Ahlén möter Johan Arvidsson: ”Mår man inte bra påverkas allt”

19 februari, 2022 | Nyhet

Steget från akademi till a-trupp kan vara tufft.
Konkurrensen ökar dramatiskt. Det är krav på utveckling och en ständig jakt på speltid.
Vägen framåt kan vara jobbig, både fysiskt och mentalt.
Johan Arvidsson vet.
Det är i mitten på februari. Ett av veckans två dubbelpass är avklarat.
Johan Arvidsson känner sig mör när han kommer upp på kansliet, pratar om en tuff inledning på säsongen, långa pass, mycket teori.
– Förra året började vi egentligen från noll och det är ändå rätt många kvar så vi startar på en helt annan nivå i år.
Högre intensitet?
– Ja, det tycker jag. Det är en träningsvillig grupp där alla vill utvecklas. Många unga, hungriga spelare. Alla vill ta till sig det Henke och teamet säger…och det vill jag självklart också.
Johan Arvidsson går in på sitt tredje och sista kontraktsår, väl medveten om vad som krävs för att få vara kvar där han trivs som bäst.
– Det blir ett spännande år. För mig handlar det om att prestera för att kunna få ett nytt kontrakt.
Funderar du mycket på det?
– Inte just nu, inte så här tidigt.
Han tar inget för givet. Historien har lärt honom det.
Johan Arvidsson skrev på sitt första a-kontrakt inför säsongen 2020 som en av många begåvade talanger i den duktiga 00-gruppen. Allsvensk debut i omgång sju när han fick två minuter mot Elfsborg på Guldfågeln Arena. 23 minuter mot Hammarby i omgången efter, sedan försvann han från radarn och lånades under hösten ut till Oskarshamns AIK där det blev mycket speltid.
Arvidsson var tillbaka i Kalmar FF när Henrik Rydström rullade igång 2021 den 15 januari och det fanns goda förutsättningar för att den fotboll som var på väg att implementeras skulle passa spetsegenskaperna för 21-åringen (fyller 22 den 25 februari) från Lindsdal.
– Det flöt ändå på ganska bra, jag kände mig pigg. Men sen måste man ha med huvudet och hur man mår också. Mår man inte bra påverkas allt – mat, sömn och prestation.
– Jag kände det var nödvändigt med ett brejk från det här. Efter cupmatchen mot Djurgården och en veckas träning valde jag att ta en kortare paus på cirka två veckor.
Var det på ditt initiativ?
– Ja, det var det i första hand. Det fanns personliga skäl bakom. Jag mådde inte alltid så bra under vintern. Jag kände att jag behövde något lugnare, där fotbollen inte var lika intensiv. Jag behövde hitta mig själv framför allt, för att sen hitta tillbaka till fotbollen.
Vad gjorde du under pausen?
– Tänkte på allt annat än fotboll, Tog det lugnt, umgicks med kompisar, försökte hitta glädjen igen.
Men saknaden av fotbollen kom rätt snabbt.
Det blev en ny utlåning till Oskarshamns AIK.
Släppte allt då?
– Jag satte väldigt hög press på mig själv, vilket jag alltid gjort. Inställningen att försöka vara bäst har funnits med under hela resan och det kanske inte alltid är fördelaktigt.
Vad hände i Oskarshamn då?
– Det blir annorlunda när du kliver ner två steg i seriesystemet. Att få bli en nyckelspelare i en lite mindre förening gjorde att jag kunde hitta tillbaka till glädjen för att fortsätta utvecklingen.
För att hitta tillbaka har Johan Arvidsson haft stor hjälp av Kalmar FF:s psykolog Tord Emnert som han träffade första gången som 19-åring i akademin.
– Det var väldigt skönt att få prata med någon utanför fotbollen. En ventil där jag fick goda råd om hur och vad jag skulle tänka på. För mig var Tord en väldigt stor hjälp.
Sportchefen Jörgen Petersson har jobbat med Tord Emnert sedan 2006. Först i Malmö FF:s organisation där Petersson var damtränare. Senare i IFK Värnamo.
– Framför allt har jag använt honom till spelare som är på väg in i a-truppen, eller de som precis kommit hit för fotbollsgymnasiet. Unga spelare där många av dem får stora förändringar i sin karriär och sin livssituation.
Petersson förklarar:
– Du bor hemma i en trygg miljö med fungerande markservice, du går i skolan med dina polare som du känt i många år. Sen ska du flytta långt hemifrån, bo själv, sköta all markservice, plus att du kommer till en ny grupp, samtidigt som du ska leverera på fotbollsplanen och ta steg i din utveckling. Då kan det vara rätt skönt att få prata med någon. I det sammanhanget har Tord varit ett fantastiskt bra bollplank. Både för spelare och ledare.
Jörgen Petersson märkte snabbt när han klev in i akademin i Kalmar FF att gruppen hela tiden formades om. Spelare kom och gick. Om någon eller några av de starkaste karaktärerna försvinner förändras hierarkin, andra får kliva fram. Vissa gillar det, andra inte.
– Som ledare är det inte lätt att hantera 22-23 spelare. Därför var det väldigt skönt att ha någon som jobbade med gruppen, både kollektivt och individuellt, vid sidan av.
Vad är viktigt för Johan Arvidsson och andra i samma situation?
– Struktur i vardagen. Att ha målet att spela i Real Madrid är inte relevant där och då. Relevant är vad du gör på nästa träning, nästa övning, hur man förbereder sig för nästa dag. Det är saker vi tittar väldigt noga på. Vi sätter upp målsättningar, både fotbolls- och beteendemässiga. Målsättningar som du kan läsa av själv.
Hur använder ni Tord Emnert i vardagen?
– Förra året hade hela a-truppen individuella samtal. Han är tillgänglig för alla i en lite undanskymd roll, men jag vet att han har varit ett väldigt bra stöd för många genom åren.
Johan Arvidsson fick återkoppling under sin resa och var tillbaka i Kalmar FF under förra sommaren när det var uppehåll i divison 1-fotbollen och fick göra ett inhopp mot Elfsborg innan han slutförde säsongen i Oskarshamn.
Gjorde tiden i OAIK nytta?
– Ja, på flera sätt. Jag fick spela i en helt ny roll som defensiv mittfältare, vilket jag aldrig gjort innan. Jag växte både fysiskt och mentalt. Det var nyttigt att möta seniorer vecka efter vecka.
Är känslan att du vuxit in i det tempo som finns här nu?
– Jag känner mig starkare än tidigare och starten på året har varit bra. Jag är en helt annan spelare än förra försäsongen. Nu är det roligt att komma ner till träningen igen. Det finns ett sug. Det är ju det här jag vill.
Arvidsson har fått speltid i båda träningsmatcherna mot Naestved och Öster, kroppen är helt okej, inga skador. Hög tid att flyga.
– I år är det dags.
Press att lyckas?
– Nej. Det gäller att vara förberedd om chansen dyker upp. Jag vet att det kan gå snabbt. I båda riktningarna.
Nu handlar det bara om att övertyga Henrik Rydström, hitta en jämn nivå och prestera på varje träning.
Hur viktigt är det med speltid?
– Här får jag den bästa träningen, men det är också viktigt att få kontinuitet med matcher, det märkte jag i Oskarshamn. Det är bra för utvecklingen.
Eventuell utlåning?
– Jag vill vara kvar och fajtas om speltid. Skulle något annat komma upp får vi ta det då. Just nu är jag här och krigar.

