Ahlén intervjuar Alf Westerberg om sitt nya jobb i Mjällby

19 mars, 2021 | Nyhet

I mars 1991 var Alf Westerberg ny som huvudtränare i färd med att preparera Kalmar FF för en säsong i division 1 södra som det hette på den tiden.
30 år senare är han tillbaka på östkusten. Den här gången som assisterande tränare i Mjällby.
Westerbergs cv är omfattande och ett exempel på hur det ser ut om man vill hålla sig kvar i den professionella fotbollen – att flytta på sig, söka nya utmaningar är nödvändigt. Den 60-årige skåningen har varit del av den svenska eliten på heltid sedan 1998 då han fick jobb som Tipselitansvarig i Trelleborgs FF.
Då hade han redan hunnit avverka två år som huvudtränare i Kalmar FF samtidigt som han jobbade som personalredaktör på Baromtern-OT, två år i Färjestaden, tre i Nybro innan flyttlasset gick söderut efter många år på östkusten.
Han har alltid hållit sig i närheten av vatten: Trelleborg (moderklubben IFK), Öland (som spelare i Glömminge, IFK Borgholm, tränare på olika nivåer i Färjestaden), Trelleborg på nytt (assisterande och huvudansvarig i tre perioder), Malmö (Tipselit och assisterande) och de senaste åtta åren verksam i IFK Göteborgs organisation med många olika uppgifter: U19- och U21-tränare, analysansvarig, assisterande till Jörgen Lennartsson och Poya Asbaghi, interimtränare när Lennartsson fick sparken 2017 och det senaste året som lagkoordinator.
– Jag hade gärna fortsatt i Blåvitt. Tyvärr blev det ett abrupt och överraskande slut med sent besked i början på december utan några signaler innan att det inte skulle bli någon förlängning. Men med facit i hand så blev det rätt bra ändå.
Det som hände var att Mjällbys sportchef Hasse Larsson hörde av sig. Bara en vecka efter det blåvita beskedet var allt klart med Mjällby och därmed en ny kust att utforska.
– Egentligen hade jag inte tänkt ge mig i väg, samtidigt är det inte lätt att sadla om när man fyllt 60 och jag fortsätter gärna med det här ett tag till. Dessutom fick jag omedelbart en bra känsla när jag snackade med Hasse och när jag var på besök. I samma veva blev det klart med Christian Järdler som huvudtränare och vi var i Malmö FF tillsammans i mitten på 2000-talet. Han som spelare, jag som assisterande till Sören Åkeby.
Vad är det för föreningen du kommit till?
– Först och främst – jag trivs förträffligt – och det är en speciell förening med många hängivna och varma människor, ett stort engagemang där man inte behöver lirka eller be om saker. Arbetsmoralen är hög, både på och vid sidan av planen.
Westerberg är imponerad över de facto att Mjällby lyckas göra den här resan om och om igen. Vem trodde på allsvenskt spel för tre år sedan när blekingarna var nere i division 1?
Nu kommer han till sin nya tjänst i ett läge där underdog-perspektivet är delvis förskjutit med anledning av den nästan surrealistiska femteplaceringen som nykomling 2020. En säsong där allt ramlade på plats: ett system och idé som passade gruppen av spelare alldeles förträffligt; Moses Ogbus osannolika flow framför mål och med den gedigna arbetsmoralen som grundfundament.
Men det är inte någon risk för hybris på Listerlandet.
– Nej, här står man stadigt förankrade med fötterna i myllan. Alla är medvetna om vad som hände förra året men också att föreningen är inne i en etableringsfas i allsvenskan. Att bli femma i en förening av Mjällbys storlek då krävs marginaler och att allt annat ska sammanfalla. Det är fortfarande en resa att göra organisatoriskt, ekonomiskt och sportsligt.
Det har inte varit direkt lugnt under vintern. Huvudtränaren Marcus Lantz var inte överens med ledningen om vägen framåt och parterna gick skilda vägar. Skyttekungen Ogbu försvann som väntat utomlands (Kina), Viktor Agardius-gate plus en rejäl omsättning på spelare – tio in, tolv ut.
Hasse Larsson har haft en del att göra.
– På ett sätt bygger vi om, men vi ska nog inte dra för stora växlar av det. Kärnan finns kvar, arbetsmoralen är intakt och spelarna vet vad man ska göra, vad som krävs. Så här långt har det rullat på enligt plan.
Några förändringar har ni väl ändå gjort?
– Systemet och principerna är ungefär som tidigare. Vi har justerat några detaljer och ambitionen är att vi ska kunna förlägga spelet högre upp i planen och inte bli så baktunga som ifjol. Över tid blir det jobbigt att hamna där, menar Westerberg.
På lördag kommer Mjällby till östkusten för att möta Kalmar FF, Westerbergs arbetsgivare under tre säsonger, den första 1990 som assisterande till Börje Axelsson. Mjällby är redan på plats. Tränar i dag, fredag, på Ekerum och har hela truppen med sig för att ägna sig åt lite teambuilding.
– När det blev aktuellt med spel på gräs ville vi känna på underlaget innan match och samtidigt svetsa gänget.
Mjällby åkte ur svenska cupen trots två segrar – 3-1 mot Akropolis och 3-0 mot Landskrona – när man förlorade mot Östersund i den sista gruppspelsmatchen med 1-0.
Hur har det sett ut på försäsongen?
– Ganska bra, som väntat lite upp och ner, bra matcher och så ett par dippar.
Många nya spelare, framför allt defensivt. Tankar om det?
– Erik Björkander och Max Watson är kvar, så har vi kompletterat med fyra utländska spelare: Ivan Krizak, Marc Ante Tokich, Josip Filipovic och Daan Klinkenberg. Klinkenberg tog plats direkt, australiern Tokich överraskade lite oväntat under sitt provspel och har fått kontrakt.
Vem ska göra målen, nye Manzambi?
– Vi ska nog inte räkna med ett Ogbu-utfall omedelbart. Jakob Bergström är inte purung, men ganska ny på den här nivån. Åtta mål förra säsongen. Där finns utvecklingspotential. Taylor Silverholt tar steg och Mamudo Moro är kvar.
Som analysansvarig har du väl stenkoll på Kalmar FF inför matchen?
– Vi har kikat lite, inte grävt så djupt, men tittat igenom matchen mot Djurgården.
Vad såg du?
– Ett lag som blev hårt straffat och där det ändå fanns goda intentioner med en spelidé som kräver mer tid för att falla på plats.
30 år har passerat men det finns fortfarande personer kvar i föreningen som Westerberg samarbetade med. Dennis Nilsson och Jens Nilsson är två. Sedan har Rasmus Sjöstedt och Viktor Krüger följt i sina pappors fotspår. Stellan Sjöstedt och Johan Krüger fanns båda med i en Westerberg-tränad trupp.
– Svante Samuelsson har jag träffat i Sef-sammanhang. Kjell Johansson var målvaktstränare för U19 i Göteborg och Jörgen Petersson fanns i Malmö på damsidan när jag var där. Det finns lite kopplingar.

Annons