5 snabba med Ahlén

27 mars, 2021 | Matchrapport

Sista testet innan allvaret börjar och andra försvarsnollan för året (bra för självförtroendet) efter sex billiga mål mot Djurgården och Mjällby är helt okej även om det var lite oroligt, främst i den första halvleken. Tryggare den här gången, men det var också, det ska vi komma ihåg, ett rätt trögt Halmstad BK.

Två halvlekar med två olika ansikten
Det var rätt mycket som talade för HBK innan avspark. En tung, svårbemästrad gräsplan, som skulle bjuda in till duellspel och mycket boll bakom Kalmars backlinje där 17-årige Elias Olsson än en gång tvingades hantera en fysisk bjässe, förra helgen var det Mjällbys Jacob Bergström, och nu Mikael Boman.
HBK var också det bättre laget – i sista tredjedelen – och kunde också gräva fram tre bra chanser, alla tre på grund av enkla KFF-misstag, det som varit ett problem på försäsongen.
Först Boman (tätt utanför), räddning på mållinjen av Romario och en väldigt fin räddning av Lucas Hägg Johansson på Samuel Kroons frispark. Ett hyggligt Filip Sachpekidis-avslut och en straffmiss av Piotr Johansson var Kalmar-svar i en spelmässigt jämn första halva.
Efter paus väldigt mycket bättre rörelse – med- och motlöpningar, snabba beslut, bollförflyttningar i högt tempo, fler idéer – och tre riktigt vassa lägen, lägen som i allsvenskan måste landa i mål, eller hur Jonathan Ring och Alex Mortensen?
Vad fick Rydström för svar?
I detta nu är det helt omöjligt att förutse en startelva mot Östersund i premiären. Försvarsmässigt viktigt att Henrik Löfkvist är tillbaka. Samtidigt klev Douglas Bergqvist av tidigt med knäsmärtor och med det eventuellt nya problem. Samma tremannamittfält som mot Djurgården i 60 minuter, vilket kanske talar för att det blir just Calle Gustafsson, Romario och Filip Sachpekidis den 12 april. Framåt hänger det på hur snabbt Oliver Berg och Nisse Fröling kan vara tillbaka. Knappast båda, framför allt inte 90 minuter. Trean framåt var till två tredjedelar ny – Isak Magnusson och Noah Shamoun – plus J Ring som fick 70 minuter den här gången. Även här osäkert.
Däremot tror jag Rydström är nöjd med att hans lag kunde hantera HBK:s pragmatiska och köttiga fotboll på ett bra sätt. Ytterligare en detalj att placera i verktygslådan.
Vilka kommer att bilda ett dynamiskt mittfält?
Rydström vill ha ett mittfält som kan känna av rytmen i en match, vad som krävs i form av avvägning – när ska det gå fort och framåt, när behövs ett lugnare bollbyggande, när det ska explodera, det där han kunde få i Sirius med sin kombo Adam Hellborg, Nahom Netabay och Elias Andersson.
Min känsla är att balansen blev bättre när Rasmus Sjöstedt flyttades fram ett hack i banan och blev en naturlig ”sexa” som gav Calle Gustafsson och Romario större frihet att röra sig offensivt och kliva på ordentligt i återerövringsspelet.
Erik Israelsson och Isak Jansson saknas och finns inte med i den ekvationen just nu och jag tror inte Rydström är färdig i tankarna, plus att det är avgörande för helheten vilka spelare som finns tillgängliga i övriga lagdelar.
Sista tredjedelen
Andreas Brännström, den förre Jönköping Södra-tränaren, hyllade en specifik Kalmar FF-spelare i den senaste 3-5-2-studion. Han refererade till Oliver Berg som den enskilt viktigaste spelaren för sitt lag i superettan 2020 (Gif Sundsvall), till och med som en av de två bästa i hela serien.
Nyförvärvet har så här långt fått ihop 240 minuter, men missat de tre senaste matcherna, och bara agerat tillsammans med Jonathan Ring i 27 minuter (Brage).
Nu gjorde Noah Shamoun sin klart bästa insats i KFF som falsk nia, men helt klart saknas Bergs klokhet, löpförmåga, helhetssyn och att göra sina medspelare bättre.
Kalmar behöver göra fler mål – fem på åtta matcher är alldeles oavsett ett svagt facit – och i det sammanhanget behövs poängspelare som Berg på planen.
Utropstecken
Shamoun är utan tvekan den som lyckats bäst som falsk nia i Bergs frånvaro. Duktig på att droppa ner, driva fram boll i hög fart och han visade spelförståelse när han frispelade Jonathan Ring i andra halvlek.
Jag tycker Hägg Johansson sett osäker ut under försäsongen, inte lika fokuserad, skärpt och närvarande som han brukar. Det har ramlat in några enkla mål. Det här var ett steg i rätt riktning: lugn, på rätt plats, räddade det han skulle och adderade insatsen med en riktigt vass räddning när han tippade Kroons vassa frispark i ribban.

Så här spelade Kalmar FF (4-3-3): Lucas Hägg Johansson – Piotr Johansson (Henrik Löfkvist 75), Douglas Bergqvist (Rasmus Sjöstedt 33), Elias Olsson (Viktor Krüger 75), Sebastian Ring – Romario (Lukas Rhöse 81), Calle Gustafsson, Filip Sachpekidis (Emin Nouri 61) – Jonathan Ring (Edvin Crona 71), Noah Shamoun (Alex Mortensen 61), Isak Magnusson.
Övriga: Tobias Andersson (mv).

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons