5 snabba med Ahlén efter dagens match

14 februari, 2021 | Nyhet

2-2 mot Malmö FF, 0-2 mot division 1-laget Oskarshamns AIK och nu 0-2 mot Superettan-nykomlingen Landskrona BoIS. Kalmar FF får fortsätta jaga sin första seger för säsongen.

RYDSTRÖM ÄR INTE OROLIG
Frustrerad vid flera tillfällen under matchen. Många röststarka instruktioner och en hel synpunkter på domaren Kaspar Sjöberg. Det är som i vanligt i matcher där resultatet är underordnat innan match och något helt annat när det blir förlust med 2-0. Rydström var ändå samlad efter 90 minuter. Nöjd med delar av presspelet, några sekvenser och intentioner som såg bra ut, men där utfallet blev sämre än väntat.
– Vi är lite schizofrena just nu. Vi vet att vi måste ha tålamod ändå stressar vi onödigt mycket med onödiga bolltapp som följd. Jag är hyfsat nöjd med ambitionen och vi är fortfarande i början på en inlärningsprocess där vi förhoppningsvis ska ta steg på flera plan.
Orolig?
– Det blir andra kriterier mot Umeå i cupen förstås och jag vill självklart vinna alla matcher, men vi får svar i träning och det gör att vi kan fortsätta arbetet med det vi vill komma åt. Det är klart att det märks att vi saknar en hel del erfarenhet där ute just nu.
OSÄKERHET I BACKLINJEN
Båda målen är omställningar på grund av bolltapp på mindre bra ytor. Ändå fanns det möjlighet att lösa problemet om bara beslutsfattandet varit bättre i backlinjen. Vid 0-1 klarar man inte av sortera rätt trots att numerären var tillräcklig. Vid 0-2 glömmer Viktor Krüger bort att kliva fram på den ende spelaren Landskrona fick med i omställningen.
Med tre mittbackar borta så finns det möjlighet att stärka sin egen position. Bortsett från kortare perioder i matcherna som spelats har ingen av de som fått chansen tagit den fullt ut. Douglas Bergqvist är efterlängtad. Frågan är vem som tar chansen att komplettera honom? Eller kommer sportchefen Jörgen Petersson och scoutingansvariga Peter Swärdh tvingas aktivera sitt nätverk?
SVÅRT ATT HITTA RÄTT CENTRALT
Jag är inte så naiv att jag ser en Adam Hellborg-Elias Andersson-Nahom Netabay-trio framför mig i KFF redan nu. Den tryggheten, det lugnet, kommer att ta tid att hitta. Nu spretar det alldeles för mycket. Trion Calle Gustafsson, Romario och Filip Sachpekdis har inte den samsynen och förmågan att hitta samarbeten och vara till stöd för varandra. Det finns tendenser, men det måste gå mycket snabbare i både tanke och fötter.
DET SAKNAS ERFARENHET
Åtta a-truppsspelare borta mot Malmö FF, sju mot Landskrona. Isak Jansson och Lukas Rhöse var tillbaka. I gengäld saknades Oliver Berg (lårkaka). Douglas Bergqvist går in i full träning på tisdag. Övriga – Piotr Johansson, Henrik Löfkvist, Johan Stenmark, Nils Fröling och Erik Israelsson har ännu inte varit inne i den kollektiva träningen. Klart oroande med tanke på att KFF håller på att sätta en helt ny spelidé och att då sakna så många startspelare känns inte optimalt. Fem spelare gick in i säsongen med sviter av skador från förra året, en statistik som föreningen haft svårt att bryta.
BRISTER I BESLUTSFATTANDET
Fanns över hela banan, både i första och andra halvlek. Lite färre i början på andra när det lite mer ungdomliga laget (bättre inkörda i spelidén från tiden på akademin?) hittade vägar att spela sig förbi Landskronas förstapress plus att det fanns idéer att ta sig fram offensivt. Det är fortfarande tidigt, bara tre matcher avverkade, men det krävs en höjning på flera plan, inte bara beslutsfattandet. Ibland såg det bekvämt ut, alla var inte påkopplade fullt ut och som konsekvens fick man jobba onödigt mycket i situationer där det fanns möjlighet att kapitalisera på motståndarnas misstag.

Så här spelade Kalmar FF
Första halvlek (4-3-3): Lucas Hägg Johansson – Rasmus Sjöstedt, Emin Nouri, Elias Olsson, Sebastian Ring – Romario, Calle Gustafsson, Filip Sachpekidis – Isak Magnusson, Edvin Crona, Isak Jansson.
Andra halvlek (3-4-3): Lucas Hägg Johansson – Rasmus Sjöstedt (Sebastian Nilsson 70), Viktor Krüger, Sebastian Ring – Isak Magnusson (Anton Nyholm 82), Calle Gustafsson (Isak Vidjeskog 82), Victor Backman, Lukas Rhöse – Johan Arvidsson, Alex Mortensen, Noah Shamoun (Arton Podrimkacu (78).

Matchrapporten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är krönikörens egna.

Annons