Ahlén intervjuar Elias Olsson om försäsongen

3 april, 2021 | Nyhet

– Fem starter, två inhopp, hmm, låt mig gissa, 400 minuter.
Elias Olsson har koll på läget.
Bara åtta minuter fel när antalet spelade minuter på försäsongen är sammanräknade.
17-åringen (han fyller 18 om några veckor) från Arlöv är väl kanske den som överraskat mest och som fått mycket speltid och förtroende av Henrik Rydström.
När vårens samtliga åtta träningsmatcher är historia är det rätt tydligt att årets tre första månader har varit stökiga med skador och begränsad närvaro på många spelare, flera av dem bärande, vilket också avspeglar sig i den sammanräkning som är gjord.
Kalmar FF flyttade upp två spelare från U19 i år – Elias Olsson och Alex Mortensen – båda får plats i den elva som går att mejsla fram ur statistiken baserat på antalet spelade minuter.
Så här ser den ut i en 3-4-3-uppställning: Lucas Hägg Johansson – Emin Nouri, Rasmus Sjöstedt, Elias Olsson – Isak Magnusson, Romario, Calle Gustafsson, Sebastian Ring – Alex Mortensen, Edvin Crona, Filip Sachpekidis.
Ett rätt hyggligt lag, men om vi ska vara ärliga, kanske inte en startelva om alla är tillgängliga. Mest påtaglig har frånvaron varit i backlinjen.
Piotr Johansson och Douglas Bergqvist saknades i de fyra första matcherna. Henrik Löfqvist fick en kvart i det som blev genrepet mot Halmstad. Johan Stenmark har missat samtliga matcher.
Den utvecklingen har öppnat möjligheter för en ambitiös, 188,5 centimeter lång central mittback som medvetet valt att flytta hemifrån för att fullt ut kunna fokusera på sin utveckling som fotbollsspelare.
408 försäsongsminuter är guld värt i det sammanhanget.
– Att få starta så många matcher var verkligen inget jag räknat med, men kul förstås. I första hand tänker jag väl på utveckling, samtidigt så är jag här för att slåss om en plats, göra det så bra som möjligt. För mig handlar det om att lyssna och lära av de med allsvensk rutin och spelat utomlands.
Trots ett märkligt 2020 där U19-säsongen blåstes av så tog Elias Olsson rejäla kliv i sin utveckling och belöningen kom i form av ett a-kontrakt.
– Jag tränade en del med a-laget förra året och så gick det bra i U19, så en liten känsla kanske jag hade av att det kunde bli så här.
Hur har det varit att ta steget?
– I början var jag lite osäker. Nu har jag kommit in i det på ett bra sätt.
Vad har varit jobbigast?
– Tempot med tanke på att vi var utestängda från träning och match i U19 under hösten så var det lite jobbigt i omstarten även om jag tränat på bra själv.
Vad har du hunnit utveckla under den här korta tiden i a-truppen?
– Jag tar mer ansvar, vågar slå passningar som bryter linjer, är lugnare med bollen. Innan kunde jag rensa i vissa lägen bara för att det var skönt. I längden gynnar det inte laget och Henke (Henrik Rydström) vill inte att vi gör det.
Modet, trots åldern och den lilla seniorerfarenheten, är en av detaljerna som sticker ut när Elias Olsson spelar.
Var kommer det ifrån?
– Jag har nog alltid varit den som vågar. Jag tog beslutet att flytta från Arlöv till Kalmar, lämna familjen, för att lära mig ta ansvar och kunna fokusera på fotbollen. Det är därför jag är här.
På planen då?
– Jag vågar misslyckas. Så länge jag försöker, misslyckas, och försöker igen kommer jag att lyckas till slut.
Det var en av detaljerna som blev tydliga när Elias Olsson visade upp sig för första gången, bara 15 år gammal, i Kalmar.
Tipset som Kalmar FF fått visade sig vara bra.
– Han gjorde avtryck direkt i träning, fick spela en halvlek mot division 2-laget Räppe sommaren 2018 och gjorde det väldigt bra, säger sportchefen Jörgen Petersson vid tiden ansvarig för U19-laget.
Så bra att kontraktet skrevs redan samma höst, veckan innan AIK spelade hem guldet på Guldfågeln Arena.
– Vi lånade ut Elias till IFK Malmö våren 2019 så han kunde gå klart högstadiet. Att få spela seniorfotboll tror jag var en nyttig erfarenhet för honom.
Elias Olsson kände tidigt att Kalmar FF passade honom bra.
– Det fanns alternativ, det stod mellan Malmö FF och Kalmar i slutändan.
Vad var det som avgjorde?
– Jag ville komma ur mitt vanliga liv och Kalmar hade en tydlig plan för min utveckling och var väldigt noga med vad de ville och att de trodde på mig som fotbollsspelare.
Med facit i hand, var det bra att flytta?
– Absolut. Jag har vuxit på flera plan och Kalmar känns som hemma. Det gick snabbt, haha.
Trots åldern har mittbackstalangen haft en brokig fotbollsresa innan han landade på östkusten. I tur och ordning har han representerat: Arlöv, FC Burlöv, Kyrkhedinge, Husie och IFK Malmö.
– Burlöv la ner, sedan gick jag skolan i Staffanstorp och spelade i Kyrkhedinge, bytte till Husie i åttan för att spela med kompisarna.
I Burlöv fick han inte bara sin pappa ? som tränare, utan även Arlövsprodukten, landslagsbacken och Brentfordstjärnan Pontus Jansson som instruktör, en kontakt som fortfarande är aktuell och levande.
Är han din mentor?
– Mer som en kompis, en storebror. Vi snackar om allt, håller kontakten och familjerna är tajta. Mina föräldrar brukar hjälpa till med barnpassning ibland och vi träffas när det finns möjlighet.
Fotbollsmässigt då?
– Han har bidragit med mycket. Vi spelar ju på samma position så han kan ge specifika råd, men också saker utanför fotbollen.
Även om fotbollen är i fokus, den som får mest uppmärksamhet, så glömmer Elias Olsson inte skolan.
– Fotbollen tar mycket energi. Ibland blir jag trött, men tycker ändå att det fungerar bra. Utbildning är viktigt.
Utvecklingen i Kalmar har gått fort. Under 2020 kom det stora lyftet. Jörgen Petersson förklarar:
– Elias gjorde ett stort jobb under förra året, framförallt med sin fitness, vilket gjort avsevärd skillnad.
Det har varit till stor hjälp nu när han möter erfarna seniorer varje vecka. Två exempel är Mjällbys Jacob Bergström och Halmstads Mikael Boman. Stora fysiska spelare.
– Jag är stor, men de är större, haha.
Märktes deras erfarenhet?
– Ja, de har sina strategier, vill få mig att göra det de vill, fajtas, gå in på kropp, så de ska kunna vinna den kampen, vända upp. Jag har lärt mig mycket, mest att ta för mig i duellspelet.
Tuff träning i seniormiljö, 408 minuter fotboll mot bra motstånd, tävlingsmatcher, gör att Elias Olsson vågar tro på ett bra 2021.
– Fortsatt utveckling som fotbollsspelare och person är prioriterat. Blir det sedan några inhopp, kanske någon start i allsvenskan är det bonus. Får jag chansen kommer jag att ta den.
Exakt det där som Henrik Rydström vill höra.
– Elias har alla förutsättningar att bli en bra allsvensk spelare här i Kalmar och mer därtill. Han har personlighet, attityd, suger åt sig kunskap, skyller aldrig ifrån sig, säger KFF-tränaren.
Rent fotbollsmässigt?
– Vi slängde ut han på djupt vatten direkt mot Malmö FF. Han var givetvis livrädd, men visade mod direkt med progressivt passningsspel som bryter linjer. Men det som sticker ut, det som många saknar är att Elias vågar misslyckas.