ARVIDSSON – FAMILJEN FOTBOLL

Äpplet faller inte långt…
Ni känner till det gamla ordstävet.
Det fungerar fortfarande, definitivt på Johan Arvidsson.
Att det blev just fotboll är lätt att förstå med den bakgrunden.
– Jag växte upp med fotboll. Det fanns inget annat. Även om jag aldrig såg mamma och pappa spela så har jag fått höra en del.
Mamma Carina (Ljung) var en snabb och målfarlig anfallare i Lindsdal under flera säsonger. På meritlistan finns två allsvenska säsonger.
– Mamma skryter om att hon var både snabb och teknisk. Pappa håller inte med om det senare, haha, men snabbheten har jag nog fått av henne.
Så sant.
Just den egenskapen saknade kanske pappa Arvidsson som gjorde flera säsonger med Kalmar AIK i division 1 södra. På den tiden näst högsta serien i svensk fotboll.
– Han gick ju från att vara anfallare till mittback, så snabb var han väl inte…
Meritmässigt så är det ändå kusinen Jesper Arvidsson (född i Kalmar 1985) som sticker ut.
Han har representerat Elfsborg, Åtvidaberg, Djurgården och Sirius i allsvenskan.

Till sist: Johan Arvidsson missar cupmatchen mot Trelleborg på grund av en lättare skada.

Annons