Ahlén intervjuar Jörgen Petersson om transferhierarkier, Spanien-läger och Nigeria-resan

10 september, 2021 | Nyhet

Sexa i allsvenskan efter 17 omgångar med 24 inspelade poäng.
Kalmar FF:s sportchef Jörgen Petersson är nöjd, men hade gärna haft mer.
– Säg så här. Våra 24 poäng är vi väl så förtjänta av. Vi borde kanske haft några till med tanke på hur matcherna sett ut. De facto är det här ändå poängen vi har och det vi får utgå från.
Allsvenskan startar om på söndag när Degerfors kommer på besök. Jakten på nytt kontrakt är fortfarande det primära.
– Så är det. Att bli ett stabilt lag i allsvenskan är vårt grundmål. Men varje säsong lever sitt eget liv och får egna förutsättningar. Det är kanske en klyscha att säga att varje match är en möjlighet för oss att ta tre poäng, men klyschan är alltid giltig på något sätt.
– Förutsättningar ändras: skador, sjukdomar, avstängningar, det försvinner spelare, någon kommer in. Det går inte att ha fokus på något annat än nästa match. Det har vi varit bra på så här långt.
Förra året krävdes 33 poäng (Östersund), året innan 25 (Falkenberg) för att undvika kval, där KFF hamnat de två senaste säsongerna.
– Jag känner och tror att vi blir lite bättre hela tiden – och det måste vi bli. Om det var så att vi hade en liten period i början när vi kanske var lite underskattade, inte så pålästa av motståndarna, är vi det inte längre. Det gäller att hitta nya verktyg.
Kan du ge exempel?
– Vi har sökt det hela tiden. Vi har gått från treback till fyrbackslinje med förändrade uppgifter och positioner. Ibland har vi valt att gå lite tidigare i djupled, attackera mer. Den utvecklingen kommer att sitta allt mer.
Även om det svenska transferfönstret är stängt för den här gången är några av de internationella fortfarande öppna: Serbien och Portugal, för att ta några exempel. Saker kan fortfarande hända, men i allt väsentligt så tror inte Petersson på någon aktivitet.
– Det har jag svårt att tänka mig.
Det låter som om du lämnar en öppning?
– Skulle det vara något nu så har vi en numerär i truppen som kräver ett extremt bra bud för att vi ska agera. När prislappen blir för hög sjunker antalet intressenter snabbt och då känns det ologiskt.
Är ni tillräckligt många i truppen just nu?
– Vi är 21, sen handlar det om att få tillbaka spelare från skador, plus att vi har möjligheten att ta hem Johan (Arvidsson), Edvin (Crona) och Viktor (Krüger) från Oskarshamn om det behövs, vilket vi också gjort vid några tillfällen. Dessutom har några från U19 varit uppe och fyllt ut numerären.
– I flera år har vi sagt att vi varit för många, 27-28, och vi var helt överens om att ta ner antalet i år. Sedan blir det naturligtvis kännbart om vi saknar två-tre spelare. Det är den risk man tar. Samtidigt får vi en trupp där det blir speltid på i princip alla spelare, vilket gör att truppen mår bättre i den andra änden.
Fönstret landade i att Kalmar FF lånade ut två spelare: Elias Olsson (Groningen) och David Majak (IFK Luleå). Ingen ny spelare har registrerats bortsett från Majak som både kom och gick.
Ett lugnt sommarfönster ger en lugn sportchef.
– Ja, det var ju målet. Vi har varit turbulenta i så många år. Backar vi tillbaka några steg så har det varit en väldigt stor omsättning på spelare och tränare där vi haft elva konstellationer på sju år, vilket gör att truppen aldrig blir lugn och homogen. Därför var det skönt med ett lugnt fönster. Om det var rätt eller fel får vi se i efterhand. Jag tycker att vi gjort rätt val.
Är det relativa lugnet ett skäl till att ni lyckats ändra inriktning så snabbt?
– Det är en del, men också att våra unga spelare känner igen sig i hur vi jobbat på akademin ett antal år. Andra, typ Oliver Berg, Lars Saetra och Noah Shamoun, kommer från miljöer som spelat på ungefär samma sätt. En annan viktig detalj är att Henrik (Rydström) har lyckats med sin pedagogik. Han har fått spelare att tro på idén, förstå den och sedan genomföra den.
Vad sticker ut?
– Framför allt att vi fick till ett så bra försvarsspel direkt, vilket gjorde oss väldigt jobbiga att möta. Plus modet att hålla i bollen.
Tillbaka till det nyss stängda fönstret. Den låga aktiviteten betyder inte att Kalmar FF var inaktiva.
– Nej, absolut inte, säger Petersson.
Varför blev det inga nyförvärv?
– Jag har en kontinuerlig dialog med Henrik och uttrycker han ett akut behov av en viss spelartyp då lyssnar jag för att se om det går att lösa. Om det inte är akut finns ingen fördel med att plocka in en spelare under sommaren. Då är det bättre i det längre fönstret som ger utrymme för anpassningstid.
