Ahlén möter Casper Andersson: ”Det gäller att pusha gränserna”

16 juli, 2022 | Nyhet

Ett till gult kort till eller en skada på Ricardo Friedrich.
Då kan 17-årige Casper Andersson få göra allsvensk debut.
– Jag är självklart medveten om situationen, men det är inget jag går och tänker på. Händer det så händer det.
Den 25 februari i år blev ynglingen från Rödeby officiellt uppflyttad i a-truppen. Som en av tre nya målvakter. Friedrich och Jakob Kindberg är båda tio år äldre än Casper Andersson och etta och tvåa i rangordningen.
Trots det har det blivit sju matcher (en förra säsongen, sex i år) på bänken.
Kindberg skadade axeln tidigare i år och missade säsongens tre första matcher. Nu är han långtidsskadad efter en rejäl smäll i ryggen på träning och beräknas vara borta i ytterligare flera veckor.
– För mig har det varit otroligt nyttigt att få vara med även på a-lagsnivå när det handlar om matcher. Det är inte många i min ålder som får göra en liknande resa. Jag lär mig nya saker hela tiden.
Men vi tar det från början.
Andersson är en produkt av den mycket uppmärksammade satsning som Rödeby AIF gjorde med sitt 05-lag. En satsning som var både omtalad och omdiskuterad.
Alldeles oavsett var laget väldigt framgångsrikt, ett av de bästa i landet i sin åldersgrupp och i dag har flera av spelarna gått vidare, tagit steg.
Roony Bardghji har redan debuterat och gjort mål för FC Köpenhamn. Antonio Kujundzic finns i Dinamo Zagrebs akademi och William Åkesson gick via Kalmar FF till Malmö FF. Några hamnade i Mjällby och i Kalmar FF finns i dag Casper Andersson och Vilmer Andersson.
– Egentligen sjukt att det kunde gå så bra med tanke på hur liten byn är. Från början kom alla från Rödeby, men i takt med framgångarna var det fler som ville spela med oss. Vi var överlägsna och som målvakt blev det inte så mycket att göra, så vi hade två lag. I ett av dem spelade jag ute, vilket jag är säker på har gjort att jag är bra med fötterna och har en rätt hygglig speluppfattning.
Kalmar FF hade naturligtvis koll på vad som hände i trakterna kring Karlskrona och inveterade flera spelare till sin talanggrupp.
– Jag är inte säker, men jag tror vi var 13 år när det gick en bil upp till Kalmar för att träna på torsdagar samtidigt som vi spelade kvar i Rödeby.
Målvaktstalangen provtränade med Malmö FF, valde ändå Kalmar FF inför säsongen 2021.
– Det var en bra miljö här, jag kände folk och det var nära hem. Enkelt val.
Han startade i U16, flyttades upp i U17 och efter en vecka ringde Festim Pasho och sa att han skulle ta nästa steg till U19.
Redan då fick Casper Andersson testa att träna med a-truppen.
– Det var nervöst, pirrigt, samtidigt häftigt att få möjligheten med tanke på hur ung jag var.
Målvaktstränaren Donald Arvidsson har följt Casper Andersson under många år, såg potentialen och var väl mest rädd för att någon annan förening skulle komma in och störa ritningarna.
– Vi kunde ha flyttat upp honom permanent redan förra hösten, men valde, med tanke på allt det nya – flytt, skola, bo själv – skulle bli för mycket. I början var det fokus på U19, säger Donald Arvidsson.
Arvidsson som varit med ett tag ser gärna samma utveckling som med Etrit Berisha och Lucas Hägg Johansson, som båda var 17 år när de fick möjlighet att förkovra sig på seniornivå.
Arvidsson igen:
– Här finns absolut möjligheten. Casper har bra fötter, är lugn och trygg, storvuxen och har egentligen alla verktyg för att gå långt. Han ska inte grymta om speltid de närmaste månaderna, däremot vill jag att han ska tävla mot Ricardo och Jakob. Hans referensramar ska vara riktade mot a-laget. Det är inte ofta man har en så ung målvakt som hanterar a-träning så bra som Casper.
Efter cirka sex månader märker han själv att det händer saker.
– Det är tufft att kombinera med skolan när jag är uppe i a-träning på omkring 75 procent. Där får jag kämpa. Fotbollsmässigt har det hänt extremt mycket.
Utveckla?
– Det finns inga jämnåriga från U17 och U19, så jag är utanför min trygghetszon. Nu vågar jag ta för mig mer. Det var lite tufft i början. Sen är det ett helt annat fokus på träningarna, ett större allvar.
Vågar du skälla på Ricardo?
– Jadå, inga problem.
Han ler.
Beskriv dig själv som målvakt?
– Bra med fötterna, orädd, rörlig, akrobatisk skulle jag nog säga.
Vad behöver du utveckla?
– Ta för mig ännu mer, pusha gränserna, göra alla träningar så matchlikt som möjligt.
Förebilder?
– ter Stegen (Marc-André) och Neuer (Manuel) håller hög klass.
Hur är miljön i Kalmar FF?
– Otroligt bra. Alla tar hand om mig och det är aldrig dålig stämning. Jag får mycket tips av Ricardo och Jakob, plus att Donne alltid finns till hands.
Om du får lyfta blicken. Vad drömmer du om?
– Jag vill bli bäst, helst i hela världen, spela i en toppklubb. Gärna Tyskland. Jag gillar den fotbollen.
Viktigt med den ambitionsnivån?
– Ja, för utvecklingsprocessen. Det går inte att slappna av, du måste vidare, sikta mot nya mål. Det får inte bli för mycket vardag.
På söndag väntar AIK på Friends. En ny arena att bocka av för 17-åringen.
Hur gick snacket efter krysset mot Sirius?
– Alla var överens om att vi kunde ha gjort mer. Vi har jobbat med prioriteringar i veckan, en hel del fokus på hur vi kommer till fler avslut.

FAKTA
Namn: Casper Andersson.
Född: 24 juni 2005.
Familj: Mamma och pappa, storasyster, lillebror.
Position: Målvakt.
Klubbar i karriären: Rödeby AIF – 2020, Kalmar FF 2021.

Annons