Ahlén möter: David Majak – flyktingbarn med stora drömmar

10 juni, 2021 | Nyhet

Föreställ er följande scenario: Det rasar ett inbördeskrig i ditt land, granater slår ner i omgivningen, ljudet av gevärseld är ett naturligt inslag i vardagen. Där och då bestämmer sig dina föräldrar för att skicka dig till ett flyktingläger i ett grannland. Du är sex år, snart sju och hoppas få se dina föräldrar och syskon snart.
David Majak fick vänta i sju år för att träffa sin mamma och syskon. Ytterligare sex på sin pappa som gick ut i strid 2007.
Ett livsöde som är svårt att ta in när vi sitter för intervju på Guldfågeln Arena i svensk sommarvärme, en inbjudande gräsmatta inom räckhåll. Det enda ljud vi hör, som stör, är från planskötarnas gräsklippare.
Det är lugnt, skönt – och det är tyst.
20-åringen från Sydsudan har gjort en resa som ingen annan i den förening han nu ska försöka imponera tillräckligt på för att få ett kontrakt.
– Sky is the limit, men allt ligger i guds händer. För mig handlar det om att fortsätta jobba, fortsätta utvecklas, tro på det jag gör.
David Majak är på ett sex månader långt lån från den kenyanska ligaledaren Tusker FC. Han är inne på sin tredje vecka i Kalmar. De första två tillbringades i karantän, ensam i en lägenhet med en tv med bara svenska kanaler.
– Det var jag och telefonen, säger han och ler.
Vakna, upp, frukost, köra ett kortare styrkepass, ut och gå, ringa efter hämtmat.
Vardag i 14 dagar.
Då har du sett slottet?
– Slottet? Ingen aning, har jag nog inte sett, någon får visa mig. Jag gick samma väg varje dag, så Kalmar är outforskat.
Första veckan i ”frihet” har varit bra säger han. Efter några pass med U19-truppen är han nu en del av Henrik Rydströms a-trupp. Tre pass senare känner sig anfallaren sig hemma, väl mottagen som han blivit och tillbaka i en miljö där allt är bekant.
– Det är så fint här. Både underlaget och faciliteterna är i toppklass, väldigt mycket bättre än i Kenya. Jag trivs redan.
Majak var ett namn som dök upp i Kalmar FF:s scoutingnätverk i vintras. Men på grund av läget i samhället, svårigheten att ta hit spelare för provspel var det ett alternativ som försvann med coronarestriktionerna. Istället har KFF valt att ta in David Majak på ett halvårslån för kunna se honom i lugn och ro och utvärdera efter säsongen. I nästa skede har föreningen en exklusiv option att kunna göra en permanent transfer inför säsongen 2022. Beslutet ligger fullt ut i händerna på Kalmar FF.
Det här är Majaks första visit i Europa.
Men det kunde ha blivit allsvenskt provspel redan förra säsongen då Elfsborg var intresserat av att ta in den långe anfallaren. Även IFK Värnamo, AFC Eskilstuna och Vasalund hade koll på läget.
– Jag tror inte klubbarna kunde komma överens. Det gick bättre nu och jag ville verkligen det här.
David Majaks historia är märklig på flera än ett sätt.
Vi ska återkomma till när han var sex-sju år och tvingades lämna sin familj för att fly från ett krig utan slut.
Men först – fotbollsresan – den som gått i rasande fart – och vi tar den i omvänd kronologisk ordning.
19 år gammal, den 4 september 2019, debuterade David Majak i Sydsudans landslag i en VM-kvalmatch mot Ekvatorialguinea. Han fick 54 minuter i den första matchen i ett dubbelmöte som förlorades med 2-1. Året innan hade han värvats till toppklubben Tusker FC i den kenyanska högstaligan där han omedelbart tog en plats som anfallare.
Innan dess hade David Majak i stort sett spelat fotboll för att det var kul. Några planer på att bli proffs eller att kunna leva på det han älskade att göra fanns överhuvudtaget inte. Planrna handlade mer om att försöka bli jurist.