– Så, vi tittade på spelare, och det kan ha varit spelare som vi trodde skulle passa bra här, men då kan det fastna på andra grejer: att det är för dyrt, spelaren inte är ledig, blir skadad, att klubben säger nej.
Var ni nära någon?
– Nej, jättenära var det inte.
Hur nära var ni en försäljning i sommarfönstret?
– I princip gjorde vi det med lånet av Elias (Olsson) till Groningen. Det är uppbyggt så att det ska övergå i en försäljning.
Typ Fidan Aliti?
– Ja, fast av andra skäl och orsaker.
Fanns det andra..?
– Ja, några som var hyggligt nära. Det som folk generellt glömmer bort är att det är tre parter: vi, köpande klubb och spelare, som ska vara nöjda. Det räcker inte med två. Då blir det ingen affär.
Det är inte ovanligt att Jörgen Petersson får kommentarer om spelare och frågor, typ: ”Varför säljer ni inte spelaren till den ligan?”
– Vi säljer gärna till Barcelona, men om inte Barcelona är intresserat, vad gör du då? Kalmar FF är på en nivå där vi säljer för vissa pengar. AIK, Norrköping, Malmö FF, Hammarby och Djurgården är på en helt annan nivå. Tittar vi sen lite längre söderut och på FC Köpenhamn, Midtjylland och Nordsjälland så säljer de kanske för tre-fyra gånger så mycket pengar.
– Även om vi tycker att en av våra spelare är värd så och så mycket har marknaden andra värderingar och en tydlig hierarki. AIK tog nyligen en forward från Tusker FC, samma klubb som vi hämtade David Majak, och gav honom en kontrakt på fem år. Vi kan inte göra så. Omvänt vill vi gärna sälja en central mittfältare för 25 miljoner, men det är en väldigt liten chans att vi gör det. Det spelet är viktigt att förstå.
Jörgen Petersson tar Ismael som ett exempel.
– Han var när han såldes allsvenskans kanske bästa spelare. I en väldigt bra ålder och etablerad. Ändå fick vi mindre pengar än vad Hammarby får för sina u-spelare som flyttar utomlands (Emil Roback till Milan) och då var marknaden ändå större med mer pengar.
Bortsett från det dagliga, och allt annat som brukar dyka upp, så har Jörgen Petersson redan börjat lyfta blicken inför nästa säsong. Budgetarbetet är i full gång, en trupp ska formas och en försäsong planeras.
I förra veckan var Petersson, klubbchefen Markus Rosenlund och assisterande tränaren Stefan Larsson i Spanien för att rekognosera inför ett eventuellt träningsläger. Det som inte föreningen varit i väg på de senaste två åren.
Vad kan du berätta om de planerna?
– Världsläget bestämmer om vi kan åka, men som det känns nu är det ganska troligt att vi kan göra det. Vi tittade på ett ställe i sydöstra Spanien, San Pedro del Pinatar, (söder om Alicante) som är bra för oss: fina planer, närhet till planer, vi kan gå till dem på 5-6 minuter, bra hotell, bra mat, det var många plus.
Om allt går i lås (pengar är äskat i budget) så är planerna att åka i januari, stanna i cirka tio dagar. Henrik Rydström bestämmer om det blir någon träningsmatch.
Hur viktigt är det att komma i väg?
– Viktigt. Framför allt när det kommer in nya spelare. Vi kan jobba koncentrerat med detaljer i bra miljö, vi har tillgång till spelarna hela dagarna. Det finns möjlighet att ta med några U19-spelare som får möjlighet att bekanta sig med nästa steg.
I år valde Kalmar FF att dela upp utflykterna på tre miniläger: Ekerum, Malmö och en helg i Stockholm med match mot Djurgården under EM-uppehållet.
– Spelare och ledare måste få byta miljö, få lite andra intryck. Det ger oss en hel del och det är uppskattat bland spelarna.
Men redan i början på oktober åker Jörgen Petersson och scouten Peter Swärdh till Afrika för att skapa nya kontakter. Första stopp blir i Nigeria (Lagos) och avslutas med några dagar i Abidjan (Elfenbenskusten).
Varför gör ni det här?
– Hammarby och Djurgården gjorde det här för fem-tio år sedan. För oss handlar det om att starta något nytt, bygga upp kontakter, jämföra det vi ser med vad vi har hemma. I det här läget är vi inte på plats för att titta på enskilda spelare.
– Med tiden kommer vi att behöva hitta spelare som är riktigt bra och som skulle kunna generera mycket pengar vid en försäljning. Då måste vi gå ut och hitta dem.
Varför Afrika, varför just dessa två länder?
– Merparten av spelarna som säljs nu kommer framför allt ifrån Nigeria och Elfenbenskusten. Fotbollsintresset är enormt, och det finns väldigt många spelare på hög nivå, spelare med extrem fysik, spelare som slåss för livet för att gå vidare. Vi vill börja jobba med det här nu för att kunna bli bra senare.

Annons