berg och Nils Fröling i offensiva positioner bakom Edvin Crona som spets.
Känns verkligen som något att bygga vidare på, framför allt när Jonathan Ring kommer in som ett alternativ i det systemet.
Fortsatt ineffektivtbåde framåt och bakåt
Effekten av starten på matchen resulterade i tre riktigt vassa chanser. Fröling kom ren redan efter fyra minuter, Elias Olsson är uppe och skarvar en hörna som tvingar fram en reflexräddning, Crona är helt ren och rullar bollen utanför. Allt detta innan Umeå helt ologiskt tar ledningen i den 35:e minuten. Fem minuter senare trycker Crona en boll i undersidan av ribban och ut.
Det här var chanser som måste omsättas i mål, exakt det som hände när Oliver Berg frispelar Sebastian Ring i straffområdet. Dessutom är båda baklängesmålen fasta situationer – ett problem som KFF hade redan under förra säsongen – och något som måste sorteras bort i framtiden.
Sista tredjedelenhär finns utvecklingsmöjligheter
Det syns att det här laget inte hunnit med att jobba på hur man bryter ner ett lågt stående lag, vilket blev den naturliga följden när Umeå fick en spelare utvisad efter 66 minuter. Det blev stereotypt, enkelspårigt (inte ett skott från distans) och ett evigt rullande i sidled, som förvisso är en grundprincip i filosofin, men som blir rätt verkningslös om man inte använder fler verktyg, är snabbare i beslutsfattandet och påkopplad i alla situationer. Det kan handla om fler löpningar in bakom motståndarnas backlinje, våga kliva på fullt ut med ytterbackarna och ta fler passningar på ett tillslag.
Men – och det är viktigt – det såg ändå ut som om spelarna tyckte det var roligt att spela fotboll. En inte helt oviktig detalj när man bygger nytt.
Frånvaron – ett problem som måste hanteras
Problemet håller i sig. Åtta a-truppspelare saknades mot Malmö FF, sju mot Oskarshamns AIK och den här gången åtta om vi adderar Jonathan Ring i den gruppen.
Listan har utökats med Noah Shamoun och Lukas Rhöse. Douglas Bergqvist fick känning efter ett fystest i veckan och stod vid sidan.
Det är knappast ett steg i rätt riktning när det handlar om närvaro. Fjolårets extremt låga 70 procent har inte blivit bättre, något som påverkar både den individuella och kollektiva inlärningen och möjligheter till att utveckla samarbeten och synergier i träning och match.
Det här en del av verksamheten som måste ses över.
Kalmar FF har inte råd med att ha sju-åtta spelare borta vid varje enskild match.
Utropstecken I och II
45 minuter räckte för att se hur viktig Nils Fröling är för det offensiva spelet. Farten, rörelsemönstret, förmågan att slå en motståndare och djupledsspelet är egenskaper som kommer att behövas.
Det blir alltmer tydligt att Oliver Berg är en ledare och kravställare på planen. Norrmannen var hemmalagets mesta aktiva spelare; han rör sig över stora ytor, är duktig på att komma in i mellanytor och skapa samarbeten. Gissar att Berg och Jonathan Ring kommer att trivas tillsammans.