Ahlén möter Elias Olsson: ”Självklart vill jag spela”

10 mars, 2022 | Nyhet

Kalmar FF har rekryterat sju nya spelare i det här transferfönstret.
De kommer närmast från Turkiet, Finland, Örebro, Uppsala, Norge och Landskrona.
Det går dessutom att addera ett nygammalt namn: Elias Olsson.
Tillbaka efter ett halvår i Holland och med ett nytt, färskt kontrakt som sträcker sig över 2024.
Olsson kommer till intervjun direkt från ett möte på banken.
Oj, nytt kontrakt, rejäl löneförhöjning och nödvändig ekonomisk rådgivning…eller?
Han garvar.
– Lönen är bättre än den förra i alla fall.
18-åringen (fyller 19 den 23 april) fick applåder på årsmötet i måndags när förlängningen presenterades. Tacktalet fick anstå.
Hur känns det nu när allt är klart?
– En jävla lättnad, faktiskt. Det har varit mycket tankar de senaste veckorna.
Svårt att koncentrera dig?
– Inte på fotbollen, mer när man är ledig och sitter hemma. Det har snurrat i huvudet och det har varit mycket bollande.
Bakgrunden: Elias Olsson satt på ett kontrakt som skulle gå ut i sommar och därmed ha möjligheten att lämna som Bosman. Han var tillbaka i Kalmar i januari sedan Groningen valt att inte utnyttja köpoptionen.
Jobbigt läge?
– Nej. Groningen var nöjda och ville ha mig kvar, vad som sen hände i förhandlingarna mellan Groningen och Kalmar får de uttala sig om. Jag var inte inblandad och hade ett öppet sinne. Blev det inte Groningen så fanns ju Kalmar kvar. Det är ändå tre parter som ska vara nöjda.
Besviken?
– Nä, jag tar med mig upplevelsen och erfarenheten. Det andra kunde jag inte påverka, så det har jag lagt åt sidan.
Fakta är att Groningen ville förhandla ner den fastställda summan i optionen. Rätt rejält dessutom. Något sportchefen Jörgen Petersson naturligtvis inte var intresserad av.
När började du prata framtid med KFF?
– Vi hade ett möte i januari, jag, min agent och föreningen om hur vi såg på läget, planer, tankar framåt. Efter det förhandlingar och Kalmar kom med ett erbjudande som alla var nöjda med, så jag tänkte – varför inte?
– Jag trivs här, känner mig hemma, det är ett bra gäng, sköna grabbar, bra ledarstab. Det jag vill och behöver finns här, vi spelar en rolig fotboll och jag vet vad jag får. Att lämna som Bosman var inget alternativ.
Bollade du med din ”mentor” och vän Pontus Jansson?
– Absolut. Mest med honom faktiskt.
Vad tyckte han då?
– Att jag skulle förlänga.
Sa han varför?
– Han vet hur Henke (Rydström) jobbar. Han har koll och vet vad som krävs för att utvecklas. Jag är fortfarande ung och känner ingen stress. Så han var hundra på att jag skulle skriva på.
Elias Olsson fick mycket speltid under försäsongen ifjol. Skrapade ihop 408 minuter och startade i premiären mot Östersund och noterades för tre inhopp och sju matcher på bänken innan flytten till Holland.
Intresset för Olsson fanns redan under våren och försommaren. Inte bara från Groningen. Serie A-klubben Spezia fanns också med i bilden. Men inget hände och han fokuserade på att fortsätta i Kalmar.
– Den 31 augusti, sista dagen på sommarfönstret fick jag ett samtal sent på eftermiddagen att Groningen ville ha mig. Det blev en rätt stressig kväll, massor av tankar och samtal innan jag bestämde mig för att åka.
Varför blev det så?
– Erfarenheten, upplevelsen och möjligheten att testa något nytt och annorlunda.
Elias Olsson gjorde avtryck direkt. Redan i vecka två blev han uppflyttad i a-träning. Det blev bänken i ett par matcher, spel i U21, a-lagsdebut i cupen och inhopp i ligan mot Fortuna Sittard.
Vad tar du med dig från Groningen?
– Jag har vuxit som spelare och människa. Nytt land, ny typ av fotboll, bra träningar, högt tempo, förstås och en bra grupp med flera svenskar. Alex (Mortensen) kom ju dit innan mig. Yahya Kalley, Paulos Abraham och Daleho Irandust fanns också där. Totalt sett en nyttig erfarenhet.
Nu är Elias Olsson tillbaka i en familjär miljö där konkurrensen centralt i backlinjen är tuff även om numerären minskat sedan Douglas Bergqvist och Henrik Löfkvist lämnat. Det handlar i första hand om att slåss om två platser, om Henrik Rydström fortsätter med fyrbackslinje, det som varit det vedertagna sedan omgång 13 2021.
Hur ser du på läget?
– Det är bra spelare jag konkurrerar med, precis som det ska vara. Det driver mig ännu mer för att bli bättre. Det är bara att kriga, försöka ta en plats.
Du är fortfarande ung, snart 19, hur viktig blir speltiden för dig i år?
– Självklart vill jag spela. Vad gör jag här annars? Alla vill ju spela.
Har du tålamod?
– Absolut. Jag får ta det långsiktigt. Men jag är hungrig, vet vad jag kan.

Annons