Ahlén möter nyförvärven – Davíd Ólafsson: I april blir han historisk

24 februari, 2022 | Nyhet

Spelare från Norge, Serbien, Finland, Holland, England, Zimbabwe, Brasilien, Nigeria, Chile, Costa Rica, Danmark, Albanien, Senegal, Estland, Kosovo, Palestina och Uganda har representerat Kalmar FF på allsvensk nivå.
Om en dryg månad kan vi med all säkerhet addera Island till listan.
Hafþór Sveinjónsson noterades för sju matcher säsongen 1989, en från start, sex inhopp, men det var i division 1 (nuvarande superettan) med Börje Axelsson som tränare.
Sommaren 2011 åkte dåvarande klubbchefen Svante Samuelsson över till Island för att, som det kommunicerades, påbörja det som beskrevs som ett långsiktigt scoutingarbete.
Det dementerar Samuelsson i dag.
– Det handlade om att åka över och titta på en specifik spelare efter ett tips som vi fått. Island var en intressant marknad, men det var stor konkurrens om spelarna och lönemässigt låg Norge bättre till på den tiden.
Spelaren som klubbchefen fått tips om var Kristinn Steindórsson i Breiðablik. Det blev ingen affär och Steindórsson skrev istället på för Halmstad BK.
Besöket gav ändå ringar på vattnet. Året efter dök Rúnar Már Sigurjónsson upp i Kalmar för att visa upp sig. Ett år senare var landslagsmålvakten Hannes Þór Halldórsson aktuell.
Sigurjónsson hamnade istället i Gif Sundsvall och Halldórsson skrev på för norska Sandnes Ulf.
2019, under Magnus Pehrsson-tiden, testades unge målvakten Hákon Rafn Valdimarsson ute på Gasten. Han är nu andremålvakt i Elfsborg.
– Norrköping har jobbat framgångsrikt mot Island genom åren. Det handlar ofta om relationer och nätverk och det kan öppna upp sig om en spelare kommer och det faller väl ut, säger Samuelsson.
Det blir istället Davíd Ólafsson som kan titulera sig förste islänning i Kalmar FF i en allsvensk kontext.
Lite överraskande tycker han själv.
– När jag kollade upp Kalmar FF dök Sveinjónssons namn upp och jag är säker på att Halldórsson nämnde KFF i en podcast jag lyssnat på. Men jag trodde absolut att fler islänningar varit här. Det är ju ändå rätt många som spelat allsvenskt.
26-åringen har precis som väldigt många andra islänningar tagit vägen över Norge för nästa steg i karriären. Efter tre år i Ålesund är han säker på att den personliga utvecklingen kommer att fortsätta även om han aldrig sett sitt nya lag spela.
Men researchen har varit grundlig.
– Jag snackade med David Fällman som spelar i Ålesund. Han har koll på allsvenskan och jag fick referenser från några landsmän som spelar här och jag förstod att det skulle passa mig. Kalmar är bra på att utveckla spelare i en fotboll som jag gillar.
Vem var det som sålde in föreningen på allvar?
– Det var Rydström. Vi snackade på telefon, faktiskt om väldigt mycket, men främst om hur han såg på fotboll, hur han ville använda mig. Det kändes bra.
Vad ser han i dig?
– Flexibilitet. Jag hanterar flera positioner på vänsterkanten. Han pratade mycket om utveckling, att han vill ha hårt jobbande och lojala spelare. En beskrivning som, om jag får säga det själv, passar in på mig.
Beskriv dig själv som spelare?
– Bra vänsterfot, vill vara ett offensivt hot framåt. Solid i försvarsspelet, inte extremt snabb, men inte heller långsam, haha.
Ankomsten till Kalmar blev fördröjd. Den tänkta ankomsten – 10 januari – blev framflyttad i 17 dagar.
– Jag blev uttagen i landslaget och åkte till Turkiet och spelade mot Uganda och Sydkorea. Tyvärr blev jag covid-smittad där nere och fick sitta sju dagar i isolering när jag kom hem till Island.
Hur har första tiden varit?
– Fotbollsmässigt har det fungerat bra. Det är en bra grupp, tuff och utmanande träning. Krav och många klipp att kolla på. Det kommer att ta lite tid att hitta rätt i sättet att spela, samarbeten, positionering och att inte överarbeta för mycket.
Fotbollen kom relativt sent in i livet för Davíd Kristján Ólafsson.
Han är född i Köpenhamn där föräldrarna jobbade under många år. Familjen flyttade tillbaka till Island och hamnade i Kópavogur, landets näst största stad med drygt 38 000 invånare och integrerat i Reykjaviks storstadsområde.
– Jag startade lite senare än mina kompisar, jag var nog elva år. Istället följde jag med min syster på gymnastik. När jag sen hängde med på en träning så blev jag kär i fotboll. Det var mycket roligare med lagsport, vilket inte uppskattades av mina gymnastiktränare och mamma, haha.
Fotbollsbakgrund i familjen?
– Inte direkt. Pappa spelade som ung och några kusiner spelade på hög nivå, men kanske inte så seriöst.
Moderklubben är Breiðablik från Kópavogur, landets största idrottsförening med fotboll (dam- och herr), friidrott, baket, karate, dans, skidåkning och simning på programmet.
Tidigare känt som ett hisslag mellan de två högsta divisionerna, men sedan många år ett etablerat topplag och Islands bästa akademi.
– Jag debuterade i a-laget som 17-åring. Hade ett tufft andraår och lånades ut till division 3-laget Augnablik för att få känna på seniorfotboll, vilket var nyttigt.
Efter tre säsonger som ordinarie och på det sista kontraktsåret kände han ett behov av att byta miljö, ta nästa steg. Lämpligt nog tyckte ledningen i Ålesund samma sak och köpte loss 23-åringen för 120 000 euro (Transfermarkt).
Det började bra med avancemang från OBOS-ligan till högsta serien, Eliteligan.
Hur vill du sammanfatta åren i Norge?
– En både nyttig och jobbig erfarenhet. 2019 var fint, 2020 vill jag knappt prata om. Allt gick fel och vi ramlade ur direkt. Dålig start på säsongen, tränarbyte, skador på nyckelspelare. Vi lyckades ändå samla ihop oss och studsa tillbaka direkt.
Uppdraget slutfört. Davíd Ólafsson kände att han kunde lämna med gott samvete.
Kontraktet i Kalmar är skrivet över tre år. Ambitionen är hög och han ser fram mot att få springa in och möta den allsvenska publiken som han sett och hört mycket gott om.
26-åringen pratar inte så mycket om sin egen utveckling, mer om laget, att få vara en
del av ett Kalmar FF som fortsätter med sin possession-fotboll, höga press och ambition att dominera matcher.
– Hoppas jag kan möta Kalmars standard…

FAKTA
Namn: Davíd Kristján Ólafsson.
Född: 15 maj 1995 i Kópavogur.
Position: Vänsterback, wingback.
Klubbar i karriären: Breiðablik – 2018, Augnablik (lån) 2013, Ålesund 2019-2021.
Landskamper: Island U19 (5), U21 (1), A (4)
Familj: Flickvän Santra, mamma, pappa och en syster.
Kuriosa: Gjorde rollen som Little Sportacus i den populära tv-barnserien Lazy Town som ung. Agerade också i några föreställningar, men valde fotbollen före både gymnastik och en karriär som skådespelare.

Annons