5 snabba med Ahlén efter förlusten mot Naestved

4 februari, 2022 | Nyhet

Danskt division 2-motstånd (svensk division 1-nivå) och förlust med 3-1. Vad ska vi dra för slutsatser av det? Att den danska division 2-nivån är hög och att det var säsongens första mach och andra tillfället som Kalmar FF-spelarna spelade elva mor elva och att väldigt mycket kan bli bättre.

Första halvlek: Henrik Rydström skickade ut en 4-4-2-uppställning med en diamant på mittfältet med Erik Israelsson som sexa och Oliver Berg som offensiv spets, assisterade av Romario och Nahom Netabay. Det blev extremt trångt centralt då Naestved startade med en 4-2-3-1-uppställning.
KFF hade svårt att hitta rätt i uppspelsfasen. Dels på grund av utrymmet, men också att det blev lite otydligt med just den uppställningen och att det var svårt att få till samarbeten och systematik. Inte alls samma trygga bollinnehav som vi såg under förra säsongen.
Naestved kunde utnyttja slarvigt passningsspel med att ställa om blixtsnabbt. Framför allt på Kalmars högra sida där Axel Lindahl saknade understöd när danskarna gick fram till en 2-0-ledning efter bara en kvart efter samma mönster: inlägg och spelare som löpte in centralt mot en chanslös Ricardo Friedrich.
Oliver Bergs frisparksreducering var däremot vacker och Isak Jansson träffade ribban, men det var en halvlek som saknade rätt mycket av det som var så bra 2021.
Andra halvlek: Bara Lindahl och Israelsson fanns kvar i elvan efter paus. Dessutom ett nytt system: 3-4-3 med Israelsson som mittback och Jakob Kindberg och Kevin Jensen som debutanter. Naestved fortsatte med sin förstauppställning och även om intensiteten gick ner så fick KFF bättre kontroll på sitt eget spel och kunde börja bygga konstruktivt med Calle Gustafsson centralt och flera bra spelvändningar ut på Johan Arvidsson. Presspelet fungerade också något bättre. Det blev fler samlade försök offensivt utan att hitta in speciellt ofta offensivt. Inhopparen Olle Lindh tvingade hemmamålvakten Nicklas Dannevang till en reflexräddning efter Kevin Jensens inspel.
Ett centralt bolltapp öppnade upp för ännu en omställning och Naestved kunde trycka in 3-1 från nära håll.
Utropstecken: Oliver Berg kommer även i år att bli extremt viktig alldeles oavsett vilken position han kommer att spela. Rörlig, smart – både rätt- och felvänd, alltid spelbar och noggrann i allt han gör.
Calle Gustafsson – förra årets stora positiva överraskning fick ”nöja” sig med att starta i ”b-uppställningen” och blev omedelbart navet centralt med sin rörlighet och närvaro.
Elias Olsson tillbaka efter utlåningen till Groningen gjorde en gediget insats till vänster i en trebackslinje. Följsam, stark i duellspelet och kreativ i uppspelsfasen.
Nyförvärven: Svårbedömt med tanke på att KFF var ganska långt ifrån sitt bästa jag. Ricardo Friedrich var chanslös på målen, såg alert och proaktiv ut – som väntat.
Axel Lindahl och David Kristjan Olafsson, hade med diamanten centralt möjlighet att kliva på rejält i korridorerna, men det synkade inte fullt ut. Farten finns, det syns, men det tar tid att bygga samarbeten och den här gången blev det lite för lättläst.
Precis som Ricardo var Jakob Kindberg chanslös på målet. Hade inte mycket att göra, visade även han upp fina fötter.
Twist-and-turn-spelaren Nahom Netabay fick en central roll och visade tendenser på sin spetskompetens – att lösgöra sig, byta riktning och få mycket gjort på små ytor.
Kevin Jensen fick inte komma rättvänd så ofta, det som stack ut i Landskrona. Hamnade istället långt ute till vänster där det snabbt blev trångt och svårnavigerat.
Förbättringspotential: Rätt mycket. Allt annat hade varit överraskande med tanke på att det var första matchen, sex nya spelare och lite systeminventering.
Vi kan ändå vara överens om att det behöver slipas på defensiva omställningar, inte bli så exponerat vid bolltapp. Den här gången handlade det mest om dålig sortering och lite dålig koll på vad som händer bakom ryggen.
Jag har sett lite för många säsongspremiären för att börja leta fel, ställa krav på omedelbara förändringar och ifrågasätta val av spelsystem.
Rydström säger att gruppen ligger tre månader före jämfört med situationen förra året. Då var truppen inkomplett, en inventering av kvaliteten var nödvändig, en idé skulle implementeras och vi kunde rada upp frågetecken långt in i mars.
Frågetecken kommer alltid att behöva rätas ut i februari.
Det har vi väl lärt oss.

Så här spelade KFF (första halvlek): Ricardo Friedrich – Axel Lindahl, Rasmus Sjöstedt, Lukas Rhöse, David Kristjan Olafsson – Erik Israelsson – Romario, Oliver Berg, Nahom Netabay – Isak Jansson, Filip Sachpekidis.
Så här spelade KFF (andra halvlek): Jakob Kindberg – Johan Stenmark, Erik Israelsson (Olle Samuelsson 72), Elias Olsson – Axel Lindahl (Olle Lindh 61), Calle Gustafsson, Isak Vidjeskog, Johan Arvidsson – Edvin Crona, Noah Shamoun, Kevin Jensen.

Annons