Ahlén intervjuar nyförvärven – Nahom Netabay: ”Rydström är ärlig, rak och tydlig”

9 februari, 2022 | Nyhet

Nahom Netabay var 21 på väg mot 22 när Joakim ”Jocke” Persson kom in i hans liv 2016.
Nuvarande Varbergs-tränaren såg något helt annat i den späda talangen än en kantspelare som gillade att dribbla och tunnla, som enbart ville ha kul på en fotbollsplan.
– Jocke blev min räddning. Helt ärligt vet jag inte vad som hänt om inte han kommit till Kristianstad. Jag hade väl fortsatt dribbla på min kant, för jag visste inget annat och fick ingen vägledning. Han öppnade ögonen på mig, visade att det finns andra sätt att spela på, andra egenskaper att utveckla, nya miljöer, andra föreningar, en väg framåt.
Sex år senare, på väg mot 28 år, har inte Nahom Netabay problem med att jag etiketterar honom som en late bloomer som fortfarande, och kanske på grund av det, har sina egna högst personliga drömmar kvar.
Nu är han i Kalmar FF för att ta nästa steg.
Varje gång jag ser nyförvärvet från Sirius är energi det första jag tänker på. En spelare som älskar att pressa, bygga spel, sätta upp sig själv och medspelare i fördelaktiga situationer; som driver sin omgivning med sin attityd och med kommunikation.
Det är inte svårt att förstå att mittfältaren är en personlig Henrik Rydström-favorit.
Men först bakgrunden, den lite annorlunda.
Nahom Netabay är född i Eritrea, ett land plågat av krig, från 1961 och 30 år framåt. Koloniserat av Italien, annekterat av Storbritannien under andra världskriget. 1951 inkluderades Eritrea i en federation med kejsardömet Etiopien, men med egen flagga och eget parlament. Det eritreanska självständighetskriget avslutades i maj 1991. Tre år senare blev landet självständigt. Då bröt istället ett krig med Etiopien ut om gränsdragningen med mer än 100 000 döda och 1,5 miljoner hemlösa eritreaner. Med hjälp av FN lyckades man till slut landa i ett vapentillstånd och direkta överläggningar om ett fredsavtal.
– Jag var tio år när jag tillsammans med min storasyster kom till Sverige. Mamma och mina andra två syson fanns redan här sedan några år. Även om kriget inte påverkade mig direkt i början på 2000-talet, så skulle jag med stor sannolikhet tvingats ut i krig när jag blivit några år äldre. Vi flydde. Pappa blev kvar i Eritrea. Han är militär och jag har inte träffat honom sedan 2015. Vi har ingen kontakt. Det får vara så. Ibland tar livet den vägen.
Nahom rycker på axlarna.
– Mamma var ensamstående med fyra barn, hade två olika arbeten när vi växte upp i Kristianstad. Hon är absolut viktigast, den som betyder mest. Så länge hon är lycklig är jag lycklig.
Var det tufft att komma till Sverige i den åldern utan att ha språket?
– Eftersom mamma och två av mina syskon bott i Sverige i fyra år så fick vi lite hjälp den vägen. Jag kunde räkna till hundra när jag kom. Men det fanns mycket annat att anpassa sig till.
Fotbollen kom sent in i bilden.
– Mamma hade inte tid med att ta mig till träningar och jag var 13 när jag började med organiserad fotboll.
Nahom vandrade upp genom pojklagen. Flyttades upp i a-truppen som 17-åring och började konkurrera på allvar säsongen 2013. Men fotbollen i Kristianstad gick i fel riktning och efter säsongen 2015 bestämde man sig för att göra ett omtag inspirerade av framgångarna för handbollslaget IFK Kristianstad, svenska mästare fyra år i rad, 2015-2018, vilket ledde till namnbyte, från FF till FC, nya klubbfärger (orange), ny tränare (Jocke Persson) och en hel del spännande fotbollsspelare som Albert Ejupi, Oliver Ekroth, Sixten Mohlin, Astrit Selmani och Jesper Modig som passerade under några säsonger.
– Vi trodde vi skulle gå upp direkt, men fick en dålig start, släppte in mycket mål och säsongen efter försvann Jocke Persson på sommaren.
Trots det var Nahom Netabay på rätt väg.
– Jocke såg att jag orkade springa, men att jag inte utnyttjade det på ett bra sätt. Han var på mig om det där och flyttade in mig centralt på mitten och jag kommer ihåg att jag tänkte: jaha, man kan göra så här också och då började det gå bra.
Persson försvann till Varberg och lockade över Netabay och mittfältspolaren Albert Ejupi till säsongen 2018. Där fick han på allvar lära sig jobba hårt, tänka defensivt, in och kriga, spela intensivt och på det sättet även utvecklas som poängspelare.
– Första året var tungt. Varberg rensade i truppen. Vi var 15 nya och fick kvala till slut. När vi förlorade med 4-2 i Oskarshamn såg det mörkt ut. Men vi lyckades vända hemma och året efter klev vi upp i allsvenskan.
Hur använde Jocke Persson dig då?
– Som mittfältare. En åtta som fick jobba från box till box. Nån gång sexa, nån gång tia. Alltid centralt.
