Ahlén möter Jörgen Petersson: ”Vi lever i vår värld, vilket jag tycker är sunt”

13 juni, 2022 | Nyhet

Uppehåll, ett fönster som öppnar om en månad, då åker Kalmar FF till Bad Tatzmannsdorf, cirka en och en halv timmes bilresa från Wien, inte långt från den ungerska gränsen för att komma förberedda till omstarten mot Värnamo den 27 juni.
Sportchefen Jörgen Petersson har tid och utrymme för att beskriva nuläget.
Det blir drygt 30 minuter snack innan vi lyfter från Kastrup plus en kvart efter lunch i 30-gradig värme på en av hotellets terasser.
Sommarens fönster har inte varit särskilt prioriterat av Petersson under åren. I hans värld är det bra om det stannar med små justeringar.
I år kommer det att se annorlunda ut.
Frågan är bara hur.
Henrik Rydström har varit tydlig med att han vill få in tre-fyra nya spelare, för att numerären ska landa rätt efter att Douglas Bergqvist lämnat och de frågetecken som finns bakom flera namn: Erik Israelsson, Lukas Rhöse, Kevin Jensen och Filip Sachekpidis.
Petersson är väl medveten om problematiken, men manar samtidigt till lugn.
– Det är lång tid innan fönstret öppnar. Vi måste vara vaksamma så vi inte gör något förhastat, tar för snabba beslut, för det kan se annorlunda ut om några veckor.
Helt klart är i alla fall att unge finländaren Rony Jansson finns med på lägret. Den 18-årige finländske landslagsmannen (U18), är om allt går i lås, tänkt för framtiden.
På kort sikt kan kanske ett nygammalt ansikte tillföra både erfarenhet, personlighet och attityd. Pappa Diouf som lämnade Kalmar FF sommaren 2019 bröt kontraktet med cypriotiska Ermis Aradippou i våras och tillbaka i Kalmar där familjen bor. Han har tränat med truppen i ett par veckor och är också med här i Österrike.
– Jag har haft kontakt med Papa sedan han flyttade. Han hörde av sig när han lämnade sin förra klubb och sa att han skulle gymma för att hålla igång. Då kunde han lika väl träna med oss. Vi får se var det landar. Just nu hjälper vi varandra.
Vad skulle han kunna tillföra?
– Papa är en fantastisk personlighet, uppskattad, en spelare som jobbar hårt, pushar andra och går in till varje match och ger allt. Jag gillar den typen av personligheter. Det är ingen långsiktig lösning om vi hamnar där, men just nu har vi problematik med numerären offensivt.
Rydström vill ha tre-fyra nya. Hur ser du på det?
– Det tycker jag är naturligt. Som huvudtränare måste du vara lite paranoid och se risker: spelare kan försvinna, skada sig eller inte vara tillgängliga fullt i en uppbyggnadsfas. Jag tycker att en numerär för oss ska vara 20 utespelare och tre målvakter – och i den numerären fattas en individ just nu.
Frågeställningar som sportchefen brottas med: Är det spelare vi måste ersätta med ett lån i höst? Eller är det spelare som kan användas på flera positioner? Är det en ren ersättare eller en breddning av truppen?
– Samtidigt måste vi ha koll på åldersstrukturen i truppen. Vi får passa oss så det inte faller av unga spelare som Johan Arvidsson och Edvin Crona som i det förra fönstret och så fyller man på med andra som sju-åtta år äldre. Då får du obalans och betydligt svårare att klara en växling i truppen. Den biten har tränarstaben hanterat väldigt bra det här året. Spelarna som kom in är i de flesta fall yngre än de som försvann.
Hur går snacket med Rydström?
– Vi hörs regelbundet. Checkar av, tittar på möjligheter, och hur det skulle påverka gruppen. Vi är ofta överens om karaktär, driv och ambition när vi diskuterar. För oss är ekonomin en jättestor faktor. Den ska vara under kontroll. Vi kommer inte att chansa alldeles oavsett hur det ser ut. Vi har gått den vägen tidigare.
Nycklar som är viktiga i rekryteringen: Vad kostar det, har vi råd att göra det, hur påverkar det oss?
Var ligger utmaningen?
– Att hitta det som behövs är generellt svårt i ett sommarfönster. Du ska ha in en spelare med kort anpassning som ändå ska påverka laget i positiv riktning. Det är tufft för en spelare att komma in med stora förväntningar på sig.
En sak är säker. Jörgen Petersson kommer inte att göra avkall sin metodik när det kommer till truppbygge med en tydlig etta på varje position, plus en extra etta i varje lagdel.
– Så länge vi har den ekonomi vi har så måste vi tänka så. Det ska dessutom alltid finnas utrymme för en ung spelare som går snabbt fram i sin utveckling.
Risk?
– Om du tar in för många spelare och samtidigt får tillbaka spelare från skada och rehab så kan du stå där med för stor trupp där flera inte får speltid.
Är det svårt att synka målbilden för transfers?
– Nej, det tycker jag inte. Henrik är väl medveten om vilka vägar vi är tvungna att gå.
Vi kan inte gå in och värva färdiga spelare till marknadsmässiga priser.
Sebastian Nanasi, Tobias Sana och Amir Al-Ammari är spelare tillgängliga på marknaden och i samtliga fall med Kalmar FF som en tänkbar destination. Ryktesvägen ska tilläggas.
– Jag kommer aldrig att kommentera spelare som inte är i vår verksamhet. Det är respektlöst mot både spelare och föreningar. Återigen: Vi kan inte köpa ut spelare, inte med vår ekonomi. Tyvärr har vi fortfarande inte helt rent bakom oss som det visade sig förra veckan och då kan vi inte ta för stora risker.
Så det är business as usual: smart, klokt och strategiskt.
– Det är lätt att flyga iväg. Vi lever i vår värld, vilket jag tycker är sunt. Andra lever på sitt sätt. Vi måste våga och orka hålla i vår linje, fortsätta med vårt, utveckla spelare i en bra miljö.
Att Kalmar FF behöver utöka sin numerär betyder inte att man kommer att ha samma utgångsläge som idag när fönstret stänger i slutet på augusti. Det har funnits konkret intresse för en spelare i sommar: Oliver Berg.
– Det stämmer. Vi hade en dialog med en klubb om upplägget utan att fastna i summor. Men det har kallnat eller kylts av. Annars finns inget konkret intresse för någon av spelare.
Inget intresse överhuvudtaget?
– Vi får så otroligt många intresseförfrågningar från alla håll och kanter. Kommer en fråga direkt från en förening eller från någon med mandat, då kan jag lyssna. Annars lägger jag inget värde i det.

Annons