Ahlén möter Henrik Rydström: ”Utan hybris hade jag utplånat mig själv”

5 mars, 2022 | Nyhet

Som mest har det saknats tolv spelare.
Onsdagens träning ställdes in.
Förberedelserna inför gruppfinalen mot Sirius i svenska cupen kunde ha varit bättre.
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har tappat en och en halv vecka av utbildning och fys. Det kommer naturligtvis att påverka matchen på söndag, säger Henrik Rydström.
I senaste cupomgången, Sylvia borta, saknades tio a-truppspelare av olika skäl: corona, förkylningar och skador.
– Vi har fått tillbaka ett gäng spelare – Calle Gustafsson, Romario, Simon Skrabb, Lars Saetra, eventuellt Oliver Berg. Är det spelare som fortfarande känner sig nedsatta kommer jag inte att baxa ut dem till match. Tanken var att dra ner belastningen om cirka två veckor. Det fick bli nu istället. Min handledare på pro-utbildningen sa: ”Man får skriva allt i blyerts så att det går att sudda ut.”
– Som tränare blir man lite nojig när planeringen spricker och tänker att nu fallerar allt. Vi får korrigera och acceptera att saker förskjuts.
Kraven på seger, eller minst en poäng och avancemang, kommer ändå att finnas. Ett resonemang som Rydström har svårt att förlika sig med.
– Om jag som tränare fastnar i att vi i just denna match måste vinna tar jag kortsiktiga beslut. Den här organisationen har lärt sig att våga testa saker, vilket kan framstå som flummigt när det handlar om tävlingsmatcher på våren och uppfattas som om vi inte vill vinna. För mig finns inget motsatsförhållande att testa saker, som vi naturligtvis tränat på och jobbat med, och vinna. Om vi inte testar nu, när ska vi göra det då?
För Rydström handlar det mycket om att frigöra egot, inte bli feg och hela tiden ha mantrat – Vad är det vi vill åstadkomma över tid? – som vägledning.
Han återkommer ofta till legendariske basketcoachen Phil Jackson (Chicago Bulls och Los Angeles Lakers), Rydströms förebild när det kommer till ledarskap.
– I hans filosofi var laget mer än jaget och han lyckades trots alla egon få dem att offra sig för varandra. Vinna? Goes without saying.
– När vi var som bäst under guldresan pratade vi aldrig om att vinna. Minns en sittning på kansliet tidigt 2007. Jag satt som vanligt med brassarna och Fabio, han som utåt hade samma utstrålning som Zlatan: vinna matcher, vinna titlar, var internt jättenoga med att prata om en match i taget, små steg och att jobba stenhårt.
En identitet som Rydström implementerat så fort han kom.
Ideologiskt har hans principer varit tydliga. Kulturen har förfinats från 2015 och framåt.
Du är väldigt noga med principerna. Där är du hård?
– Eller tydlig.
Det överenskomna ska följas. Anledningen är logisk.
– Det blir mycket enklare att utvärdera misstag. Målsättningen är att göra det så enkelt som möjligt för spelarna. Det svåra för våra nya spelare är att förstå att de inte behöver göra så mycket med bollen.
Samtidigt måste förmågan att förstå när man ska göra det lite svårare, utmana, slå sin gubbe, bryta linjer med passningar, utvecklas.
– Jag tycker generellt att vi blivit bättre på det. Men jag tycker många spelare under sin uppväxt tillåts slarva med basala saker som hur de slår till, tar emot och skyddar bollen. Det finns säkert någon psykologisk förklaring till det…men jag hatar onödiga bolltapp, vilket kan bli ett problem med vårt spel när jag sänder ut en signal att inte ta risker och samtidigt vill att de vid rätt tillfälle ska ta en risk för att bryta linjer, slå ut sin motståndare och göra mål.
Rydström målar upp två ytterligheter.
– Du spelar bara runt bollen. Sterilt, färglöst eller så tar du risker hela tiden. Nanne (Bergstrand) ville ha det så. Själv hatar jag det och det kommer väl därifrån när man fick flänga runt så in i helvete i onödan.
Då är det bra med en motpol, en helt annan filosofi att ta till sig.
– Pep (Guardiola) gav mig en uppenbarelse, inte personlig dock, haha, men han sa: ”Ju snabbare du spelar bollen framåt, ju snabbare kommer den tillbaka.” Det kanske inte är hundra procent sant, men det ligger väldigt mycket i det.
Rydström medger att han haft sina tvivel, att det ibland blivit ett tröstlöst bollande, men då har det funnits folk i omgivningen – Festim Pasho, Johan Steglander och Jens Nilsson – som pushat och stöttat och siffror och statistik som ger stöd för att det är en fotboll som också ger resultat.
– Den stora grejen förra året och de här matcherna vi spelat nu är att vi försvarar väldigt bra med att ha bollen och släpper till få målchanser. Något självändamål att ha bollen hela tiden finns inte. Förra hösten lät vi motståndarna ha den i vissa ytor…
När vi var i Danmark sa du före matchen mot Naestved att ni låg tre månader före jämfört med 2021. Kan du utveckla det?