Ändå lämnar du Varberg när ni går upp i allsvenskan?
– Jag ville testa något nytt och förstod vilken fotboll som vi skulle tvingas spela för att överhuvudtaget klara kontraktet: hårt jobb, mycket långbollar, vinna dueller. I Superettan kunde vi rulla en del, men det skulle bli svårare i allsvenskan.
Nahom kände att en mer passningsorienterad fotboll skulle passa honom bättre. Sirius hade fångat honom. Intresset var ömsesidigt.
– Jag snackade först med Ola (Andersson, sportchef), sedan kom Rydström in i bilden. Han sålde in idén, filosofin, hur han ville använda mig. Då var det inte svårt att övertyga mig. Jag bestämde mig snabbt.
Nahom kom till Uppsala med ljumskproblem. Missade stora delar av försäsongen och räddades delvis av pandemin och den sena säsongsstarten. Allsvensk debut mot Djurgården 14 juni 2020 när han bytte av förre Kalmar FF-spelaren Adam Hellborg.
Vad fick du utveckla i Sirius under Rydström?
– Det blev mer tydligt varför vi gjorde saker, tanken och syftet med passningsspelet och hur han ville ha slutprodukten. Han var precis som Jocke när det kom till intensitet. För att kunna dominera bollinnehav var vi tvingade att jobba stenhårt, pressa, vinna boll, vilket jag alltid gillat. På det sättet fick jag ut ännu mer av min fotboll.
Två år i Varberg, två år i Sirius, sen blev det byte igen. Var det Rydströms fel?
– Lite grann va, haha. Jag skyller på honom…
Hade du bestämt dig för att lämna Sirius redan innan Kalmar kom in?
– Bestämt mig hade jag inte gjort, men jag hade kontakt med Rydström under slutet på säsongen. Jag fick en bra relation med honom redan från start i Uppsala. Det var väl först i slutet på året som det blev mer tydligt. Det kändes rätt. Då var det bara att köra.
Varför fungerar det så bra mellan er?
– Dels fotbollen, en fotboll jag brinner för, vilket han också gör. Jag gillar sättet han jobbar på. Kravbilden. Han är ärlig, rak, tydlig: är du dålig så får du höra det. Speciellt om du slarvar med principerna. Att slå bort en passning är inget problem, men gör du inte vad vi kommit överens om…då…
– Det finns tränare som bara säger att du gör fel, inget mer. Rydström är alltid konstruktiv. Du får en förklaring. Bra pedagogik, tycker jag. Han är jättetydlig. Budskapet går in.
För att förtydliga det hela berättar Nahom om en match mot Örebro. Han och Elias Andersson hade förlorat rätt många andrabollar i första halvlek. I paus väntade några väl valda ord, en tränare som stirrade ner sina två mittfältare. Effekten blev god. Sirius vände och vann – även andrabollar centralt på mittfältet.
– Det spelar ingen roll om det är träning eller match, du måste vara påslagen, annars får du höra det direkt. Inte roligt alla gånger, men nyttigt och nödvändigt.
Vad tycker du att du fått utveckla som spelare under honom?
– Syftet med att ha bollen, vad jag förväntas göra med den. Han har breddat kreativiteten, hur jag ska komma till bra lägen, sätta upp medspelare – och presspelet. Jag har inte haft någon tränare som lägger så mycket tid på presspelet. Det räcker inte med att vara fin med bollen.
Nahom Netabay har ända sedan Jocke Persson skickade in honom centralt på planen blivit skicklig på att hantera flera olika roller: centralt mittfält som sexa eller åtta, han hanterar nummer tio-rollen, har testats som falsk nia och kan starta ute till höger i ett tremanna-anfall.
Om du får välja position?
– Jag gillar att vara innermittfältare, gärna som åtta, där tycker jag att jag är fin. Vet däremot inte om Rydström håller med, haha.
Debuten är avklarad. Nahom fick 45 minuter mot Naestved i fredags och lämnade Maglemøllehallen med godkänt betyg.
– Det var mycket nytt för mig och det behövs lite tid för att lära känna varandra. Jag tycker vi var fortsatt positiva trots 2-0-underläget och det fanns en del goda aktioner, hygglig speluppbyggnad och ett presspel som tvingade dem att spela långt. Sen finns det definitivt saker som kan bli bättre.
Hur ser utmaningen ut här?
– Nytt lag, ny stad, nya möjligheter. Jag får energi av det. Att få se nya saker, prata med andra människor och se vad kan det ge, både som människa och fotbollsspelare.
Två år i Varberg, två år i Uppsala och i Kalmar FF har du ett kontrakt på två år. Går det att se ett mönster här?
– Det har faktiskt bara blivit så. Jag har ingen plan framåt. Utlandet? Kanske. Som ung tänkte jag på Premier League och Arsenal…och det går väl att drömma som 27-åring också, eller hur?

FAKTA
Namn: Nahom Girmai Netabay
Född: 28 augusti 1994.
Position: Mittfältare.
Längd/vikt: 172/68.
Klubbar i karriären: Kristianstads FF – 2015, Kristianstads FC 2016-2017, Varbergs BoIS 2018-2019, IK Sirius 2020-2021.
Familj: Flickvän, mamma, tre systrar.

Annons