Fakta – Elias Olsson
Född: 23 april 2003 i Malmö.
Uppväxt: Arlöv.
Familj: Pappa Håkan, mamma Linda och syster Emilia.
Moderklubb: Arlövs BI.
Övriga klubbar: Burlövs FC, Kyrkhedinge, Husie, IFK Malmö (lån våren 2019).
Position: Mittback.
Längd/vikt: 188/83.

HÄR ÄR ALLA SOM FÅTT SPELTID
Försäsongen i minuter, totalt 750, inklusive Malmö FF-matchen som spelades i 2×60 minuter. 37 har fått speltid (inkluderar ”U19-matchen” mot Oskarshamns AIK).
En vinst, två oavgjorda, fem förluster, 5-14 i målskillnad.
Målskyttar: Calle Gustafsson 2, Sebastian Ring, Jonathan Ring, Alex Mortensen.
600 minuter: Lucas Hägg Johansson
573: Sebastian Ring
508: Filip Sachpekidis
492: Romario
469: Isak Magnusson
457: Rasmus Sjöstedt, Calle Gustafsson
408: Elias Olsson
379: Edvin Crona
344: Emin Nouri
285: Alex Mortensen
261: Piotr Johansson
258: Douglas Bergqvist
241: Noah Shamoun
240: Oliver Berg
219: Viktor Krüger
206: Jonathan Ring, Victor Backman, Isak Jansson
172: Johan Arvidsson
150: Tobias Andersson
126: Lukas Rhöse
119: Elion Spahija
110: Isak Vidjeskog
95: Sebastian Nilsson
87: Arton Podrimcaku
67: Nils Fröling
60: Malte Persson, Anton Ekeroth, Jakob Johansson (provspelare)
58: Anton Nyholm
51: Leon Isa
50: Moustafa Benshi
45: Jakob Andersson, Olle Lindh
21: Olle Samuelsson
15: Henrik Löfkvist
A-truppspelare utan speltid: Erik Israelsson, Johan Stenmark.

Annons