– Det handlar faktiskt inte i första hand om spelarna, minst lika mycket om oss tränare och var vi befinner oss. Sen märker man att Kevin (Jensen) inte jobbat med vissa saker i Landskrona, samma med Axel (Lindahl) och David (Ólafsson), och då blir det ett problem den här veckan när våra spelare som redan tagit examen i vårt sätt att spela inte varit i skolan. Kan vara en fördel, då det blir lite utrymme för andra, samtidigt vill vi att de med examen ska utbilda de andra. Där har vi tappat lite.
Finns det något påtagligt?
– Vi flyttar inte bollen så rent som vi gjorde i höstas, till exempel. Vilket kanske inte är så konstigt, men vi flyttar den mycket bättre än vi gjorde i februari-mars förra året. Vi har ett ramverk som fungerar.
Om vi lyfter blicken, var finns utmaningarna 2022?
– Att hantera förväntningar, så klart.
Hur gör ni det?
– Vi förebygger med att skapa en inlärningsmiljö där utveckling är viktigare än slutprodukten, även om den ska finnas med.
En handfull spelare har lämnat, sju nya har anlänt. Hur påverkar det?
– Vi hoppas kunna fylla hålen efter starka personligheter, som var starka på olika sätt.
Beskriv?
– Sebbes lugn vid sidan, hans eld på träning och match. Dogge som var Dogge med allt vad det innebar. Jonte hördes väl inte så mycket, men det spelade ingen roll vilka vi mötte. Han ville ha bollen, samarbetet med Oliver och deras tankar och idéer om vårt anfallsspel. Piotr, en bra person, stark i omklädningsrummet, en spelare som alltid körde, gav hundra och Nisse på sitt sätt.
Hur fyller ni de hålen?
– Just nu kan vi bara spekulera. Det är väl först efter en tyngre period som det syns tydligt.
Rydström var pragmatisk under hela perioden av osäkerhet runt vilka som eventuellt skulle försvinna, eventuellt stanna. Budskapet var tydligt. ”Vill man inte vara i Kalmar FF så finns det andra som vill.”
– Jag förstår att det finns drömmar och karriärer på andra ställen än Kalmar där lönerna är på en annan nivå. Men jag hoppas fler hittar en balans mellan egna drömmar, egot och kontra gruppen och att de åtminstone för några år av sin karriär ser att de befinner sig i en miljö som är lite speciell och där de får vara viktiga i att bygga nånting.
– Vi slåss mot rådgivare, agenter, media, familj och vänner som har synpunkter om framtid, som sällan pratar här och nu. Du har inte så många år som fotbollsspelare där du trivs, är nöjd och viktig. Värdesätt det…
Budskapet har gått fram.
Calle Gustafsson har förlängt, precis som Oliver Berg. Förhoppningen är att Isak Jansson och Elias Olsson gör samma sak.
– Ett starkt signalvärde. Bra jobbat av KFF och det säger också något om spelarna. Alla har resonerat vettigt.
Hur hanterar du förväntningar?
– Jag tänker väldigt lite på det där, även om jag i allra högsta grad är medveten om yrkets problematik. Ta Bielsa som ett exempel. Det är väl bara Guardiola och Klopp som är immuna. Vi andra sitter i samma båt, i ett Moment 22-läge. Gör du det bra stiger förväntningar och krav. Jag märkte det under 2020 i Sirius, men folk ser inte helheten, bakomliggande orsaker. Vi var tvungna att köpa ut spelare inför säsongen, hade noll kronor att investera. Vi fick ihop det ändå. Sen släppte vi in lite för många mål på fasta och då fanns synpunkter på det. Hur mycket tror man att det går att göra under säsong utan pengar…
Allt kan hända menar Rydström. Även här. Spelare blir skadade, någon säljs vidare och det går inte att kompensera kortsiktigt.
– Jag pendlar väldigt mellan tvivel om det mesta till att det vi gör här är speciellt och bra. Hade inte hybrissidan funnits hade jag utplånat mig själv.
Vad driver dig?
– Vi maxpresterade inte förra året. Jag orkar jobba hårt, leta grejer som vi kan få in i vårt spel och har en mycket tydlig bild av vad jag vill. Eftersom det inte finns en enda sanning blir det viktigt hur vi spelar, hur vi jobbar, hur vi tränar. Det är det enda man kan göra.
Kommer vi att se någon skillnad på Kalmar FF i år jämfört med 2021?
– Jag hoppas det går att se att det är ett Rydström-inspirerat lag, att det finns likheter med Manchester City, med våra mått mätt förstås. Men deras spelare är mycket bättre på att attackera målet. Den detaljen jobbar vi mycket med.
– Pep har sagt att han tar dem till straffområdet, sen får de lösa det själva. Så var det kanske med Messi laget, inte längre. De är så oerhört strukturerade i hur de skapar målchanser.
Vad är svårigheten?
– Få spelarna att hålla i det längre än 15-20 minuter. Liverpool, City, Ajax gör det. De attackerar på samma sätt i 90 minuter. Här är den kognitiva uthålligheten inte lika bra. Jag hoppas vi kan förbättra den detaljen så det syns.
Sirius 2022 är långt ifrån samma lag som Henrik Rydström lämnade efter säsongen 2020. Bara en handfull spelare är kvar.
– Sex-sju. Ola (Andersson, sportchef) har jobbat hårt. Identiteten finns kvar och flera ledare runt laget fortsätter. Precis som oss gillar de att ha bollen och det ger oss en möjlighet att möta ett lag som vill kampa om dominansen. Det kommer att bli en bra match.

Annons