Talangen blev tydlig när han spelade för det lokala laget Kapenguria Heroes under en juniorturnering med namnet Chapa Dimba. Hjältarna från Kapenguria vann två år i rad, 2017 och 2018, med Majak som turneringens MVP båda gångerna.
Han är fortfarande förvånad över utvecklingen, hur snabbt det har gått.
– Det tog tid innan poletten ramlade ner. Vinsterna i den där turneringen var vändningen, eller det som fick mig att förstå att det kanske skulle kunna gå att göra det här på heltid om jag satsade seriöst.
Fotbollen har funnits med sen barnsben. I det kenyanska flyktinglägret var det ljuset, det som kunde skingra de mörka moln som David Majek kände hängde över honom. Tiden i Kakumas Refugee camp präglades av brist på vatten, mat och sanitära bekvämligheter.
David Majak hade ändå tur. I samma läger fanns en farbror och hans fru som tog på sig uppgiften att ta hand om och skydda sin släkting.
Konflikten i Sudan och Sydsudan är Afrikas längsta krig och pågick i princip mellan 1955 och 2005 och krävde nästan två miljoner människors liv. Kriget startades på grund av oenigheter om makt, lokalt självstyre och om islamska sharia-lagar skulle införas i det övervägande icke-muslimska Sydsudan.
2011 fick Sydsudan sin självständighet. Trots en sorts vapenvila fortsatte oroligheterna även efter den officiella freden 2005, som sedan utvecklades till ett inbördeskrig (2013-2015) i den nya staten Sydsudan där fredsprocessen gick mycket långsamt.
50 000 människor har dött i inbördeskriget i Sydsudan och över två miljoner har drivits på flykt, bland dem David Majaks föräldrar och fem syskon.
Den humanitära katastrofen är omfattande och båda sidor, regering och rebeller, har gjort sig skyldiga till mängder av brott mot mänskliga rättigheter som sexuellt våld, massakrer och användande av barnsoldater.
Jag frågar honom vad han minns av tiden innan han tvingades fly, om flykten. Han blir tyst en stund innan svaret kommer.
– Jag kommer inte ihåg speciellt mycket från flykten, bara fragment.
Om konflikten som aldrig verkar ta slut säger han.
– Det finns ambitioner att hitta en lösning, men…politik, makt, naturtillgångar, religon, två grupper som fajtas…
Han rycker på axlarna.
Med vilken känsla åker du tillbaka till Sydsudan när du ska representera landslaget?
– Jag känner mig stolt och jag känner mig hemma när jag drar på mig tröjan och ser flaggan.
David Majek gör en symbolisk gest mot hjärtat.
Familjen är samlad i Kenya på tryggt avstånd från oroligheterna som präglade livet i Juba. Föräldrarnas näst äldsta barn har åkt vidare, till Europa för att kunna fortsätta leva sin dröm och han är i Kalmar för att övertyga föreningen att han är värd att satsa på.
Hemma i Kenya leder hans Tusker FC ligan och är på väg mot en ny titel.
Då får du en medalj snart?
– Yes, jag ber varje dag.
Den 15 juli, när det svenska transferfönstret öppnar, får David Majak börja spela tävlingsmatcher för Kalmar FF. Han såg matchen mot Hammarby på tv och blev imponerad. Nu på fredag åker han med a-truppen till Malmö och får enligt Henrik Rydström speltid mot svenska mästarna.
Om du tittar framåt vad ser du?
– Vill gud så blir jag kvar här.
Om du får drömma stort?
– La Liga och Real Madrid.
Än så länge får Kalmar duga, men det visar att det går att drömma även om villkoren är dåliga och att mörka moln en gång skymde sikten för en liten grabb från Uror.

FAKTA
Namn: Chan David Majak.
Född: 10 oktober i Uror, Sydsudan.
Position: Anfallare, centralt.
Familj: Mamma, pappa, fem syskon.
Längd: 195 cm.
Vikt: 76 kg.
Landskamper: 4 A, totalt 184 minuter.
Aktuell: På ett sex månaders lån i Kalmar FF.

Annons